Ne dobd ki a drága kávézaccot: íme 6 tipp, amivel ezt is újrahasznosíthatod

HelloVidék   
  Megosztom
Ne dobd ki a drága kávézaccot: íme 6 tipp, amivel ezt is újrahasznosíthatod

A kávé az egész világon elterjedt, népszerű ital. Az áruházakban, boltokban számtalan fajtával és ízesítésűvel találkozhatunk, melyekből kedvünkre válogathatunk. A kávé fanatikusok szerint a kávédarálós gépek készítik a legfinomabb italt, de sokan a mai napig esküsznek a kotyogós készülékekre. Az, hogy ki milyen fajtát szeret és persze az ízesítés is sok esetben változhat, az viszont nem, hogy a főzés után visszamaradt zaccot szinte mindenki kidobja a kukába. Ha a drága és különleges kávék maradékát is szeretnénk megmenteni, felhasználni, akkor most mutatunk néhány tippet, amely segíthet ezt is újrahasznosítani.

A Portfolio korábbi cikke szerint nagyot emelkedett a kávé árfolyama, miután a koronavírus járvánnyal kapcsolatos lezárások közepette sokan otthon ragadtak, és otthonukban sem kívántak lemondani a napi koffein-adagjukról. Az elemzők szerint kérdéses, hogy mi történhet a kávéárakkal akkor, ha túl leszünk a koronavírus-járványon és feloldják a korlátozó intézkedéseket, azonban úgy vélik, hogy a fogyasztók egy bizonyos ponton csökkentik majd a felhalmozott készleteiket, és azokat nem pótolják majd: szerintük a jelenlegi extra kereslet a 2020/2021-es év folyamán egy pontján valószínűsíthetően kieshet majd a piacról a következő évben.

Ahogy szerte a világban, úgy itthon is egyre szélesebb körben fogyasztják a vásárlók a kapszulás kávékat. Viszont, ahogy a Pénzcentrum korábban beszámolt róla, a kávék között leginkább a kapszulás verziók ára emelkedett a nagyobb mértékben. Ezek közül is a legújabb piaci szereplők termékei. Mint írták, Magyarországon gyakorlatilag 5 éve beállt a kávékapszula piac. Az árak alig változtak, az üzletek sajátmárkás termékei még mindig majd feleannyiba kerülnek, mint az eredeti Nespresso kapszulák. Időközben ugyanakkor új kapszula főzők is érkeztek, ezek azonban átlagosan, ha lehet, még drágább kapszulákkal működnek, mint sok Nespressós.

A kávézás egyik legkényelmesebb válfajában hiába lett tehát nagyobb a verseny, az árak szinte semmit nem változtak. Más kávékészítési módokhoz képest azonban az árak továbbra is kiemelkedően magasnak mondhatók. Éppen ezért nem csoda, hogy sokan áttértek a darálós gépek használatára, hiszen egy-egy csomag szemes kávé sokszor hosszabb ideig elég, illetve olcsóbb befektetésnek minősül.

Mi legyen a maradékkal?

Ugyan sokan fogyasztanak kávét, a zaccal nem sokan tudnak mit kezdeni. Pedig sok praktikus felhasználása van otthon és a kert környékén, ráadásul titkos összetevője lehet a hétköznapokban a szépségápolási rutinunknak is. Most annak jártunk utána, hogyan használhatjuk fel különböző módokon a felhalmozott kávézaccot.

  1. Tápláld a talajt

    A legtöbb talaj nem tartalmazza az optimális növényi növekedéshez szükséges alapvető tápanyagokat. Ráadásul a növények növekedésével a talaj is veszít tápanyagtartásából és szép lassan kimerül. Éppen ezért a legtöbb kertet műtrágyázni kell, hogy a növények a túléléshez szükséges tápanyagokkal rendelkezzenek. Viszont a kávézacc számos kulcsfontosságú ásványi anyagot tartalmaz, ami szükséges a növények növekedéséhez, például nitrogént, kalciumot, káliumot, vasat, foszfort, magnéziumot. Ennek mentén, ha a talajba juttatjuk a kávézaccot, ezek mind bekerülnek a földbe, majd a növénybe. Ráadásul a kártevők is nagyobb valószínűséggel kerülik el növényeinket.
  2. Komposztálj!

    Ha nincs azonnal szükség műtrágyára, akkor komposztálhatjuk a kávézaccot későbbi felhasználásra is. A komposztálás egy természetes folyamat, amely a szerves termékeket, például az ételmaradékokat és a kerti növényhulladékot sötét, gazdag anyaggá alakítja, ami tápláló lesz növényeink számára. Egy tanulmány megállapította, hogy a kávézaccal és konyhai hulladékkal készített komposzt tápanyagokban gazdagabb volt, mint a pusztán növényi hulladékkal készített.
  3. Űzd el a rovarokat!

    A kávéban található egyes vegyületek, például a koffein és a diterpének mérgezően hatnak a rovarokra, ezért érdemes kipróbálni, ha sok kártevő jelentkezik a kertünkben. Hatékonyan elriasztják a szúnyogokat, a gyümölcslegyeket, egyéb kártevőket. Sőt a csigák elűzésében is kiválóan alkalmazhatók. Csak szórjuk a növény köré a zaccot, vagy forgassuk a földjébe. Ezután biztosan lecsökken a kerti kártevők száma a növények körül.
  4. Fürdetésre fel!

    A bolhák gyakori problémát jelentenek háziállatoknál, és kezelésük költséges, időigényes lehet. Számos bolhaeltávolító termék található a piacon, de néha érdemes természetes alternatívákat is kipróbálni. A bolhák viszont nem szeretik a kávét, éppen ezért érdemes a kávézaccot természetes kezelésnek tekinteni. Samponozás után egyszerűen dörzsöljük be kedvencünk szőrében a zaccot. Ezután öblítsük le, és hagyjuk, hogy kedvencünk megszáradjon a szokásos módon. Ugyan a kávézacc természetes módszer, de van, hogy kevésbé hatékony, mint a vényköteles termékek. Ezért, ha kedvencünkből továbbra is bolhásnak bizonyul, érdemes felvenni a kapcsolatot egy állatorvossal, hogy megvitasuk milyen állatbarát lehetőségek állnak fent a kezelés során.

  5. Űzd el a szagokat!

    A kávézacc nitrogént tartalmaz, amely szénnel kombinálva segít eltávolítani a kellemetlen szagokat a levegőből. Más szavakkal, a kávézacc segíthet felszívni és megszüntetni a szagokat. Helyezzünk egy tálka kávézaccot a hűtőszekrénybe vagy a fagyasztóba, ezzel semlegesíteni tudjuk a szagokat. A régi zoknit vagy harisnyanadrágot kávézaccal is megtölthetünk. Ezeket cipőbe, tornazsákba, a hálószoba fiókjaiba, az autóülés alá vagy bárhová elhelyezhetjük, ahol szagtalanításra van szükség. Működni fog!

  6. Szépségtrükk a javából!

    A kávézaccban található durva részecskék hámlasztó szerként segítenek eltávolítani a szennyeződéseket és az elhalt sejteket a bőrről. Egyszerűen keverjünk össze ávézaccot egy kis vízzel vagy kókuszolajjal, és kézzel dörzsöljük be vele az arcunkat vagy a testünk többi felületét. A kávézacc kis mennyiségű mézzel is keverhető, így hámlasztó ajakradírként használható. Ráadásul a kávézaccban található koffein erős antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek megvédhetik a bőrt a napsugárzástól, emellett fokozhatja a véráramlást, amely elősegíti a bőr általános egészségét.

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

kávé

kávéfogyasztás

kávéfőző

zacc

kávézacc