Pórul jár, aki sokat fogyaszt: ártalmas lehet ez a nélkülözhetetlen konyhai alapanyag

HelloVidék/MTI   
  Megosztom
Pórul jár, aki sokat fogyaszt: ártalmas lehet ez a nélkülözhetetlen konyhai alapanyag

A konyhasó a magyar konyhában is nélkülözhetetlen alapanyag, de mivel elvonja a vizet a szervezetünkből, így túlzott fogyasztása rendkívül ártalmas, és számos betegséghez járul hozzá. Ráadásul mi, magyarok a paprika alapú ízesítőinkben is koncentráltan használjuk.

Évente globálisan mintegy 11 millió haláleset köthető a rossz táplálkozáshoz, ebből hárommillió haláleset hozható kapcsolatba a túlzott sófogyasztással, ami a magyar konyhának is fontos és kedvelt alapanyaga. Ráadásul mi nagyon szeretjük a paprikát ízesítőnek használni, csípős változatban is, és köztudott, hogy a csípős ízek mellé óhatatlanul több sót használ az ember.

A sóbevitel jelentős része a feldolgozott élelmiszerekből származik, köztük a kenyérből, gabonafélékből, feldolgozott húsokból, valamint a tejtermékekből, beleértve a sajtot is - figyelmeztetett a WHO szerdán közzétett jelentésében.

A WHO 64 élelmiszer- és italkategóriában határozta meg a referenciaértékeket, hogy iránymutatást adjon a 194 tagállam egészségügyi hatóságai számára az élelmiszer- és italgyártókkal folytatott tárgyalásokon. Az ajánlás szerint például a burgonyachipsek legfeljebb 500 milligramm nátriumot tartalmazhatnak 100 grammnyi adagonként, a piték és sütemények legfeljebb 120 milligrammot, a feldolgozott húsok pedig legfeljebb 360 milligrammot.

A túlzott étrendi nátriumbevitel növeli a vérnyomást, és következésképpen növeli a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. A szív- és érrendszeri betegségek a vezető halálokok közé tartoznak hazánkban, globálisan pedig az összes nem fertőző betegségből eredő halálozás 32 százalékát okozzák.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

mti