Pórul jár, aki sokat fogyaszt: ártalmas lehet ez a nélkülözhetetlen konyhai alapanyag

HelloVidék/MTI   
  Megosztom
Pórul jár, aki sokat fogyaszt: ártalmas lehet ez a nélkülözhetetlen konyhai alapanyag

A konyhasó a magyar konyhában is nélkülözhetetlen alapanyag, de mivel elvonja a vizet a szervezetünkből, így túlzott fogyasztása rendkívül ártalmas, és számos betegséghez járul hozzá. Ráadásul mi, magyarok a paprika alapú ízesítőinkben is koncentráltan használjuk.

Évente globálisan mintegy 11 millió haláleset köthető a rossz táplálkozáshoz, ebből hárommillió haláleset hozható kapcsolatba a túlzott sófogyasztással, ami a magyar konyhának is fontos és kedvelt alapanyaga. Ráadásul mi nagyon szeretjük a paprikát ízesítőnek használni, csípős változatban is, és köztudott, hogy a csípős ízek mellé óhatatlanul több sót használ az ember.

A sóbevitel jelentős része a feldolgozott élelmiszerekből származik, köztük a kenyérből, gabonafélékből, feldolgozott húsokból, valamint a tejtermékekből, beleértve a sajtot is - figyelmeztetett a WHO szerdán közzétett jelentésében.

A WHO 64 élelmiszer- és italkategóriában határozta meg a referenciaértékeket, hogy iránymutatást adjon a 194 tagállam egészségügyi hatóságai számára az élelmiszer- és italgyártókkal folytatott tárgyalásokon. Az ajánlás szerint például a burgonyachipsek legfeljebb 500 milligramm nátriumot tartalmazhatnak 100 grammnyi adagonként, a piték és sütemények legfeljebb 120 milligrammot, a feldolgozott húsok pedig legfeljebb 360 milligrammot.

A túlzott étrendi nátriumbevitel növeli a vérnyomást, és következésképpen növeli a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. A szív- és érrendszeri betegségek a vezető halálokok közé tartoznak hazánkban, globálisan pedig az összes nem fertőző betegségből eredő halálozás 32 százalékát okozzák.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

mti