Iszonyúan megszenvedték a járványt: gyerekeink mentális egészsége forog kockán

HelloVidék   
  Megosztom
Iszonyúan megszenvedték a járványt: gyerekeink mentális egészsége forog kockán

Romlott a gyerekek mentális egészsége a megkérdezett szülők fele szerint a járványhelyzet alatt. Legrosszabban a kamaszokat érintette mindez, közülük is a szegényebb családok, és az egyszülős családok gyerekei voltak leginkább kitéve a kockázatoknak: azok a háztartások érezték rendkívül nehéznek az otthon töltött hónapokat, ahol a havi jövedelem 150 000 forint alatt marad.

A szülők fele szerint romlott a gyerekének mentális egészsége a járvány alatt egy magyarországi, országos és reprezentatív kutatás szerint, amit az UNICEF Magyarország osztott meg a nyilvánossággal. A legtöbben azt vették észre, hogy gyerekük nyugtalanabb, figyelmetlenebb a szokásosnál, elvonul a világ elől, vagy szorongott a pandémia idején, írja a HVG.

Legrosszabbul a kamaszokat érintette a helyzet. A 11-18 évesek szüleinek 55 százaléka küzdött alvászavarral, a 7-11 évesek 54 százaléka tapasztalta negatív tünetek felbukkanását: nyughatatlan, túlságosan mozgékony lett a gyerek, vagy alvászavarral küzdött. A 3-7 éves gyereket nevelő szülőknek a közlemény szerint a fele tapasztalta a fenti negatív hatásokat.

Az egyszülős háztartásokat sokkal nehezebben érintette a járványhelyzet: a szülők 77 százaléka számolt be arról, hogy gyerekénél legalább két negatív tünet megjelent. A kétszülős háztartásoknál ez az arány 46 százalék volt. A kisebb jövedelmű családoknál 35 százalékos arányban számoltak be a szülők arról, hogy a kamasz gyermekük szorong. Ez az arány a közepes vagy magasabb jövedelmű családok esetén 15 százalék volt csupán. Hasonló különbség mutatkozott meg, amikor az elbizonytalanodásra, vagy a lehangoltságra kérdeztek rá.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

pandémia

gyerekek

kamaszok

felmérés

szülők

kutatás

közvélemény-kutatás

elszigeteltség

magány