Rosszul járunk, ha félvállról vesszük: legtöbbször halálos, és súlyos népbetegség

HelloVidék   
  Megosztom
Rosszul járunk, ha félvállról vesszük: legtöbbször halálos, és súlyos népbetegség

Az idült vesebetegség alattomos, túlnyomó többségében sokáig figyelmeztető panaszokat nem okozó, veszélyes népbetegség, melynek idejében történő felismerése és kezelése a beteg és a társadalom közös érdeke. Hazánkban mintegy 1,5 millió embert érint.

A létrejövő veseműködés csökkenés az előrehaladottság függvényében 1,5-14-szeresére növeli a szív-érrendszeri károsodást és a halálozás kockázatát. A betegek száma nemcsak Magyarországon, de az egész világon növekszik főleg az elöregedés, valamint a magas vérnyomás és a cukorbetegség terjedése miatt. Fontos, hogy a társadalom megismerje a kreatinin fogalmát, mely a „vese koleszterinje”, és figyelje annak változását, illetve megértse, hogy a betegség laboratóriumi vizsgálattal könnyen igazolható.

Ezért a Magyar Nephrologiai Társaság az idült vesebetegség megelőzése, kialakulásának csökkentése érdekében hosszútávú és össztársadalmi ismeretterjesztő mozgalmat indít. Az AstraZeneca társadalmi elkötelezettségének megfelelően stratégiai együttműködés formájában vállalja a Magyar Nephrologiai Társaság által meghirdetendő mozgalom támogatását.

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

népbetegség

kockázat

vesebetegség

magas vérnyomás