Szülők, figyelem, ebből nagy baj lehet! Minden tinédzsert érint a probléma

HelloVidék/MTI   
  Megosztom
Szülők, figyelem, ebből nagy baj lehet! Minden tinédzsert érint a probléma

Súlyos alvásszokások kialakulására figyelmeztet a tinédzserek körében a Magyar Alvás Szövetség. Míg a gyermekkori alvás szokásokat képesek a szülők kordában tartani, a felnőtt korba történő átmenet időszakában, a már nem gyerek, de még nem felnőtt korukat élő fiatalok körében csökken az alvásra fordított idő. A szövetség orvosi intézetének, a Budapesti Alvásközpontnak a tapasztalatai alapján számos tinédzser jóval kevesebbet alszik, mint amennyire szükség lenne. A nemzetközi ajánlások, így a National Sleep Foundation és az American Academy of Sleep Medicine szerint ennek a korosztálynak naponta 8-10 óra pihentető alvásra van szükségük az egészségük megőrzése érdekében.

Ez részben a cirkadián ritmusuk természetes eltolódásának köszönhető, ami megnehezíti számukra a 23 óra előtti elalvást.Természetes hajlamuk van arra, hogy késő éjszaka fent maradjanak, és reggel tovább aludjanak. Az alvásproblémákhoz hozzájáruló egyéb tényezők közé tartozik a korai iskolakezdés, a házi feladatok és délutáni kötelezettségek megnövekedett terhelése, a mozgalmas társasági élet, és az elektronikus eszközök túlzott használata.

Címlapkép: Getty Images

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

alvászavar

fiatalok

tinédzserek

magyar alvás szövetség