Ne vedd félvállról ezt az őrült kánikulát: mutatjuk, mik az első jelek, amikből óriási baj lehet

Pénzcentrum   
  Megosztom
Ne vedd félvállról ezt az őrült kánikulát: mutatjuk, mik az első jelek, amikből óriási baj lehet

Ezekre a tünetekre fokozottan figyelj a kánikulában! Még az enyhe dehidratáció is - ami azt jelenti, hogy a szervezet a víztartalékainak 1-2 százalékát veszítette el - komolyan akadályozhatja a szervezet működését, sőt nehezítheti az agyi működést, koncentrációt.

Nem mindig könnyű felismerni, hogy mikor vagyunk a kiszáradás korai szakaszában, mivel a leggyakoribb jelek közül néhányat nem feltétlenül ezzel kötünk össze. Most a Healthline összeszedett pár tünetet, amiket ha te is tapasztalsz magadon a kánikulában, akkor mindenképp folyadékot kell bevinned. A cikket a Pénzcentrum szemlézte, íme, ezekre érdemes odafigyelnünk:

Fáradtság és fejfájás

Az első, és egyben legnehezebben azonosítható tünet, ha fáradtnak érezzük magunkat. A kutatók szerint a hőségben a fáradtság jelentheti azt, hogy nem fogyasztunk elegendő folyadékot. Ha kevesebbet alszunk, és az alvás rossz minőségű, az szintén a kiszáradás jele lehet, csak úgy, mint az állóképesség csökkenése.

A fejfájás az enyhe vagy közepes fokú dehidratáció gyakori jele. A kiszáradás migrénes rohamokat is kiváltha. A kutatók megjegyezték, hogy a dehidratáció átmenetileg zsugoríthatja az agyszövetet, ez okozhatja a fájdalmakat.

Izomgörcsök

Ha fájdalmaink, görcseink vannak akár edzés közben, az szintén dehidratáció és az elektrolit-készletek kimerülését jelenti, ami azt jelenti, hogy a szervezetedben nincs elegendő kulcsfontosságú ásványi anyag, például nátrium és kálium. Ezek segítenek a szervezet pH-értékénekkiegyensúlyozásában, és az idegrendszer működését is szabályozzák.

A dehidratációból eredő görcsök azonban nem csak a sportolókat érintik. Ha egy meleg napon sétálgatsz, és izomfájdalmat érzel, az annak a jele lehet, hogy nem iszol eleget. Ugyanez igaz akkor is, ha izomgörcsöket tapasztalsz.

Általános rosszullét, influenzára hasonlító tünetek

Ha csak úgy általánosságban rosszul érzed magad - gondolj a fent említett fejfájásra, valamint a szédülésre, vagy az émelygésre -, az első gondolatod az lehet, hogy valamilyen fertőzést kaptál el. Ám lehet, hogy a tünetek a folyadékbevitellel kapcsolatosak, ugyanis sokan lázat vagy hidegrázást is tapasztalhatnak, különösen súlyosabb dehidratáció esetén.

Alacsony vérnyomás

Amennyiben a vérnyomásunk alacsony, esetleg a szívünkkel észlelünk a nyári hőségben gondokat, ez is egyenes jele lehet annak, hogy dehidratáltak vagyunk.Ugyanis, ha nem jut szervezetünk elegendő folyadékhoz, az szinte az egész szervezetünkre kihat, így a vérnyomásunkra, szívünkre egyaránt.

Sötét vizelet

Ha nap közben sokkal kevesebbet járunk ki a mosdóra, vizeletünk pedig sötét, ez is mutathatja azt, hogy dehidratáltak vagyunk. Az egészségügyi szakemberek szerint a kiszáradás diagnosztizálásának egyik módja, hogy megvizsgálják a beteg vizeletét, hogy lássák, nem túl koncentrált-e. Ha halványsárga, akkor megfelelően hidratált vagy, ha sötétebb, itt az ideje vizet inni. Általánosságban elmondható, hogy minél többet iszol, annál tisztábbnak kell lennie a vizeletednek, ám a vizelet színe az esetlegesen szedett gyógyszerek vagy az elfogyasztott bizonyos ételek alapján is változhat.

A koncentrációnkat is érintheti

A dehidratáltság az agy működését is érinti, és sokkal nehezebben tudunk koncentrálni. 12-en vettek részt egy korábbi tanulmányban, ami megállapította, hogy azok a résztvevők, aki 36 órán keresztül nem ittak vizet, később a teszteken sokkal rosszabbul teljesítettek, fáradtabbak voltak, és a hangulatuk, a figyelmük és a memóriájuk is rosszabb volt. Amennyiben ittak, úgy a tünetek is enyhültek. Számos más tanulmány is kimutatta, hogy a kiszáradás befolyásolja a hangulatot, az energiaszintünket és a kognitív teljesítményeket is, férfiak és nők esetében egyaránt. Ráadásul a súlyos kiszáradás mentális állapothoz vezethet, ami tűnhet haragnak, és zavartságnak is.

A gyerekeknél más tünetekre is figyelnünk kell, hiszen más tünetekkel jelentkezik a dehidratáltság, mint a felnőtteknél. A csecsemők és a gyerekek hajlamosabbak a hasmenés, láz és hányás okozta kiszáradásra is, így nem csak a hőség alatt fontos különösen figyelni a jelekre. Csecsemőknél és kisgyermekeknél az enyhe vagy közepes kiszáradás jelei lehet a ritkább vizelés, kevesebb könny, száraz nyelv és ajkak, valamint ha bágyadt a gyermek, kevesebbet játszik.

Hőkimerülés, vagy hőguta? Veszélyes összekeverni!

Sokan összekeverik a hőkimerülést a hőgutával ebben a kánikulában, pedig utóbbi életveszélyes is lehet - hívta fel a figyelmet az Országos Mentőszolgálat Alapítvány. A kánikulában gyakori a hőkimerülés és a hőguta is, ezért fontos, hogy tisztában legyünk a kettő közötti különbséggel, mert a hőguta életveszélyes, azonnali orvosi segítség szükséges a bajbajutottnak

A mentősök szerint a hőkimerülést ezekről a tünetekről ismerhetjük fel:

 • Szédülés vagy ájulás
 • Túlzott izzadás
 • Hűvös, sápadt, nyirkos bőr
 • Hányinger vagy hányás
 • Gyors, gyenge pulzus
 • Izomgörcsök

Ha valakin ezeket tapasztljuk, vigyük hűvös, légkondicionált helyre, itassunk vele vizet, egy hideg zuhany vagy borogatás is segíthet. Ezzel szemben hőgutával állunk szemben, ha az alábbi tüneteket tapasztaljuk:

 • Lüktető fejfájás
 • Nincs izzadás

Testhőmérséklet 39 fok felett, vörös, forró, száraz bőr

 • Hányinger vagy hányás
 • Gyors, erős pulzus
 • Eszméletvesztés

Ilyenkor azonnal mentőt kell hívni, és el kell kezdeni lehűteni a túlhevült embert, ameddig a segítség meg nem érkezik!

Címlapkép: Getty Images

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 7,78 százalékos THM-el, és havi 121 083 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a Raiffeisen Banknál 8,4% a THM; az MKB Banknál 8,59%; a CIB Banknál 8,63%,  a Takarékbanknál Banknál pedig 8,77%; míg az Erste Banknál 9,41%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

kánikula

időjárás

kiszáradás

egészség

víz