Tűzifával fűtenél? Ezekre érdemes odafigyelni, ha valóban csökkenteni akarod a rezsid

HelloVidék   
  Megosztom
Tűzifával fűtenél? Ezekre érdemes odafigyelni, ha valóban csökkenteni akarod a rezsid

Ha betartjuk a következő egyszerű szabályokat, akkor a fafűtés a lehető leghatékonyabb lesz, és kevésbé terheli majd a környezetet is. Négy alapvető szabályt mindenképpen érdemes mindenkinek megfogadni!

Ha betartjuk a következő egyszerű szabályokat, akkor a fafűtés a lehető leghatékonyabb lesz, és kevésbé terheli majd a környezetet is - tette közzé tanácsait a Levegő Munkacsoport.

Szerintük ezt a 4 alapvető szabályt érdemes betartani:

  1. 20% nedvességtartalom alatti száraz keményfát használj (bükk, tölgy, akác gyertyán)
  2. A fát hasábokra vágva, egymásra merőlegesen helyezzük a tűztérbe, felülre a vékonyabb hasábokat
  3. A gyújtóst puhafából, például fenyőből készítsük, és a máglya tetejére (!) helyezzünk belőle néhány 2-3 cm-es hasábot.
  4. A begyújtás így akár egy hosszú gyufával megoldható, papír, vagy egyéb gyújtós sem kell hozzá.

A fentiek szerint megrakott máglya és begyújtott tüzelő felülről lefelé ég el. A máglyát azért nem szabad alulról meggyújtani, mert a beinduló láng az egész máglyán végigfut, a hasábfák nem tudnak kellő gyorsasággal átmelegedni, később érik el a jó hatásfokú égéshez szükséges magas hőmérsékletet. Továbbá a lassabb indulás után szinte egyszerre kezd bomlani az összes tűzifa, mely miatt a keletkező nagy mennyiségű fagáz nem kap elegendő levegőt az égéshez és hasznosulatlanul a kéményen távozik.

- írták.

Ha a fentiek szerint járunk el a szakemberek szerint hatékonyabb lesz a fűtésünk, azonos mennyiségű fából tovább lesz meleg lakásunkban, és nem utolsó sorban sokkal kevesebb füst keletkezik a végig megfelelő hőfokú és kellő levegőt kapó égés miatt.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

fafűtés

hatékonyság

tanácsok

rezsicsökkentés