Erről idén karácsonykor sem mond le a magyarok többsége: 2022-ben ez a vásárlók kedvence

Agrárszektor   
  Megosztom
Erről idén karácsonykor sem mond le a magyarok többsége: 2022-ben ez a vásárlók kedvence

Az Agrárszektor összegyűjtött mindent, amit a 2022-es ünnepi szezonban tudni érdemes a fenyőfaárakról, illetve az egyes fajtákról, de azt is megmutatjuk, mit érdemes tudnia annak, aki nem az egy alkalomra vásárolt fenyőfa mellett dönt, hanem "örök" darabot választ.

Ahogy közeledik a karácsony, a legtöbb háztartásban egyre gyakoribb téma és egyre sürgetőbb feladat lesz a feldíszítendő fenyőfa beszerzése. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK), valamint a Magyar Díszkertészek Szakmaközi Szervezetének tájékoztatása szerint november közepén indult el a „karácsonyfák” kitermelése a magyarországi fenyőültetvényeken. Megoszlanak a vélemények azzal kapcsolatban, milyen típusú fát érdemes állítani, van aki minden évben megvásárolja a fenyőt, és azt díszíti fel, akadnak akik a műfenyőre esküsznek, de olyanok is vannak, akik a földlabdás fenyőt preferálják - írta az Agrárszektor.

A karácsonyfát ugyanúgy termelik, mint a kukoricát

Sokan azért nem vásárolnak minden évben élő fenyőt, mert attól tartanak, ezek a fák az erdők „kiirtásából” erednek, ez azonban nem igaz, a piacra kerülő áruk, vagyis a kifejezetten a karácsonyfának nevelt fenyők ugyanis faiskolákból származnak. Magyarországon 3000-3500 hektáron folyik kifejezetten karácsonyfa értékesítési célú fenyőtermesztés, ez - ideértve a forgalmazást is - összesen mintegy 600-700 családi gazdaságnak ad munkát. Hazánkban évente 1,8-2 darab millió karácsonyfa talál gazdára, és áruból az idei szezonban sem lesz hiány. Mintegy háromezer hektáron termesztenek fenyőfát az országban, főleg Vas, Zala, Somogy megyében, de az Északi-középhegységben - a Mátra és a Bükk környékén -, valamint Nógrád megyében is sokan foglalkoznak ezzel a tevékenységgel. A fák kitermelése jellemzően november második felében kezdődik meg. A fenyőfa-termelés tehát nem környezetkárosító tevékenység, hiszen ennek köszönhető, hogy nem az erdőkben kell karácsonyfát vágni. Az ültetvények ráadásul hektáronként körülbelül 10 tonna szén-dioxidot kötnek meg és ugyanennyi oxigént termelnek. Ekkora területre csaknem ezer fenyő ültethető, a növekedési idejük 8-15 év.

Mi a helyzet a műfenyővel?

Az élő fenyők mellett a műfenyők is egyre népszerűbbek, ilyenkor sokakat a természet féltése vagy a kényelem szeretete vezér. A közhiedelemmel ellentétben azonban a műanyag fenyő csak hosszú, húsz éves használat után környezetkímélőbb, mint a hagyományos. A műfenyők zöme Kínából érkezik, így rendkívül nagy az ökológiai lábnyomuk. Ráadásul a tapasztalatok szerint a vásárlók általában 5-6 év elteltével leselejtezik ezeket, miközben legalább 20 évig kellene használni egy műfenyőt évről évre ahhoz, hogy valóban környezetkímélőbb alternatíva legyen.

A cikk folytatása az Agrárszektoron olvasható, ITT!

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

karácsony

karácsonyfa

fenyő vásárlás

földlabdás fenyő

műanyag fenyő