Nem semmi pénzt lovasítottak meg: kétmilliárdos áfacsalás miatt kaptak el 4 férfit

HelloVidék   
  Megosztom
Nem semmi pénzt lovasítottak meg: kétmilliárdos áfacsalás miatt kaptak el 4 férfit

A Székesfehérvári Járásbíróság elrendelte annak a négy férfinak a letartóztatását, akik a Székesfehérvári Járási Ügyészség szerint minősített költségvetési csalás bűntettét és további bűncselekményeket követtek el az egyikük irányítása alatt működő bűnszervezet tagjaként, s közel kétmilliárd forint vagyoni hátrányt okoztak a költségvetésnek.

A Fejér Vármegyei Főügyészség kedden az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta, hogy a döntés ellen az érintettek fellebbeztek, így az nem jogerős. Jelezték, hogy vádlottak 5 évtől 25 évig terjedő szabadságvesztést is kaphatnak tettükért.

Közölték, hogy 2020. január 1-jét követően az egyik férfi irányítása mellett egy többszintű céghálózat jött létre azért, hogy a cégek közötti színlelt ügyletekkel, az általuk foglalkoztatott vagyonőrök munkabérei után felmerülő járulékok be nem fizetésével, fiktív számlák hatására keletkező levonandó áfa összegével gazdagodjanak.

A számlázási láncolat háromszintű volt, a tetején a számlát befogadó megbízó társaságok valósan működő cégek voltak, amelyek adófizetési kötelezettségük minimalizálására törekedtek, a középső szinten a számlakiállító puffer gazdasági társaságok álltak, akik a láncolatban alsóbb szinten elhelyezkedő társaságoktól fogadtak be számlákat. A legalsó szintre az úgynevezett bukócégek kerültek, amelyek gazdasági tevékenységet nem végeztek, nullás áfabevallást adtak be, vagy adóbevallást nem nyújtottak be, illetve alanyi adómentességet választottak, miközben több száz embert olyan munkakörökbe jelentettek be, akik valós foglalkoztatói a legfelső szinten elhelyezkedő társaságok voltak.

A láncolat felső szintjén lévő cégek az adóhatósághoz valótlan tartalmú áfabevallásokat nyújtottak be, áfát jogosulatlanul vontak le, ezáltal a költségvetésnek közel kétmilliárd forint vagyoni hátrányt okoztak.

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

csalás

áfa

áfacsalás