Ezt jobb, ha mindenki tudja: ennyire veszélyes a Dunában fürdeni

HelloVidék   
  Megosztom
Ezt jobb, ha mindenki tudja: ennyire veszélyes a Dunában fürdeni

Az olcsóbb és elérhetőbb Dunában fürdőzéstől sokan ódzkodnak, számos legenda kering arról, hogy a vize – főleg a budapesti szakaszon – szennyezett és betegségeket okoz. A helyzet azonban sokkal jobb, mint az 1990-es és 2000-es években volt, sokat javult a folyó vizének tisztasága és ezzel együtt a megítélése is. Az az elmúlt évtizedekben a szennyvíztisztítási technológiák megbízhatósága rengeteget fejlődött, a tisztítási folyamat pedig jóval kontrolláltabb, mint a rendszerváltáskor - közölték a 24.hu-val az Országos Vízügyi Főigazgatóság szakértői.

A tisztítás nélkül a Dunába jutó háztartási szennyvíz mennyisége lecsökkent, valamint az ipari szennyvíz is jóval kevesebb lett a szocialista nagyipar megszűnése, illetve a korszerű ipari tisztítók miatt. Emellett a hajók is sokat fejlődtek az utóbbi években, és ezek sem szennyezik annyira a vizet, mint régen. A strandok vizét pedig a Nébih ellenőrzi, így a megbetegedés esélye alacsony - írta a 24.hu cikke alapján a Pénzcentrum.

Ugyanakkor hangsúlyozták, hogy csak kijelölt fürdőhelyen szabad strandolni, amiből hazánkban jelenleg 22 darab van a folyó mentén!

Az óriási veszély mellett már csak azért sem tanácsos Magyarországon nem kijelölt helyen fürdőzni, mert ha elkapnak valakit a hatóságok, az komoly bírságot kaphat. Itthon általános szabály, hogy tilos fürdeni

  • hajóútban,
  • hajóutat és hajózási akadályt jelző bóják,
  • nagyhajók,
  • úszó munkagépek és fürdés célját nem szolgáló úszóművek 100 méteres körzetében,
  • vízlépcsők és vízi munkák 300 méteres,
  • hidak,
  • vízkivételi művek,
  • egyéb vízi műtárgyak,
  • komp- és révátkelőhelyek 100 méteres körzetében.

Szintén tilos fürdeni kikötők, veszteglő- és rakodóhelyek, kijelölt, zárt vízisí és vízirobogó (jet-ski), valamint egyéb motoros vízi sporteszköz közlekedésére szolgáló pályák, hajóállomás területén, egészségre ártalmas vizekben, kijelölt fürdőhelyek kivételével a határvizekben és a városok belterületén lévő szabadvizekben, éjszaka és korlátozott látási viszonyok között, kivéve, ha a vízfelület megvilágított és legfeljebb a mélyvíz határáig, ahol a tiltó tábla jelzi.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

duna

fürdés

fürdési tilalom