Félelem és reszketés: rekordszámú az emberölések száma itthon

HelloVidék   
  Megosztom
Félelem és reszketés: rekordszámú az emberölések száma itthon

A legfőbb ügyész a héten benyújtotta a parlamenthez beszámolóját az ügyészség 2022. évi tevékenységéről. A dokumentum alapján az előző évekhez képest tavaly ismét emelkedett a regisztrált bűncselekmények száma, így több emberölést, embercsempészést, lopást és csalást követtek el - írja cikkében az Index.

Polt Péter legfőbb ügyész szerint nehéz megállapítani, hogy a magasabb bűnözési arány valóban növekedett vagy a felderítés hatékonysága miatt van ez. Mindenesetre meghatározó jelentősége annak lesz, hogy a tendencia miként folytatódik.

A regisztrált bűncselekmények száma 2013 óta folyamatosan visszaeső tendenciát mutatott, ám a múlt évben megállt, 2022-ben az előző évhez képest 8,9 százalékos nö­vekedés következett be: tavaly összesen 167 774 bűncselekményt regisztráltak, ami több, mint a megelőző három évben. Polt Péter szerint néhány bűncselekmény-kategóriában meglehetősen jelentős volt a növekedés:

  • a szándékos befejezett emberölések száma 72-ről 89-re, az emberölés kísérleteké pedig 62-ről 89-re nőtt;
  • markánsan megugrott az embercsempészések száma: míg 2020-ban 257 ilyen bűncselekményt regisztráltak, 2021-ben 635-öt, 2022-ben pedig már 1705-öt;
  • 14,6 százalékkal emelkedett a lopások száma, de nem érte el a 2020-as értéket;
  • 16,5 százalékkal több közlekedési bűncselekmény történt, amit elsősorban a közúti baleset okozása elnevezésű bűncselekmény 29 százalékos növekedése magyaráz.

Ha a regisztrált bűneseteket nézzük, vagy akár a kezdeményezett eljárásokat, akkor azt fogjuk észre venni, hogy a csalások száma is az előző évhez képest szignifikánsan emelkedett. A gyakorlati tapasztalatok azt mutatják, hogy ezen cselekmények elkövetésének a módja egyre nagyobb arányban kapcsolódik az informatikai eszközökhöz. A regisztrált pénzmosások száma az utóbbi években viszont töretlenül emelkedett, 2022-ben sem alakult ez máshogy.

A környezeti értéke­ket súlyosan veszélyeztető vagy károsító cselekmények miatt 156 esetben büntetőeljárást, két ügyben pedig szabálysértési eljárást kezdemé­nyeztek. A környezetvédelem mellett a fogyasztóvédelemnek is egyre jelentősebb a szerepe az ügyészség közjogi tevékenységében. Tavaly a fogyasztóvédelem területén az ügyészség hat felhívással élt, 102 jelzést nyújtott be, mindamellett 21 hatósági eljárást, 18 büntetőeljárást és 9 szabálysértési felelősségre vonást kezdeményezett.

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

bűnözés

statisztika

embercsempészés

emberölés

ügyészség

hellovidek