Rendhagyó koncertre készül a vidéki nagyvárosban Beck Zoli, a 30Y frontembere

HelloVidék/MTI   
  Megosztom
Rendhagyó koncertre készül a vidéki nagyvárosban Beck Zoli, a 30Y frontembere

A szépirodalomról és szaktudományról, változó könyvkiadási trendekről, fantáziáról és a valóság megértéséről, a múltról és a jövőről is szó esik majd a Magyar Könyvkiadók Napján, melyet szerdán és csütörtökön rendeznek meg a Szegedi Tudományegyetem bölcsészkarán - tájékoztatott a felsőoktatási intézmény közkapcsolati igazgatósága.

A hetedik alkalommal megszervezett eseményt azzal a céllal hívták életre, hogy felhívják a figyelmet arra, hogy egy bölcsészkar nem létezhet könyvkiadók nélkül, hiszen az oktatók és hallgatók egyszerre könyvek szerzői, olvasói, értelmezői. A kétnapos rendezvényen a bölcsészkar épületében, a Café Radnótiban nyolc könyvkiadó a Helikon, a L'Harmattan, a Kalligram, a Napvilág, a Gabo, a Typotex, a Magvető és a Jelenkor mutatkozik be egy-egy kötettel.

Szerdán Romsics Ignác történész-akadémikus nagy érdeklődést kiváltó, Hetven év - Egotörténelem 1951-2021 1-2. című memoárjáról beszél majd. Gyenge Zoltán filozófus On the Concept of Alien című angol nyelvű esszékötetének megjelenése kapcsán kerekasztal-beszélgetést rendeznek a nyílt hozzáférésű könyvkiadásról, és annak magyarországi úttörőjéről a L'Harmattan Open Access platformjáról. Jolsvai András két legutóbbi Márton Irma tévedése és Két őszi nap Ujpesten című köteteivel érkezik a rendezvényre. Ignácz Károly pedig bemutatja az általa szerkesztett, a főváros születésének 150. évfordulójára megjelent Kérdések és válaszok Budapestről című könyvet.

Csütörtökön Kleinheincz Csilla népmesei elemekből merítő Ólomerdő-trilógia mellett az Alvilági szövedék című fantasy regényét hozza el a Radnóti Caféba. Szvetelszky Zsuzsanna szociálpszichológus A pletyka természete című könyve mellett mesél majd Érdi Péterrel közösen írt Repair című kötetéről, majd Jánossy Lajost kérdezik a rendszerváltás időszakában játszódó Örök hely és mindenhol idő című regényéről. Végezetül pedig a szegedi bölcsészkaron végzett Milbacher Róbert mondja el, hogyan született egy mára nyomtalanul eltűnt szlavóniai telepes falut megidéző Keserű víz című regénye.

A könyvbemutatókat két színes esti program is kiegészíti: az Esterházy Péter emlékére szervezett szerdai felolvasóesten egészen friss, a távolság hívószóra született, még könyv előtti szövegeket hallhatnak az érdeklődők íróktól és filozófusoktól. Csütörtökön pedig a pécsi egyetem oktatója, egyben a 30Y zenekar énekes-dalszerzője, Beck Zoltán szerzői estjére várják a közönséget.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

irodalom

könyvek

könyvkiadó

bölcsészet

szte

kultúra

hellovidek