Elképzelni sem tudtuk ezt 20 éve: itthon így szüretelik a jótékony csodabogyót

MTI   
  Megosztom
Elképzelni sem tudtuk ezt 20 éve: itthon így szüretelik a jótékony csodabogyót

Olívabogyót szüretelnek Török Csaba borászatában, 2HA Szőlőbirtok és Pincészetben a Balaton-felvidéki Szent György-hegyen, Hegymagas közelében 2023. október 19-én. Török Csaba több mint tíz éve foglalkozik olajfákkal, tavaly novemberben palackozták az első hazai termesztésű extra szűz olívaolajat a birtokon szüretelt olivabogyókból.

A változatos színű, formájú gyümölcsöt (igen, az olajbogyó gyümölcs) akár egy darab kenyérrel, önmagában is fogyasztják, a Balaton-felvidék mikroklímája pedig a klímaváltozás hatására ideális hellyé vált az olajbogyó termesztésére, amit többen ki is használnak pár éve.

Az üzletek polcain legtöbbször a zöld és fekete olívabogyóval találkozol. Mi a különbség? A bogyó színe csak azon múlik, hogy mennyire érett, amikor leszedik. A zöld olajbogyót ősszel, a feketét később, csak január táján szüretelik.

Magas a tápanyagtartalma, magas a vitamintartalma

Ha olajbogyót eszel, magas víztartalmán kívül fontos tápanyagokat kap a szervezeted: sok fehérjét, szénhidrátot, kevesebb zsírt. (Azt ugye tudod, hogy szénhidrátokra és zsírokra akkor is szüksége van a testednek, ha karcsúbb szeretnél lenni – de nem mindegy, hogy milyen élelmiszerekből kapja meg ezeket!)

A növényi olajokban elsősorban telítetlen zsírsavak vannak, amelyeket könnyebben emésztünk meg. A növényi olajok közül is kiemelkedik az olíva, 76%-os egyszeresen telítetlen és 8 %-os többszörösen telítetlen zsírsavtartalmával.

Címlapkép, fotók: MTI/Vasvári Tamás

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

olívabogyó

szüret

balaton

balaton-felvidék

szent györgy-hegy