Rettenetes betegség jelent meg hazánkban: jobb, ha vigyázunk, emberre is veszélyt jelent

HelloVidék   
  Megosztom
Rettenetes betegség jelent meg hazánkban: jobb, ha vigyázunk, emberre is veszélyt jelent

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) közlése szerint veszettségben pusztult el egy legeltetett hízómarha 2023. november 13-án, Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében.A fertőzést a Nébih laboratóriuma is igazolta. A veszettségre a vadon élő és házi emlősállatok egyaránt fogékonyak, ezért a hatóság ismételten felhívta az állattartók figyelmét arra, hogy legyenek körültekintőek, és gyanú esetén haladéktalanul értesítsék az állategészségügyi hatóságot - írja a Nébih tájékoztatása alapján az Agrárszektor.

A Nébih laboratóriuma 2023. november 14-én veszettséget igazolt egy, a Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei Tiszakóród településen idegrendszeri tüneteket mutató szarvasmarhából. Az állat a laboratóriumi vizsgálatot megelőző napon hullott el - olvasható a hatóság oldalán. A vármegyei kormányhivatal szakemberei megkezdték a járványügyi nyomozást. Az esetről, és annak részleteiről a Nébih haladéktalanul értesítette a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központot, valamint az Európai Uniót és az Állategészségügyi Világszervezetet.

A leírtak szerint az eset egy olyan vadgazdálkodási egység területén történt, ahol számos járványügyi intézkedés, többek között fokozott felügyelet elrendelését kezdeményezte a Nébih a tavalyi és az idei évben jelentkező pozitív esetek miatt. Ezen a területen már évek óta zajlik a rókapopuláció oltása repülővel, ami az ukrán oldalon a háború okán megszűnt, így valószínűsíthetően ottani fertőzött állatok révén került be az országba a fertőzés. A Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében elrendelt intézkedéseket a hatóság mindaddig fenntartja, amíg a járványügyi helyzet ezt indokolja. A veszettség az emberre is veszélyt jelent, így tehát a házi- és vadállatok védelmezése az emberi megbetegedések megelőzését is szolgálja.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

veszettség

szarvasmarha

állattartás

állattartó telep

nébih

hellovidek