Döbbenetes gyorsasággal 3 métert emelkedett a Duna vízszintje: mi lesz ebből?

HelloVidék   
  Megosztom
Döbbenetes gyorsasággal 3 métert emelkedett a Duna vízszintje: mi lesz ebből?

A Duna Vácnál szombaton tetőzött, 469 cm-t mértek ekkor. Öt nap alatt közel három métert emelkedett a folyam vízszintje - írta a Hydroinfo adatai alapján az Időkép.

Budapesten szombat este volt a csúcs, 573 centis volt ekkor a vízállás, ám az érkező árhullám nem érte el azt a szintet, hogy elsőfokú árvízvédelmi készültséget kelljen bevezetni. Múlt hétfőn itt mindössze 280 centin állt a mérce. A Duna vízgyűjtőjére érkező jelentős mennyiségű csapadék látványos emelkedést eredményezett, Verőcén például jócskán víz alá került a nyáron homokos röplabdapályával, játszótérrel és persze gyönyörű kilátással működő strand.

A jelenlegi és a következő hat napban várható helyzet

  • A Duna a hazai szakaszán Vácig apad, alatta árad. A folyó Nagymarosig közepes, alatta magas vízállású.
  • A Tisza a hazai szakaszán Vásárosnaményig apad, alatta árad. A folyó a duzzasztásmentes (vagyis a Záhonyig és a Kiskörétől Csongrádig tartó) szakaszokon Tiszabecsnél alacsony, Tivadarnál közepes, lejjebb magas vízállású. Záhonytól kezdődően a vízjárást az erőművek üzemrendje jelentősen befolyásolhatja.

Az OVSZ előrejelző rendszerében szereplő hazai vízmércékre készített számítások alapján a következő hat napban a Dunán, a Tiszán, a Túron, a Bodrogon, a Berettyón és a Körösök vízrendszerén az I. fokú, a Tarnán, a Zagyván, és a Krasznán a II. fokú árvédelmi készültségi szinteket meghaladó vízállások várhatóak.

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

vízállás

duna

árvíz