Kopogtat a lakhatási krízis: felújítással segítik Gyöngyösön a rászoruló anyák otthonait

HelloVidék   
  Megosztom
Kopogtat a lakhatási krízis: felújítással segítik Gyöngyösön a rászoruló anyák otthonait

Az utóbbi évek nemzetközi eseményei (Covid19 utóhatásai, orosz-ukrán háború) generációk óta nem tapasztalt nehézségeket eredményeztek Európa-szerte. Az energiaválság és a rekord mértékű infláció a társadalom minden rétegét érinti, a szociálisan nehéz helyzetben lévők esetében a negatív hatások pedig többszörösen is jelentkeznek. Gyöngyös városa, az átmeneti otthonokat működtető intézmény és a Procter & Gamble ezért nagyszabású programot hívott életre, amelynek célja a rászoruló családok, gyermekek és az őket felkaroló intézmények, szervezetek támogatása. A példaértékű együttműködés a vállalat Élhető Otthon programjának első lépéseként valósul meg, mely során felújításra kerül a gyöngyösi Családok és Gyermekek Átmeneti Otthona - írták a sajtóközleményben.


 

A magas szinten állandósult inflációs ráta különösen magas áremelkedést hozott az alapvető élelmiszerek és az energiaárak tekintetében. Emellett jelentősen emelkedtek a lakhatás költségei is, továbbá a KSH adatai szerint mind az elkészült lakások, mind pedig a kiadott építési engedélyek tekintetében jelentős visszaesés mutatkozott 2023-ban. Ezek alapján az eladásra kínált vagy bérbeadásra szánt ingatlanok esetén megnövekedett kereslet akár további áremelkedést is hozhat.

A Gyöngyösi Családok Átmeneti Otthona 1999-től működik a városban 25 férőhellyel, mely 2008-tól kibővült a 12 fős Gyermekek Átmeneti Otthonával. Fenntartását Gyöngyös és térségében elhelyezkedő 25 település önkormányzata társulásban biztosítja. Az ellátási terület így elsősorban a Gyöngyösi Járás településeire, illetve Heves Vármegyére terjed ki. Mindkét átmeneti otthon a családban élő gyermekek veszélyeztetettségének megelőzése és a gyermek védelmének érdekében fogadja szülői kérelemre az átmenetileg lakhatási krízisbe kerülő családokat.

A lakhatási krízis oka többféle lehet: az ingatlan lakhatatlanná válása, albérlet elvesztése, családi erőforrások kimerülése, bántalmazás, vagy családon belüli konfliktus. Mindkét intézményben legfeljebb 18 hónapot tölthet el a család, ezen időszak alatt megfelelő lakhatást kell találniuk, és az otthon segít képessé válniuk a normalizált életre.

Tekintettel a két intézmény magas kihasználtságára, a tárgyi és környezeti feltételek fejlesztése mindig aktuális. Szerencsés egymásra találás Gyöngyös példája, ahol a Procter & Gamble közel tíz éve működteti gyárát, és 2024-et azzal a bejelentéssel indítja, hogy legújabb, Élhető Otthon társadalmi felelősségvállalási programjának részeként szerepet vállal a két intézmény felújításában. A mintegy bruttó 50 milliós beruházással elsősorban a fürdőszobák, konyhák és a közösségi terek felújítására, korszerűsítésére kerül sor, melyhez a P&G és kiemelten négy márkája (az Oral-B, a head & shoulders, a Pampers és az always) összesen 30,5 millió forint támogatást biztosít.

Három évtizedes magyarországi működésünk kezdete óta fontos számunkra a helyi közösségek támogatása. 10 éves gyöngyösi jelenlétünk során megismertük a helyi emberek nehézségeit, körülményeiket, és szerettünk volna valamivel hozzájárulni a közösség számára szükséges, de saját forrásból nem feltétlenül megoldható fejlesztéshez. Hiszen minden szám és statisztikai adat mögött valós emberi történetek húzódnak

- mondta Krubl Yvette, a Procter & Gamble kommunikációs vezetője.

Egy olyan helyzetben, amikor valakinek nincs hová mennie, az átmeneti otthon nyújtotta biztonság lehetőséget teremt az újrakezdésre. Amellett, hogy meghatározott ideig megoldja a lakhatás problémáját, a helyszínen dolgozó szociális munkások segítenek felkészülni az intézményből való kilépés utáni önálló és önfenntartó életre

- tette hozzá Maka Piroska, a Kistérségi Humán Szolgáltató Központ igazgatója.

A felújítási munkálatok várhatóan februárban kezdődnek, és a jelenlegi tervek szerint az átadás még tavasz végéig megtörténik.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

gyöngyös

átmeneti otthon