Rengeteg nyavalyára gyógyír a brüsszeli bimbó: mégis, miért száműzték a magyarok a konyhából?

HelloVidék   
  Megosztom
Rengeteg nyavalyára gyógyír a brüsszeli bimbó: mégis, miért száműzték a magyarok a konyhából?

A rendszeres zöldségfogyasztás hatására sokkal jobb lesz az emésztésünk, a bélrendszerünk is megfelelően tud működni, ezek pedig mind hozzájárulnak az immunrendszerünk védelméhez is. Nem csoda, hiszen a megfelelő táplálkozással sokat tehetünk egészségünkért. Persze nem mindegy, hogy miből és mennyit fogyasztunk. Vannak olyan zöldségek, melyekből időszakosan érdemes, de vannak olyanok, melyeket rendszeresen ajánlott beépítenünk az étrendünkbe. Ilyen péládul a méltatlanul keveset emlegetett kelbimbó is. Hogy miért van helye a konyhánkban és az ételeinkben? Ennek jártunk most utána.

Az EatingWell magazin számolt be arról, hogy Will Bulsiewicz, gasztroenterológus nemrégiben közzétett Instagram-bejegyzése szerint, egyes zöldségek, ide értve a kelbimbót is, jótékony hatással vannak a bélrendszerre, illetve segíthetnek megelőzni komoly betegségeket is.

A szakember a bejegyzésében kifejti, hogy a kelbimbó rosttartalma rendkívül jótékony hatást fejt ki a bélrendszerre. Hozzáteszi, kutatások kimutatták, hogy a rostok javítják a bélrendszer egészségét azáltal, hogy elősegítik a hasznos baktériumok növekedését és aktivitását, támogatják a rendszeres bélmozgást és fenntartják az egészséges bélflórát.

Továbbá kitért azokra a kutatásokra is, amelyek azt igazolták, hogy a kelbimbóban található antioxidánsoknak más jelentős egészségügyi előnyei is vannak: segítenek a szervezetben lévő gyulladások csökkentésében. Egyes tanulmányok szerint a keresztesvirágú zöldségeknek, például a kelbimbónak, magas antioxidáns tartalma van, így csökkenthetik a rák kialakulásának kockázatát.

Mit lehet még tudni a kelbimbóról?

A bimbós kel vagy kelbimbó a vadkáposzta (egy termesztett változata. A 19. században Belgiumban nemesítették ki,

A káposztafélék családjába tartozó kétéves növény, közvetlen rokona a fejes káposztának. Első évben hozza a főszáron a fogyasztásra alkalmas hajtásokat (bimbókat), második évben a becőtermést.

Fontos házikerti díszzöldség: nemcsak a magas, oszlopszerű szárán növő kis káposztafejek, a kelbimbók érdekesek, de ősszel különböző színt öltő levelei, másodéves, sárga virágú tövei és becőtermései is mutatósak. Főgyökere erőteljes, dús oldalgyökerekkel mélyre (80–100 cm-re) hatol, ezért szárazságtűrő. Szára közepesen fásul, olykor 130 cm magas, tengelyszerű. Hosszú nyélen lelógó, tojás alakú, szürkészöld levelei köntösként védik a tenyészidő végére hónaljukban képződő, kicsiny, tömör fejes káposztaszerű bimbókat. Virágzati szára elérheti a 150 cm-t. Nektártartalmú vegyes beporzású virágai májusban nyílnak.

Termesztését tekintve nem igényes növény, azonban leginkább a középkötött, kissé meszes talajokban termeszthető. Több káliumot és kevesebb nitrogént igényel. Fény- és vízigényes, bár a káposztafélék közül a leginkább szárazságtűrő.

Magyarországon leginkább házikertekben ültetik. Az 5-6 hetes palántákat június elején kell kiültetni. Tápanyagigényes. A kisebb fagyokat jól bírja. A bimbós kel másodterménynek számít, mert viszonylag későn kerül a veteményeskertbe. Jó előnövényei a hüvelyesek és a jól trágyázott kapáskultúrák. Utána paprikát és más zöldségféléket vethetünk.

Miért érdemes fogyasztani még?

Tartalmaz A-, B1-, B2-, C- és K-vitamint (90 mg/100 g), karotint, 5,4% szénhidrátot, 4,3-5,3% fehérjét, 13-16% szárazanyagot (ennél több csak a leveles kelé), 1,3% rostot, ásványi sókat (Ca, P, Fe), íz- és zamatanyagokat. 193–203 J az energiaértéke. Bimbói sokféleképp elkészíthetők. C-vitamin tartalmát mélyhűtve és főzve is jórészt (50 mg/100 g) megőrzi. Az első fagyos napok után szedett kelbimbó édesebb, és káposztaíze sem annyira erős.

Nézzünk is néhány receptet!

Rakott kelbimbó

@orsihusz Ha még nincs vacsi ötleted... ??#amainapon #kelbimbo #rakottkel #rakottkelbimbo #mutimitfőzöl #recept #receptvideo #rakottétel #magyarrecept ♬ eredeti hang - Dr. Husz Orsolya

Tejfölös, sajtos kelbimbó

@happy_diet_eletmod #recept #kelbimbo #köret #vacsoratipp #életmódváltás #egészségeséletmód #happy_diet_eletmod #mutimiteszel_fitt #fittkaja #fittközösség #diétaokosan #lowcarb #lowcalorie #alacsonyszenhidrat ♬ Flowers - Miley Cyrus

Kelbimbó krémleves

@timea529 Kelbimbó krémleves ? #CapCut #fozes #fozes? #kelbimbo #kremleves #fy #fyp #fypシ #foryoupage #foryou #foryoupageofficiall #nekedbe #nekedbelegyen #nekedbeszeretnémlátni #imadok #fozni #hobbi #fozes #fürdich #fürdichpage #fürdichseiteシ #jo #etvagyat #mindenkinek ♬ Kawaii Aesthetic - LoES

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

kelbimbó

kelbimbó recept

antioxidáns

gyulladáscsökkentő

egészséges táplálkozás

egészséges életmód

zöldségfogyasztás

zöldség

kutatás

tudomány

bimbóskel