Véget érhet a tofu a csirke párharca? Most kiderül az igazság, melyik egészségesebb

HelloVidék   
  Megosztom
Véget érhet a tofu a csirke párharca? Most kiderül az igazság, melyik egészségesebb

Milliószor hallottad már – a sovány fehérje az egészséges táplálkozás fontos része. A két legnépszerűbb fehérjedús étel, ami eszünkbe jut ilyenkor, az a csirkemell és vegetáriánus megfelelője, a tofu. De vajon egyik egészségesebb? Most kiderül!

Miért érdemes csirkét fogyasztani?

Ahogy a Prevention cikke írja, egy közel egy kilós csirkemell körülbelül 21g fehérjét és 3,5 g zsírt tartalmaz adagonként. A csirke emellett vérépítő vasat, immunrendszert támogató cinket és magnéziumot is tartalmaz, valamint gazdag B-vitamin-forrás.

A B-vitaminok segítenek az agyműködésben és a fáradtság leküzdésében, a fehérje pedig támogatja az izmainkat

- mondja Laura Iu, regisztrált dietetikus és táplálkozási szakértő.

Miért jó tofut enni?

A tofu az ázsiai konyha kedvelt alapanyaga, szójababból készül. Függetlenül attól, hogy milyen módon készítjük el és hogyan fogyasztjuk, egy dologban mindannyian egyetértünk, hogy okos választás, ha kiegyensúlyozott, növényi alapú ételeket készítünk. Adagonként a tofu körülbelül 8 g fehérjét és 4 g zsírt tartalmaz, valamint kalciumot, vasat, cinket, magnéziumot (ami szintén támogatja az egészséges vérnyomásszintet) és káliumot tartalmaz.

A tofu rostokkal is büszkélkedhet, amelyek mindenféle módon segítenek, például támogatja a zavartalan emésztést és a megfelelő vércukorszint-szabályozást. Finom ízének köszönhetően a tofu olyan ételekbe is beépíthető, amelyekbe a csirke nem.

A puha tofu egy jó módja annak, hogy extra fehérjét és kalciumot adjunk egy turmixhoz. Vagy módosíthatod a reggeli tojásos rántottád, és tehetsz hozzá tofut zöldségekkel

– javasolja Stamm.

Melyik az egészségesebb: csirke vagy tofu?

Mindkettő rengeteg tápanyagot tartalmaz, így ez a párharc döntetlenre végződik! A csirke és a tofu egyaránt jó sovány fehérjeforrás, és számos egyéb fontos vitamint és ásványi anyagot tartalmaznak, amelyek elengedhetetlenek az egészséges immunrendszerhez, az egészséges életmódhoz.

Ha azonban valami pontosabb választ szeretnél, minden fehérjének megvannak a maga előnyei. A csirke fehérjetartalma lényegesen magasabb, mint a tofunak, több mint kétszeres mennyiségben. És bár a csirkemell zsírtartalma is valamivel alacsonyabb, a tofu ebben a kategóriában az első helyen áll, mert minden egyszeresen és többszörösen telítetlen zsírt tartalmaz, azaz a „jó” fajtát; míg a csirke kevés telített zsírt és koleszterint tartalmaz, amelyektől a tofu mentes. A csirke szintén nyer, ha B-vitaminokról és káliumról van szó, de a tofuban több a cink, a magnézium, a vas, a kalcium – ráadásul rost is van benne.

A csirke vagy a tofu főzésekor a legfontosabb az egészséges elkészítési mód kiválasztása. Ez azt jelenti, hogy a grillezést, sütést vagy pörkölést kell választani a sütés helyett, és a túl sok só helyett sok friss fűszernövénnyel és fűszerrel kell ízesíteni. Nagyszerű trükk az, ha a csirkét kicsit klopfoljuk, így biztosítva az egyenletes főzést, és a pácok könnyedebb beszívódását a húsba.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

dietetikus

tofu

csirkehús

csirke

egészséges táplálkozás

egészséges élelmiszerek