Lehull a lepel a vegyszermentes zöldségekről: ennyi növényvédőszert fogyasztanak a magyarok

Agrárszektor   
  Megosztom
Lehull a lepel a vegyszermentes zöldségekről: ennyi növényvédőszert fogyasztanak a magyarok

A fogyasztók olcsón, jó minőségű és lehetőleg „vegyszermentes” zöldséget és gyümölcsöt szeretnének vásárolni. Ezeket az elvárásokat azonban nem egyszerű összeegyeztetni – írja az Agrárszektor. Olyan ez, mint amikor a szakiparos azt mondja, megcsinálja a konyhabútort: olcsón, jól, gyorsan. De ezekből csak kettőt lehet választani.

Nem „vegyszeretett”!

Számos kertészeti rendezvényen elhangzott már, hogy a fogyasztóknál szemléletváltást kellene elérni, és ki kellene koptatni a köztudatbók, hogy a kertészetek „vegyszerezik” a növényeket. Ezeket ne nevezzük vegyszereknek, ezek növényvédőszerek, a növények orvosságai, pont olyan, mint amikor egy ember megbetegszik és gyógyszert vesz be, amire szüksége van a gyógyuláshoz, és arra sem mondja azt, hogy vegyszerezi magát. A fogyasztói elvárások és a piaci verseny miatt a termelők megpróbálnak minél hatékonyabban termelni, azaz egységnyi területről minél nagyobb mennyiséget betakarítani, így lehet csak alacsonyabban tartani az árat. Ehhez azonban kellenek a növényvédőszerek, hiszen a biotermékek azért drágábbak, mert ott a kórókozók és a kártevők „eszik meg” a termés egy részét, tehát a termésátlagok alacsonyabbak, mint konvencionális termelésnél, így az árat magasabbra kell pozícionálni.

Azonban arra is lehet példát találni, amikor a növényvédőszerrel kezelt termék egészségesebb, mint a bio. Ez a helyzet akkor állhat elő - példát egy gabonát alapul véve - ha a termelés során használt növényvédőszerek megfelelő időben és dózissal vannak kijuttatva, a szükséges legkisebb mennyiségben és kezelésszámban, a legjobb hatékonyságot elérve, és betartva a munka-, és élelmezésegészségügyi várakozási időket. Akkor szermaradvány nem lesz a termésben és egészségesebbnek tekinthető az ilyen gabona, mint amit igaz, hogy nem kezeltek növényvédőszerekkel, de például pont emiatt egy gombabetegség terjedt el az állományon, és a termés is gombatoxinnal szennyeződött. Ilyen tételből teljes kiőrlésű lisztet készítve, az nem szolgálja a fogyasztó egészségét. Nem minden fekete, vagy fehér, vannak átmenetek, ettől függetlenül a szermaradvány értékek és az, hogy egy adott zöldség, vagy gyümölcs mennyire egészséges mindig érdekli a fogyasztókát. Az ezzel kapcsolatos ellenőrzési rutinjukról és tapasztalataikról kérdezte meg az Agrárszektor a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalt.

Milyen gyakori az, hogy a hivatal zöldség-gyümölcs tételekből laboratóriumi módszerekkel szermaradvány vizsgálatot végeztet (rendszeresen, vagy szúrópróba szerű), és ezeknek általában mi szokott lenni az eredménye, hány százalékban találnak határérték feletti szermaradványt?

A Nébih rendszeresen, minden évben, előre kiadott terv szerint, valamint panaszbejelentés esetén is végez szermaradék-vizsgálatokat. Továbbá amennyiben más ellenőrzés során gyanú merül fel azt illetően, hogy a termelő nem megfelelő technológiával dolgozik, akkor is mintavételre és vizsgálatra kerül sor. Határérték feletti növényvédőszer-maradványt a vizsgált minták nagyjából 1-1,5 százalékában mutattak ki méréseink.

Azonban arra is lehet példát találni, amikor a növényvédőszerrel kezelt termék egészségesebb, mint a bio. Ez a helyzet akkor állhat elő - példát egy gabonát alapul véve - ha a termelés során használt növényvédőszerek megfelelő időben és dózissal vannak kijuttatva, a szükséges legkisebb mennyiségben és kezelésszámban, a legjobb hatékonyságot elérve, és betartva a munka-, és élelmezésegészségügyi várakozási időket. Akkor szermaradvány nem lesz a termésben és egészségesebbnek tekinthető az ilyen gabona, mint amit igaz, hogy nem kezeltek növényvédőszerekkel, de például pont emiatt egy gombabetegség terjedt el az állományon, és a termés is gombatoxinnal szennyeződött. Ilyen tételből teljes kiőrlésű lisztet készítve, az nem szolgálja a fogyasztó egészségét. Nem minden fekete, vagy fehér, vannak átmenetek, ettől függetlenül a szermaradvány értékek és az, hogy egy adott zöldség, vagy gyümölcs mennyire egészséges mindig érdekli a fogyasztókát. Az ezzel kapcsolatos ellenőrzési rutinjukról és tapasztalataikról kérdezte meg az Agrárszektor a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalt.

Milyen gyakori az, hogy a hivatal zöldség-gyümölcs tételekből laboratóriumi módszerekkel szermaradvány vizsgálatot végeztet (rendszeresen, vagy szúrópróba szerű), és ezeknek általában mi szokott lenni az eredménye, hány százalékban találnak határérték feletti szermaradványt?

A Nébih rendszeresen, minden évben, előre kiadott terv szerint, valamint panaszbejelentés esetén is végez szermaradék-vizsgálatokat. Továbbá amennyiben más ellenőrzés során gyanú merül fel azt illetően, hogy a termelő nem megfelelő technológiával dolgozik, akkor is mintavételre és vizsgálatra kerül sor. Határérték feletti növényvédőszer-maradványt a vizsgált minták nagyjából 1-1,5 százalékában mutattak ki méréseink.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

nébih

növényvédőszer

egészség

bio termékek

életmód

zöldség

gyümölcs