Különös állat jelent meg Magyarországon: ilyet még nem láttál

HelloVidék   
  Megosztom
Különös állat jelent meg Magyarországon: ilyet még nem láttál

Magyarországon is megjelent az Észak-Amerikában (Mexikótól Kanadáig) elterjedt kaliforniai lopódaráz. A faj hozzánk valószínűleg Horvátországból érkezett.

Az acélkék lopódarázstól (Chalybion femoratum), amely már korábban megjelent Magyarországon, az különbözteti meg, hogy teljesen fekete, míg rokona hátsó lábán vöröses sáv látható. A metálkék darázs más Chalybion-fajokhoz hasonlóan gyakran már meglévő üregekben fészkel és pókokra vadászik, az emberre nem jelent veszélyt - írja a Turista Magazin.

A lopódarazsak (Sceliphron- és Chalybion-fajok) a fullánkos hártyásszárnyúak közé tartozó, magányos életmódú rovarok. Nevük a lopótökre emlékeztető, hosszú, karcsú nyelű potrohukra utal, nem pedig arra, hogy ne tisztelnék mások tulajdonát.

Nagyobb testű, 1,5–3 centiméteres, feltűnő színezetű darazsak: a Sceliphron-fajok fekete alapon sárgával vagy vörösesbarnával mintázottak, a Chalybion-ok alapszíne pedig fémesen-kékesen csillogó, „metálfényezett” fekete.

Emlékezetes, tavaly az ázsiai lódarázs jelent meg hazánkban. Megtalálásában egy nagyatádi rádióamatőr volt a kulcsfigura. A faj első azonosított fészkét lefagyasztották, hogy miért, arról itt írtunk korábban.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

életmód

darázs

elterjedés

állat