Ezek a legjobb borok most a Balatonnál: itt a toplista!

HelloVidék   
  Megosztom
Ezek a legjobb borok most a Balatonnál: itt a toplista!

Ez a szervezők szerint azt jelzi, hogy az elmúlt hat évben – a Nemzeti borkiválóság program indulása óta – javult a hazai bor minősége, és egyre több borász igyekszik elnyerni termékének a borkiválóság címet

Összességében a balatoni borrégió végzett az élen 96 kiválósággal és egy top borkiválósággal, míg Tokajból 61 borkiválóságot és nyolc top borkiválóságot választott a zsűri.

Az elmúlt öt évben nagymértékben csökkent az Olaszországból érkező lédig borok mennyisége

– mondta a Világgazdaságnak az eseményen részt vevő Bognár Lajos, az agrártárca élelmiszerlánc-felügyeletért felelős helyettes államtitkára, országos főállatorvos. (A Hegyközségek Nemzeti Tanácsának adatai szerint 2011-ben még csaknem 360 ezer, tavaly pedig már csak 106 ezer hektoliter hordós bor érkezett Olaszországból.)

Bognár Lajos szerint ezeknél a tételeknél korábban nyomon követési, valamint a minőséggel kapcsolatos gondok voltak.

E problémák azonban 2012-től – amióta a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) számára kiemelt feladat lett az élelmiszer-hamisítás, egyben a borhamisítás elleni fellépés – csökkentek. A borokat engedélyező és ellenőrző Nébih tapasztalatai szerint egyre kevesebb a hibás bortétel és a hamisítás is – tette hozzá.

Mint a szakember hangsúlyozta: a megmérettetés rangját jól mutatja nemcsak a benevezett tételek óriási száma, hanem egyre magasabb minősége is.

Horkay András, a bíráló bizottság elnöke felidézte, hogy kezdetben nem egészen 700 tétel, idén pedig már csaknem kétszer ennyi minta érkezett be, ezeket 14 nap alatt bírálták el.

Az érdeklődők a nagyobb borászatokban, borkereskedésekben juthatnak hozzá a kétnyelvű (magyar és angol) kötetekhez.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

bor

balaton

könyv

gasztro

hellovidék