Tényleg szükség van erre? Génszabászok buherálnák meg a ma ismert paradicsomokat

Index   
  Megosztom
Tényleg szükség van erre? Génszabászok buherálnák meg a ma ismert paradicsomokat

Jócskán egyszerűbb lenne a főzés, ha a paradicsomból is létezne csípős fajta, és nem kéne az ízesítés miatt erős paprikát tenni a tésztaszószba. Egy brazil és ír tudósokból álló kutatócsoport arra készült, hogy ezt a gasztro-problémát megoldja a gének átszabásával.

A paradicsom a Solanaceae családba tartozik, mint a paprika, és természetes módon megvannak benne a csili erejét adó kapszaicin előállításához szükséges genetikai információk. A szakemberek szerint csupán be kell kapcsolni ezeket a géneket, amire a genetikában alkalmazott CRISPR-Cas9 módszer lehetőséget ad, írja az Index.

A tudósok - a Cell című tudományos lapban erről megjelent véleménycikk fő szerzője, Augustin Zsögön vezetésével - nem csupán a gasztronómiát szeretnék előre mozdítani, a paradicsom ugyanis elég fontos modellnövény, amit számos genetikai kutatásban felhasználnak, például ültettek már bele fagyálló fehérjéket egy halból. A tudósok szerint már a kapszaicin ipari termelése is igen hasznos lenne, mivel az nemcsak kulináris élvezeteket nyújt, az anyag fájdalomcsillapítókban és más gyógyászati termékekben is fontos szerepet játszik.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

zöldség-gyümölcs

génmódosítás

paradicsom

paprika