Tényleg szükség van erre? Génszabászok buherálnák meg a ma ismert paradicsomokat

Index   
  Megosztom
Tényleg szükség van erre? Génszabászok buherálnák meg a ma ismert paradicsomokat

Jócskán egyszerűbb lenne a főzés, ha a paradicsomból is létezne csípős fajta, és nem kéne az ízesítés miatt erős paprikát tenni a tésztaszószba. Egy brazil és ír tudósokból álló kutatócsoport arra készült, hogy ezt a gasztro-problémát megoldja a gének átszabásával.

A paradicsom a Solanaceae családba tartozik, mint a paprika, és természetes módon megvannak benne a csili erejét adó kapszaicin előállításához szükséges genetikai információk. A szakemberek szerint csupán be kell kapcsolni ezeket a géneket, amire a genetikában alkalmazott CRISPR-Cas9 módszer lehetőséget ad, írja az Index.

A tudósok - a Cell című tudományos lapban erről megjelent véleménycikk fő szerzője, Augustin Zsögön vezetésével - nem csupán a gasztronómiát szeretnék előre mozdítani, a paradicsom ugyanis elég fontos modellnövény, amit számos genetikai kutatásban felhasználnak, például ültettek már bele fagyálló fehérjéket egy halból. A tudósok szerint már a kapszaicin ipari termelése is igen hasznos lenne, mivel az nemcsak kulináris élvezeteket nyújt, az anyag fájdalomcsillapítókban és más gyógyászati termékekben is fontos szerepet játszik.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

zöldség-gyümölcs

génmódosítás

paradicsom

paprika