Tényleg szükség van erre? Génszabászok buherálnák meg a ma ismert paradicsomokat

Index   
  Megosztom
Tényleg szükség van erre? Génszabászok buherálnák meg a ma ismert paradicsomokat

Jócskán egyszerűbb lenne a főzés, ha a paradicsomból is létezne csípős fajta, és nem kéne az ízesítés miatt erős paprikát tenni a tésztaszószba. Egy brazil és ír tudósokból álló kutatócsoport arra készült, hogy ezt a gasztro-problémát megoldja a gének átszabásával.

A paradicsom a Solanaceae családba tartozik, mint a paprika, és természetes módon megvannak benne a csili erejét adó kapszaicin előállításához szükséges genetikai információk. A szakemberek szerint csupán be kell kapcsolni ezeket a géneket, amire a genetikában alkalmazott CRISPR-Cas9 módszer lehetőséget ad, írja az Index.

A tudósok - a Cell című tudományos lapban erről megjelent véleménycikk fő szerzője, Augustin Zsögön vezetésével - nem csupán a gasztronómiát szeretnék előre mozdítani, a paradicsom ugyanis elég fontos modellnövény, amit számos genetikai kutatásban felhasználnak, például ültettek már bele fagyálló fehérjéket egy halból. A tudósok szerint már a kapszaicin ipari termelése is igen hasznos lenne, mivel az nemcsak kulináris élvezeteket nyújt, az anyag fájdalomcsillapítókban és más gyógyászati termékekben is fontos szerepet játszik.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

A koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásainak csökkentése érdekében a kormány 2020. március 19-től - többek között - maximalizálta a fogyasztási hitelek teljes hiteldíj mutatóját (THM). Érdemes azonban körültekintően választani, mivel a kedvezményes személyi kölcsön kamata a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és az új, jellemzően magasabb kamatszint miatt megugrik a törlesztőrészlet is. Ha például 2 millió forintra lenne most szükséged, akkor az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt 60 hónapos futamidővel a kedvezményes időszakban 38414 forintos törlesztőre, míg 2021-től 40219 forintos törlesztőre számíthatsz. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, szintén 60 hónapos futamidő esetén, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

zöldség-gyümölcs

génmódosítás

paradicsom

paprika