Ezeket az ételeket soha ne rakd a mélyhűtőbe: akár meg is betegedhetsz!

Liszkai Attila   
  Megosztom
Ezeket az ételeket soha ne rakd a mélyhűtőbe: akár meg is betegedhetsz!

Előfordul, hogy túl sok élelmiszert vásárolunk, vagy az étkezés után sok megmarad az ételből, ilyenkor jó tudnunk, mit érdemes lefagyasztani, és mit nem. Vannak olyan élelmiszerek, amiket akár teljesen tönkre tehet a fagyasztás; eltűnik az ízük, az illatuk, rosszabb esetben a szerkezetük is megrongálódik.

Különösen fontos odafigyelni arra, hogy mit fagyasztunk újra; vannak olyan ételek, amik a többszöri fagyasztást és felolvasztást nem bírják, ha ilyesmit fogyasztunk akár meg is betegedhetünk. A HelloVidék összegyűjtötte azt a 7 élelmiszert, amit semmiképp sem szabad lefagyasztani.

Felolvasztott hús, tenger gyümölcsei

Ha már lefagyasztottuk a húst, vagy a tenger gyümölcseit, kiolvasztáskor együk meg, ne fagyasszuk újra. A felengedett húson ugyanis baktériumok jelennek meg, amik a húson maradnak az újabb fagyasztást követően. Van egy módszer, amivel elérhetjük, hogy újrafagyasztható legyen az étel: a fagyott ételt tegyük be a hűtőszekrénybe, ami 5 Celsius fokon, vagy ennél alacsonyabb hőmérsékleten hűt, és ott olvasszuk ki.

Sült ételek

A sült ételeket felesleges lefagyasztani, kiolvasztásukkor rájövünk, hogy reménytelen a végeredménnyel bármit is kezdeni, mivel az étel vizenyőssé válik, ropogóssága eltűnik. Kivételt képez ez alól a csirke és a sült hal.

Főtt tészta

Ha étkezés után maradt még tészta, hiába nagy a kísértés, nem feltétlen jó ötlet lefagyasztani, mivel kiolvasztva a tészta olyan, mintha elázott volna, és teljesen ízetlen. A kiolvadt tésztát azonban nem kell mindenképp kidobni, van ugyanis egy módszer, amivel újra ehetővé tehetjük. Tegyük a tésztát forrásban lévő, sós vízbe. Elég néhány másodpercet várnunk, és a tészta állaga normális lesz, és az íze is visszatér.

Lágy sajtok

A kemény sajtok, mint például a cheddar jól fagynak, ellentétben a lágy sajtokkal, mint például a brie, camembert, a kecskesajtok, vagy a ricotta, ezeket nem érdemes lefagyasztani. A lágy sajtok többségének szétmállik, ha lefagyasztják, amikor pedig felenged, szerkezete megváltozik. Ha sajtot szeretnénk eltenni későbbre, érdemes, ha olyanokkal próbálkozunk, amik jól fagyaszthatóak, ilyen például a parmezán, a gouda és az ementáli.

Tej

Ha sok fölös tejünk marad, kézenfekvő, hogy betegyük őket a fagyasztóba, mielőtt lejárnak. Ha így teszünk, megtapasztalhatjuk, hogy a felolvasztott tej darabos és nem alkalmas arra, hogy megigyuk, vagy müzlivel fogyasszuk. Habár a tej állaga megváltozott, nem feltétlen kell kidobnunk, mivel minősége fogyasztásra alkalmas, ilyenkor a legjobb választás ha főzéshez használjuk fel.

Zöldségek

A legtöbb zöldség jól fogyasztható, ilyen például a hagyma, a tök, a paradicsom, vagy a kukorica, azonban vannak kivételek. Magas víztartalma miatt az uborkát semmiképp se tegyük fagyasztóba. Az uborka mellett, még a következőket nem érdemes fagyasztani: zeller, saláta, cukkini, káposzta.

Avokádó

Az avokádó fagyasztásáról megoszlanak a vélemények. Az egyik álláspont szerint az avokádó jól fagy, csak mielőtt lefagyasztanánk félbe kell vágni és kiszedni a magját, vagy – a már elkészített - avokádót össze kell keverni egy csipetnyi citromlével, hogy megőrizze az ízét. A másik álláspont szerint – és erről több kiadvány is készült – az avokádót nem érdemes lefagyasztani, mivel amikor felenged, elveszíti lágy struktúráját, ráadásul az ízéből is veszít.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

A koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásainak csökkentése érdekében a kormány 2020. március 19-től - többek között - maximalizálta a fogyasztási hitelek teljes hiteldíj mutatóját (THM). Érdemes azonban körültekintően választani, mivel a kedvezményes személyi kölcsön kamata a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és az új, jellemzően magasabb kamatszint miatt megugrik a törlesztőrészlet is. Ha például 2 millió forintra lenne most szükséged, akkor az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt 60 hónapos futamidővel a kedvezményes időszakban 38414 forintos törlesztőre, míg 2021-től 40219 forintos törlesztőre számíthatsz. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, szintén 60 hónapos futamidő esetén, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

fagyasztó

zöldség-gyümölcs

gaszto

hús

sajt