Gluténérzékenyek, itt a jó hír: emberi áron sörözhettek!

MTI   
  Megosztom
Gluténérzékenyek, itt a jó hír: emberi áron sörözhettek!

Egy különlegesen átalakított recept, hónapok termékfejlesztői munkája, és rengeteg laboratóriumi vizsgálat áll a Pécsi Gluténmentes Lager sör mögött, ami az első olyan, itthon készülő sör, melyet a gluténérzékenyek is bátran fogyaszthatnak.

Az elmúlt hónapokban fokozatosan vezette be a piacra saját gluténmentes sörét a Pécsi Sörfőzde. A sörgyártáshoz használt árpa a leginkább ételintoleranciát kiváltani képes alapanyagok listáján szerepel, miközben egyre többet hallani arról, milyen sok embert érint a gluténérzékenység. A betegség a gabonanövényekben található gliadin fehérjével szembeni túlérzékenység. A glutén- vagy lisztérzékeny betegeknél leggyakrabban emésztőszervi problémák jelentkeznek, de a fel nem ismert gluténérzékenység okozhat akut fejfájást, bőrbetegségeket is.

Egyre nő a diagnosztizált gluténérzékenyek száma Magyarországon, de rengetegen vannak olyanok is, akik még nem tudják, mi okozza a kellemetlen tüneteket. A betegség nem gyógyítható, viszont a glutén étrendből történő teljes kiiktatásával a panaszok megszűnnek.

A gluténérzékenyeknek eddig le kellett mondaniuk a legtöbb sörről is, hiszen annak legfontosabb alapanyaga az árpamaláta. Bár kapható néhány import gluténmentes sör a magyar piacon, ám azok ára igen magas, és nehéz beszerezni őket. A lisztérzékenyek számára tehát remek hír, hogy újból élvezhetik a sörözés örömét, hiszen egyre több helyen, a hagyományos sörökkel azonos áron érhető el a Pécsi Gluténmentes Lager.

A sörfőzdében házon belül végzik el a sörlé gluténmentesítését, mondta el a Pécsi Sörfőzde sörmestere, Hanák Dávid. Majdnem egy év termékfejlesztési munka áll a Pécsi Gluténmentes Lager mögött, amelyhez épp olyan árpamaláta érkezik Pécsre, amilyet a hagyományos Pécsi Prémium Lager sörhöz is használnak, ám a gluténmentes verzió esetében egy speciális gluténmentesítési eljáráson megy keresztül a sörlé.

A sör tehát nem tartalmaz semmilyen plusz összetevőt, de kevesebbet sem, – a glutént leszámítva – mint a Pécsi Sörfőzde hagyományos termékei, amelyek vízből, árpamalátából és komlóból készülnek, sörélesztő hozzáadásával.

Pécsett 20-30 literes, kis hordós főzetek hosszú során keresztül kísérletezték ki az új terméket, amelyet egy független cég, csomagolási egységenként vizsgál be a piacra kerülés előtt, azért, hogy garantálni tudják, hogy a glutén a megengedett határérték alatt van benne. A magyar és európai uniós jogszabályok szerint kilogrammonként 20 mg glutén megengedett a gluténmentesnek tekinthető termékekben. A Pécsi Sörfőzde biztosra ment: a Pécsi Gluténmentes Lager sör gluténtartalma ugyanis 4 mg/kg alatt van.

A Pécsi Gluténmentes Lager sör 0,33 literes palackokban kerül a boltokba, azonban a sörfőzde a visszajelzések alapján kész egyéb kiszerelésben is piacra dobni az újdonságot. A Pécsi Gluténmentes Lager számos kisebb üzlet, étterem és söröző kínálatában már megtalálható, ezekben a hetekben pedig a polcokra kerül nem csak a Spar és az Interspar, hanem az Auchan és a Tesco üzleteiben is.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

sör

gluténérzékenység

pécs

sörfőzés