Luxusmenza: ilyen ételeket lehetne főzni 350 Ft-ból a magyar gyerekeknek + fotók

HelloVidék   
  Megosztom
Luxusmenza: ilyen ételeket lehetne főzni 350 Ft-ból a magyar gyerekeknek + fotók

2019-ben az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesülete (ÉTREND) nyolcadszor rendezte meg, a Felcsúti Letenyey Lajos Gimnázium Szakgimnázium és Szakközépiskola és a Nemzeti Élelmiszer-lánc Biztonsági Hivatal (NÉBIH) szakmai partnerségével az OKÉS Országos Közétkeztetési Szakácsversenyt, melyre az ország minden tájáról, így a teljesség igénye nélkül Keszthelytől-Kurityánig, Vattától-Csurgóig érkeztek nevezések. A május 25-ei döntőben az első fordulóból továbbjutott 12 csapat mérte össze tudását.

A verseny fővédnökei Dr. Nagy István, agrárminiszter és Dr. Rétvári Bence az Emberi Erőforrások Minisztériumának miniszterhelyettese voltak. A verseny kiemelt célja az ételek modernizálása mellett az ellátási lánc rövidítése, a fenntartható gasztronómia társadalmi jelentőségének fókuszba állítása volt. Az idei év mottója is erre a tematikára épül: „Táplálékérzékenység a közétkeztetésben”.

A döntőben a csapatok feladata a magyarországi realitásoknak megfelelő, nagy adagszámban elkészíthető, étvágygerjesztő, kiváló ízharmóniájú három fogásos menük lefőzése volt. A menüket egy reálisan alacsony nyersanyagnormából (nettó 350 Ft/fő) kellett elkészíteni.

A döntőben kiválóan megmutatkozott a hazai szakemberek kreativitása, amit befolyásolt a verseny során készülő ételek kötelezően felhasználandó alapanyaga a közétkeztetésbe csak akadozva kerülő vadhús és a Naszálytej Zrt. Magic Milk Laktózmentes BIO tej 1,5%.

A verseny tisztaságát mutatja, hogy a zsűri nem ismerhette meg a versenyzőket, „vakon”, csak az ételeket bírálták. A szervezők így érték el, hogy az értékelésénél kizárólag az étel számítson és a zsűrit semmi ne befolyásolhassa.

Örömmel láttam, hogy a közétkeztetési szinte teljes spektrumát meg tudtuk szólítani, így ez egy hatalmas rangú, de reális verseny lett, ami egy szakmai szervezet életében komoly visszajelzés. Sokszor indokolatlanul a háttérbe szoruló közétkeztetési dolgozók, nagyon fontos munkát végeznek, hiszen naponta nagyjából kétmillió ember étkeztetéséről gondoskodnak, éppen ezért sem lehet mindegy a felszolgált ételek minősége, ugyanis az étkezés minősége a jövő záloga is egyben. Örülök, hogy a szakmai versenyünkön a külcsín helyett a belbecs számított, amihez azért ragaszkodtam, mert a jövő vendége a mai gyermekekből nő ki, így az ízlésük fejlődését, tudatosságuk kialakulását szakmai szervezetként támogatnunk kell. De biztosak lehetünk benne, hogy ennek a missziónknak van egészségmegőrző hatása is

- mondta Asztalos István, az Egyesület elnöke köszöntőjében.

Éppen 39 évvel ezelőtt (1980. május 26-án, indult a világűrbe a Szojuz–36 űrhajó fedélzetén- a szerk.) épp úgy izgultam, mint ma Önök ma reggel, akik a verseny döntője előtt álltak. Az én akkori és az Önök mai teljesítménye épp úgy kiemelkedő, mert mindenkinek a legjobbját kellett nyújtania. Mégis a különbség, hogy Önök a mindennapjaikban is fantasztikus munkát végeznek, amihez csak gratulálni lehet

- mondta Farkas Bertalan űrhajós, aki vendégként vett részt az eseményen. Beszédét stílusosan zárta, ugyanis „kozmikus jó egészéget” kívánt mindenkinek.

Asztalos István bejelentette, hogy hamarosan meghirdetik és 2020-ban is megrendezik az OKÉS Országos Közétkeztetési szakácsversenyt, ami már a kilencedik lesz.

A verseny végeredménye:

I. helyezett:

Bihari Egyesített Szociális Intézmény - Erdelicsné Kelemen Valéria és Gulácsi Attila

II. helyezett:

P.Dussmann Kft. – Szentesi Kórház - Dimák Árpád és Horváth János

III. helyezett:

Vattai Tündérkert Óvoda és Konyha - Kókáné Pásztor Éva és Micsik Adrienn

Junior zsűri különdíj:

Debreceni Reménysugár Gyermekotthon - Bereczki Enikő Ilona és Szabó Tünde

Oldalas magazin különdíj:

Pannon Menza Kft. (GasztVitál csoport) - Pákozdi Norbert és Krausz András

Közönségdíj:

Eurest Étteremüzemeltető Kft. - Molnár Tóth Éva és Bartos Péter

Leghigiénikusabb csapat különdíja:

Csongrád megyei Gesztenyeliget otthon - Libor Zoltán és Varga Sándor

Gastro Group Különdíj:

Hunguest Hotels Zrt. Galyatető - Simon András és Fodor Szabolcs

Gazdasági Ellátó Szervezet Keszthely - Csirke Zsuzsanna és Sztaracsek József

Egészséges Táplálkozásért Egyesület különdíj:

Csongrád megyei Gesztenyeliget otthon - Libor Zoltán és Varga Sándor

Vattai Tündérkert Óvoda és Konyha - Kókáné Pásztor Éva és Micsik Adrienn

A döntőbe jutott csapatnevek a következők:

  • Hunguest Grandhotel csapata
  • Földváry konyha Vác
  • Debreceni Reménysugár Gyermekotthon
  • Eurest Budapest
  • GasztVitál 1. csapata
  • Gumi-Sztárcsirkék
  • Kurityáni Községi Konyha
  • Szentesi friss legénykék
  • Fincsi Team
  • Tündérkert csapat
  • BESZI Morgósok
  • CSVG KFT. Csurgó

A OKÉS Országos Közétkeztetési szakácsverseny szakmai zsűrijének tagjai a következők:

  • Endrédi Zsolt a szakmai zsűri elnöke, Mesterszakács. Az art’otel Budapest konyhafőnöke
  • Ács Lajos Mesterszakács, a dunabogdányi Forgó étterem konyhafőnöke
  • Gyetvai György Konyhafőnök, Király 100 – Gastro Corner
  • Hortobágyi Péter szakácsinstruktor, Közétkeztetési európai bajnokság bronzérmese
  • Szappanyos Viktor: Az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesületének alelnöke
  • Déryné Ly. Zsuzsanna Mesterszakács, Danubius Hotel Gellért
  • Várhelyi Miklós Szakács szakoktató, Olimpia bajnok, Venesz-, és Aranysapka díjas mesterszakács

Gyermek zsűri:

  • Pimvicska-Danyi Lara (8 éves)
  • Canizzo Benedetta (15 éves) a Dobos C. József szakiskola tanulója, az “OKÉS” szakácsverseny gyerekzsűrijének elnöke
  • Pimvicska-Danyi Botond (10 éves)
  • Gyuris Botond (10 éves)

Szakmai partnerek:

  • Nemzeti Élelmiszer-lánc Biztonsági Hivatal (NÉBIH)
  • Felcsúti Letenyey Lajos Gimnázium Szakgimnázium és Szakközépiskola
  • Egészséges Táplálkozásért Egyesület;
  • Biokontroll Hungária Kft.;
  • Biokultúra szövetség.

  Megosztom

hellovidék

gasztro

gasztronómia

verseny

nébih

országos közétkeztetési szakácsverseny