Ez lenne az öregedés ellenszere? Minden élelmiszerboltban kapható

HelloVidék   
  Megosztom
Ez lenne az öregedés ellenszere? Minden élelmiszerboltban kapható

Az már világos, hogy a gomba egészséges, na de azt tudtad-e, hogy pozitív hatással van a bőrödre, az agyadra és a csontjaidra is? Mutatjuk, miért érdemes még gombát fogyasztanod: 6 meglepő pozitív élettani hatás a listán!

„A fehér ételekről gyakran úgy vélik, hogy tápanyag-szegények, azonban a gombákra ez nem igaz” – mondta Mitzi Dulan a GoodHouseKeeping-nek, aki elárulta, hogy a gomba rendkívül sok ásványi anyagot tartalmaz. Sőt, olyanokat is, amelyek a növényi eredetű élelmiszerekben gyakran nem találhatóak meg, mint például a szelén, kálium, réz, vas és a foszfor. Mutatjuk, hogy miért érdemes minél több gombát fogyasztanod!

A gomba fiatalít

Egy 2017-es tanulmány szerint a gomba két antioxidáns, az ergothioneine és a glutation szupermagas koncentrációját tartalmazza. Ez a két antioxidáns rendkívül keményen dolgozik azon, hogy megvédjék a testet a fiziológiai stressztől, ami az öregedés látható jeleiért (pl. ráncok) okolható.

A gomba védi az agyat

Az említett két antioxidáns szintén segíthet a Parkinson-kór és az Alzheimer-kór megelőzésében. A kutatók azt javasolják, hogy 5 gombafejet kellene fogyasztani naponta a neurológiai betegségek kockázatának csökkentése érdekében.

A gomba serkenti a memóriát

A gombának van még egy mentális problémákkal összefüggő előnye. A Szingapúri Nemzeti Egyetem kutatói egy 2019-es tanulmányban megállapították, hogy a gomba heti kétszeri fogyasztásával csökkenthető a kognitív hanyatlás esélye.

A gomba segíti a szív egészségét

Biztosan te is megfigyelted, hogyha gombával készült ételt készítesz, akkor kevesebb sót kell hozzáadni az ételhez, mivel glutamát-ribonukleotidokat tartalmaz. Ezek a vegyületek sós-unami ízűek, melyek nem befolyásolják a vérnyomást és a szívbetegségek kockázatát. Egy bögre gomba csak 5 mg nátriumot tartalmaz. A gomba kiválóan helyettesíti a vörös húsokat az ételekben, melyek sok kalóriát, zsírt és koleszterint tartalmaznak, amelyeknek a túlzott bevitele nem egészséges az emberi szervezetre nézve.

A boltokban egyes gombáknak a csomagolásán megtalálható az UVB jelzés, ami azt jelenti, hogy ezek a termékek a növekedési időszak alatt napfénynek voltak kitéve, nem úgy, mint a sötétben termesztett gombák. Ezáltal az ergoszterin nevű vegyületek közvetlenül a D-vitaminná alakultak át, ami azt jelenti, hogy 85 gramm gomba fogyasztása fedezi a szervezet napi D-vitamin iránti igényét, ami segít a csontok egészségét megőrizni.

A gomba energiát ad

A gombák B-vitaminokban gazdagok: riboflavint, folátot, tiamint, pantoténsavat és niacint, tehát B2, B9, B1, B5 és B3 vitamint is tartalmaznak bőségesen. Ezek elősegítik a szervezet, hogy az ételből hatékonyan alakítsa át az energiát, valamint hozzájárulnak a vörösvértestek termeléséhez, amelyek a test oxigénszállításában játszanak fontos szerepet.

Forrás: GoodHouseKeeping

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

gasztro

életmód

gomba

egészség

betegség

élettani hatás