Kiderült az igazság: tényleg nincs cukor a cukormentes Országtortában?

HelloVidék   
  Megosztom
Kiderült az igazság: tényleg nincs cukor a cukormentes Országtortában?

A nyolcadik alkalommal megrendezett Magyarország Cukormentes Tortája verseny díjnyertes alkotását ezúttal is egy független laboratóriumban, a WESSLING Hungary Kft-nél ellenőrizték. Mi mindent vizsgáltak a Kicsi Gesztenyében? A Laboratorium.hu legfrissebb összeállításából kiderül.

A szegedi A Cappella Cukrászda hozzáadott cukor nélkül készült alkotása nyerte idén a Magyarország Cukormentes Tortája versenyt, amelyet az Egy Csepp Figyelem Alapítvány minden évben a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületével együtt hirdet meg. A „Kicsi Gesztenye” győzelmét az Országházban jelentették be a Magyarország Tortájával és az augusztus 20-i ünnepi programok ismertetésével együtt. Magyarország Tortája a „Boldogasszony csipkéje” lett, melyet a Tóth Cukrászda készített. A két győztes tortát a nagyközönség először augusztus 18-án, 19-én és 20-án, Budapesten, a Magyar Ízek Utcáján kóstolhatja majd meg.

Az idei győztes a „Kicsi Gesztenye” lett, amelyet a szegedi A Cappella Cukrászda aranykoszorús cukrászmestere, Gyuris László és csapata készített. A torta laboratóriumi vizsgálatait a Wessling Hungary Kft., függetlenélelmiszervizsgáló laboratórium végezte.

Hogyan zajlott a vizsgálat?

A „Kicsi Gesztenye” kalandos utat járt be az analitikus szakemberek kezei között. Az élelmi rosttartalmat az emberi emésztést utánozó enzimek sorával, kontrollált körülmények között határozták meg. Kemencébe rakva és teljesen elégetve a szervetlen anyagok mennyiségét, kénsavban forralva és az így elroncsolt maradékot átdesztillálva pedig a fehérjetartalmát állapították meg.

Homokkal összekeverve, termosztátba helyezve a szárazanyag- és a víztartalma derült ki, sósavval roncsolva, és szerves oldószerrel kioldva pedig a zsírtartalmát mérték meg laboratóriumi körülmények között.

A klasszikus laboratóriumi módszerek mellett modern, úgynevezett induktív csatolású plazma optikai emissziós spektrométerrel (röviden, csak ICP-OES) a nátrium- és a sótartalmát ellenőrizték, folyadékkromatográffal pedig a különböző cukrok és cukoralkoholok mennyiségét is megmérték a szakértő kollégák.

A torta ízvilágát a gesztenye alapozza meg, amelyet a kellemesen savanykás áfonya és a mogyorós ropogós teszi teljessé. A kreáció tetejét borító cukormentes tejcsokoládét koronaszerűen veszik körbe a csokoládéívek: a torta a harmonikus, egyedi ízei mellé elegáns küllemet is kapott.

A hozzáadott cukor nélkül készült „Kicsi Gesztenye” a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége számításai alapján szeletenként csupán 14,9 g szénhidrátot és 204 kcal-t tartalmaz, így a cukorbetegek számára jó választás lehet.

Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

országtorta

kicsi gesztenye

torta

cukormentes

sütemény

vizsgálat

eredmény

ellenőrzés

magyarország tortája