Meglepő dolog derült ki egyik kedvenc gyümölcsünkről: a boltok erről hallgatnak

Liszkai Attila   
  Megosztom
Meglepő dolog derült ki egyik kedvenc gyümölcsünkről: a boltok erről hallgatnak

Magyarországon egész évben hódít a banán: ez az egyik legkedveltebb gyümölcsünk, hiszen amellett, hogy finom és könnyen elfogyasztható, rendkívül sok energiát ad, és nagyon egészséges is. Sokan az érett banánra esküsznek, vannak azonban, akik a még zöldes héjú, éretlenebb banánt kedvelik jobban. Bár sokan úgy gondolják, hogy az érett és éretlen gyümölcsök az ízen kívül teljesen megegyeznek egymással, ez nem igaz, ugyanis a banán az érés során igen nagy változáson megy keresztül. Mutatjuk, mi a különbség!

A banánt rengetegen szeretik, és ez nem véletlen: nem csak magában finom, hanem számos sütemény is készíthető belőle. Elfogyasztva a gyümölcs rengeteg energiát ad, és rendkívül egészséges is: segíti az emésztést, szabályozza a vérnyomást és élénkíti az agyműködést is – írja a One Green Planet.

Sokszor felmerül a kérdés, hogy a már érett, puha és sárga banán az egészségesebb, vagy a még zöld héjú, kemény húsú éretlen banán. Ebben általában eltérnek a vélemények. Lássuk, mik az érett és az éretlen banán fogyasztásának előnyei és hátrányai!

Éretlen banán

Előnyök: Az éretlen, még zöldes héjú banánnak az egyik legnagyobb előnye a magas rezisztens keményítőtartalma. A rezisztens keményítők a keményítők egyik csoportját alkotják, melyek a vékonybelet emésztés nélkül hagyják el, ugyanakkor igen előnyösek a vastagbélben élő baktériumok számára. Igen kedvezően befolyásolják a zsír és a cukor anyagcseréjét, csökkentik az elhízást, valamint a vastagbél betegségek kialakulásának a kockázatát is.

Azoknak, akik el szeretnék kerülni a magas cukortartalmú ételeket, a zöldhéjú banánok igen jó opciót kínálnak, szemben a sárga banánokkal. Azoknak, akik 2-es típusú cukorbetegségben szenvednek, az éretlen banánt ajánlott választaniuk. Az éretlen banánban ráadásul probiotikus baktériumok is megtalálhatóak, melyek jótékony hatást gyakorolnak a szervezetre: segítenek megőrizni a vastagbél egészségét. Ezen kívül a zöld banán további előnye, hogy segít a szervezetnek abban, hogy hatékonyabban dolgozza fel az ásványi anyagokat, különösen a kalciumot.

Hátrányok: Mivel a gyümölcsben az antioxidánsok száma az éréssel párhuzamosan növekszik, az éretlen banánban igen kevés antioxidáns található. Elfogyasztás után tapasztalhatunk puffadást, ez a magas rezisztens keményítőtartalom miatt van.

Érett banán

Előnyök: Mivel a rezisztens keményítő cukorrá alakul át a banán érési folyamata közben, az érett banánt könnyebb megemészteni, és a gyümölcs íze édesebb, ezt alátámasztja a gyümölcs glikémiás indexe is. A glikémiás index egy olyan számérték, mely az adott étel cukortartalmát hivatott megmutatni. A skála 0-tól 100-ig terjed, az alapján, hogy az étel mennyire gyakorol nagy hatást a vércukorszintre.

Ezt a számértéket elsősorban a cukorbetegek vércukorszintjének ellenőrzésére fejlesztették ki. Minél kevesebb ez az érték, a felszívódás során annál kevesebb glükóz jut be a szervezetünkbe. A banán esetében minél érettebb a gyümölcs, annál magasabb a glikémiás index, azaz annál több cukrot tartalmaz, így ha cukorbetegek vagyunk, vagy fogyni szeretnénk, nem érdemes érett banánt fogyasztanunk. A banánban az antioxidánsok száma az éréssel párhuzamosan növekszik, ezért minél érettebb a banán, annál több antioxidánst tartalmaz.

Hátrányok: Több tanulmány is kimutatta, hogy az érési folyamatnak köszönhetően a banán mikrotápanyagokat veszít. Annak érdekében, hogy minél kevesebb vitamint és ásványi anyagot veszítsen a gyümölcs, az érett banánt ajánlott a hűtőszekrényben tárolni. Az érett banánt a 2-es típusú cukorbetegeknek mindenképp kerülniük kell!

Mint láthatjuk, mindkét oldalon vannak előnyök és hátrányok is, de ha fontos számunkra az, hogy a banán elfogyasztásával minél több vitamint juttassunk szervezetünkbe, érdemes inkább éretlen banánt fogyasztanunk, vagy ha a az érettet kedveljük jobban, akkor azt hűtőszekrényben tárolnunk, és minél előbb megennünk. Azoknak, akik 2-es számú cukorbetegségben szenvednek, jó hír, hogy ha szeretik a banánt, akkor nyugodtan fogyaszthatják, csupán arra kell ügyelniük, hogy az éretlen fürtöket válogassák ki.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

A friss statisztikák szerint már több mint 500 milliárd forintnyi babaváró hitelt igényeltek a magyar családok. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2020 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt.

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

banán

érett

éretlen

gyümölcs

cukortartalom

cukor

keményítő

egészség