Nem késő belevágni: így készíthetsz szuperfinom savanyúságot 3 egyszerű lépésben!

HelloVidék   
  Megosztom
Nem késő belevágni: így készíthetsz szuperfinom savanyúságot 3 egyszerű lépésben!

A savanyúságok ára jócskán felkúszott, de a jó hír az, hogy te is elkészítheted otthon fillérekből ezeket. Az internet azonban tele van bonyolultabbnál bonyolultabb receptekkel, hogyan kell otthon savanyítani, ami bárkinek a kedvét szegheti. Ne riasszanak ezek el, a képlet ennél jóval egyszerűbb: mutatjuk, hogyan tudsz 3 egyszerű lépésben, szuperfinom savanyúságokat készíteni!

Nem tudni miért, de a legtöbben télen valamiért sokkal szívesebben eszünk savanyúságokat. Ezeket viszont akkor érdemes elkészíteni, amikor friss és olcsó idényzöldségeket tudunk beszerezni a kertünkből, piacról vagy boltból, így pénzt is spórolhatunk, és kifogástalan minőségű alapanyagból tudunk finomat alkotni.

Sokakat eltántorít, hogy egy bonyolult folyamatnak gondolják a fermentálást, ami sok időt és hozzáértést igényel, ez azonban nem igaz! Elég, ha van 5 szabad perced a berakáshoz, aztán utána a baktériumok teszik maguktól a dolgokat. A legszuperebb pedig az, hogy ez a módszer bármilyen zöldség esetén működik. Lássuk csak a fermentálás 3 lépését!

1. Készítsd elő a zöldségeket

Fontos tudni, hogy minél finomabbra vágod vagy darabolod a zöldségeket, annál gyorsabban fognak erjedni, és annál nagyobb mennyiséget lehet belőlük az edénybe tölteni. A zöldségeket mosd meg, hámozd meg (mintha nyersen szeretnéd fogyasztani), majd darabolás után rakd bele kimosott befőttesüvegekbe. Olyan zöldségeket is erjeszthetsz, mint a sárgarépa, hagyma, retek, cékla, sőt akár káposztaleveleket is. Próbáld ki a savanyított karfiolt is, nagyon roppanós és finom lesz a végeredmény!

2. Add hozzá a sós oldatot

A só megakadályozza a penészesedést, ugyanakkor segíti a jótékony baktériumokat és hozzájárul a roppanós textúrához. Miután betöltötted a zöldségeket a befőttesüvegekbe, adj hozzá és ízlés szerint fűszereket és önts rá annyi sós vizet, hogy ellepje a zöldségeket. Használj természetes, nem jódozott sót és lehetőleg palackos vizet, egy csészényi vízhez pedig egy evőkanálnyi sót adagolj. A fermentálás során azért fontos, hogy folyamatosan ellepje a sós lé a zöldségeket, mert a levegővel érintkező zöldség rothadni kezd. Ha szorosan pakoljuk a zöldségeket, ez sokszor nem probléma, azonban előfordul, hogy mégis nehezéket kell használnunk, vagy gazdaboltokban kapható savanyúságleszorítót, majd az üvegtől függően mehet rá a befőző fólia, a befőttes gumi és a kupak.

3. Hagyd erjedni

Zárd le a befőttesüveget egy kupakkal. Ha jól illeszkedik, megakadályozza az oxigén bejutását, de lehetővé teszi a szén-dioxid kijutását. Ha ez nincs rendben, akkor nyomás alakul ki a befőttesüvegben, ezáltal akár robbanás is lehet a vége. Ez a kifejezetten erre a célra kitalált savanyítóedényekkel nem lehetséges, de itthon egyelőre még elég szegényes a kínálat. Tárold hűvös, sötét helyen, ideális esetben 18-22 Celsius fokon. Az erjedési idő 3 naptól 3 hónapig terjedhet, a zöldségtől, hőmérséklettől és más tényezőktől, valamint az egyéni ízléstől függően. Kísérletezd ki, neked mikor ízlik a legjobban! Ha elérte az optimális ízt, akkor rakd a savanyúságot a hűtőszekrénybe, a hideg megállítja a további erjedést.

Via Modern Farmer

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

savanyítás

savanyúság

fermentálás

gasztro

gasztronómia

csináldmagad