Zseniális trükkel dacolnak a téllel ebben a vidéki biogazdaságban

Tóth Krisztina   
  Megosztom
Zseniális trükkel dacolnak a téllel ebben a vidéki biogazdaságban

Csípős mínuszokkal köszöntött be a január az egész országban, ennek ellenére az egyik fővárosi ökopiacon továbbra is elérhetők a Zsámboki Biokert ízletes salátamixei, különböző levélzöldségei, amelyeket bármily meglepő, de fűtetlen fóliában termesztenek azért, hogy a gazdálkodással a lehető legkisebb ökológiai lábnyomot hagyják maguk után.

A Pest megyei Zsámbokon található biogazdaságot 10 évvel ezelőtt egy brit szakember, a biogazdálkodás területén már több évtizedes tapasztalattal rendelkező Matthew Hayes alapította. A szezonális zöldségek termesztése mellett különleges salátafajták termesztésére specializálódtak. Földjeiket lovak segítségével szántják fel, a céljuk pedig hogy kis mennyiségben, de a lehető legjobb minőségben állítsanak elő minél többféle zöldségfajtát. Ehhez az ökológiai termelés, a biodinamikus és környezetbarát gazdálkodás elveit és gyakorlatát követik.

A fővárosi Biokultúra Ökopiacon ma már mindenki ismeri Matthew Hayes-t, aki 1995-ben költözött Angliából hazánkba, és az otthon tanult biotermesztést megvalósítva alapított nálunk biogazdaságot. A kilencvenes évek derekán egy házasság okán költözött Magyarországra, és a Szent István Egyetem Környezetgazdálkodási Intézetében dolgozott komposztálási projekteken. Ezt követően hozta létre saját gazdaságát, amit azóta is működtet és fejleszt.

Bármily meglepő, de Zsámbokon akkor is teremnek salátafélék, spenótlevél vagy a hazai gasztronómiában is egyre népszerűbb mángold a fűtetlen fóliasátrakban, amikor nulla fok alá kúszik a hőmérő higanyszála. Ez annak a technológiának köszönhető, amivel dolgoznak: van egy külső, magasabb fólia, és van egy belső, alacsony fátyolfólia, amit napközben levesznek, hogy maximálisan el tudják látni fénnyel a növényeket, éjjel viszont visszateszik, hogy ne fagyjanak el. Ahogy felmelegszik az idő a nap folyamán, ki is nyitják a fóliasátrakat, hogy elég levegőt kapjanak a növények.

Ennek a módszernek az ésszerű használatával több meleget, fényt és energiát tudunk biztosítani a zöldségeknek, illetve éjszaka is pár fokkal melegebb tud maradni a levegő, ezzel optimalizáljuk a zöldségek számára szükséges környezeti feltételeket. Ezt a módszert biointenzív téli termesztésnek hívjuk. Ezzel a módszerrel először 2009-ben találkoztam, amikor a Michigani Állami Egyetem biokertjét látogattam meg. Ez a módszer nagyon gyorsan terjed, de ha jól tudom, Magyarországon mi vagyunk az elsők, akik ezt használják

– avatta be a HelloVidéket a részletekbe a tulajdonos.

A biogazdálkodás a növények termesztésének a legtermészetesebb módja. Az a lényege, hogy maximalizáljuk a talajt és a földet körbevevő életformák vitalitását. Egészséges földön egészséges növények teremnek, ami később egészséges ételként kerül az asztalra, így fenntartható életet tudunk biztosítani – véli Hayes, aki szerint ahhoz, hogy életet adjunk a földnek, szorosan együtt kell működnünk a természettel.

Arra törekszünk, hogy egy önfenntartó farmot működtessünk a saját tápanyagaink felhasználásával. Állati és növényi trágyát komposztálunk, amit a föld trágyázásához használunk fel olyan módon, hogy a lehető legjobban kihasználjuk a benne rejlő tápanyagokat. (mikrobiális élet, földigiliszták, stb.). Azáltal, hogy nagy figyelmet fordítunk a talajéletére, folyamatosan tudjuk csökkenti a különböző szerek használatát, ezáltal minimalizáljuk a betegségek előfordulását a terméseinken. A megfelelő minőségű trágya egy stabil rendszert biztosít, emellett minimalizálja a szennyezettséget és a talajeróziót is

- mondta el a szakember.

Sajnos egyre több adat utal arra, hogy a hagyományos mezőgazdálkodás és élelmiszer-rendszer, élelmiszer-előállítás az egyik legnagyobb mértékben felelős a szén-dioxid-kibocsátás jelentős emelkedéséért, ezáltal a Föld szennyezettségének növekedéséért. Matthew Hayes szerint ezért az az egyik legnagyobb kihívás számukra, hogy alacsonyan tartsák a szén-dioxid kibocsátás mértékét.

A biogazdálkodás jelentősen kevesebb szén-dioxid kibocsátással jár, azonban messze vagyunk még attól, hogy teljesen szén-dioxid mentes gazdálkodást végezzünk. Amennyire tudjuk, próbáljuk minimalizálni a fosszilis, nem megújuló energiaforrások használatát, ezért traktorok helyett lovakat alkalmazunk a földműveléshez. Az állatok biztosítják a trágyánk egy részét, a talaj termőképességét a vetésforgó, a komposztálás és a zöld termések használata biztosítja

– tette hozzá.

A Zsámboki Biokert minden terméke hivatalos szerv által hitelesített bio termék. A sok zöldségféle (saláta, rukkola, koriander, kelkáposzta, karfiol, leveles sárgarépa, mángold, mustárlevél, spenót, salimix, porcsín, keserű mix stb.) mellett feldolgozott termékeik is vannak: pesto, padlizsánkrém, zakuszka és lecsó kapható üvegekbe zárva Budapesto márkanéven.

Aki szeretné megkóstolni a vállalkozás egészséges élelmiszereit, de nem jut el a piacra, annak sem kell aggódnia, hiszen a biogazdaság a nálunk is egyre népszerűbb kosárközösségek mintájára is értékesíti portékáját. Áruikat a Zsámboki Biodoboz rendszerén belül kínálják, és hetente 80-100 családot látnak el helyi termelésű, szezonális, finom, egészséges és környezetbarát friss bio termékekkel Budapest és Gödöllő területén. A rendszer 7-8, központi helyen létrehozott gyűjtőponton keresztül működik, ahol át lehet venni a termékeket anélkül, hogy nagyobb távra kellene utazni hozzá, illetve hogy a zöldségeket messzebbre kellene szállítani. Ez is a cég környezettudatos szemléletének egyik fontos eleme.

A tanyán előállított finomságok fő szezonja áprilistól novemberig tart, ekkor a kosarak tartalmának közel 90 százaléka közvetlenül a zsámboki kertből kerül ki. Az év többi időszakában a partner biogazdaságok áruival egészítik ki a doboz tartalmát, akikkel jó néhány éve együttműködnek, hogy minőségi, bio zöldséget biztosítsanak vevőiknek.

Zsámbokon nemcsak bio és környezetbarát módon művelik a földet, hanem a gazdaság elkötelezett a biodinamikus gazdálkodás mellett is. Ez az irányzat az 1920-as évektől hódít azok körében, akik az ipari mezőgazdaság problémáira keresik a megoldást. A biodinamikus gazdálkodás során egységes egészként tekintenek a gazdaságra, és arra törekszenek, hogy a fizikai, érző és spirituális formák harmonikus együttműködésben legyenek egymással. Ennek részét képezik az ott tartott háziállatok, a termesztett növények, a táj elemei (erdőfoltok, rétek, legelők, vadon élő állatok), sőt még a tágabb környezet is, egészen a csillagokig.

A biodinamikus gazdálkodók munkájuk során igyekeznek figyelembe venni a napi ritmusokat és az év körforgásának az emberre és az általa végzett tevékenységre, a mezőgazdálkodásra való hatását is. Nem használnak sem kémiai növényvédő szereket sem műtrágyákat. A talaj termékenységét állatok trágyájából és növényi maradványokból készült oltott komposzttal fokozzák.

Matthew Hayes számára ez az egész jóval több, mint egy megélhetési lehetőség. Inkább küldetésként éli meg, hiszen egyrészt elkötelezett a környezetvédelem és a fenntartható élelmiszer-termelés mellett, másrészt feladatának tekinti, hogy segítse azokat, akik egészséges élelmiszerhez szeretnének jutni. Fontos számára a hasonlóan gondolkodó emberekkel való közösségépítés is, ennek jegyében a napokban indít el egy Biogazda kört Zsámbokon, amely keretein belül képzik és hasznos tanácsokkal látják el az erre fogékony gazdálkodókat. A farmon a világ minden tájáról rendszeresen fogadnak önkénteseket, a nyáron pedig egy szociális program keretében a Szent János Kórház pszichiátriai betegeinek felépülésében segédkeztek, akik a rehabilitáció során biokertészkedéssel is foglalkoztak.

Címlapkép: Tóth Krisztina

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

bio

biogazdálkodás

bioélelmiszer

biogazdaság

ökogazdaság

ökogazdálkodás