Foghatják a fejüket a háziasszonyok: őrülten drága idén a befőttet és lekvárt készíteni

HelloVidék   
  Megosztom
Foghatják a fejüket a háziasszonyok: őrülten drága idén a befőttet és lekvárt készíteni

Nincsenek könnyű helyzetben a háziasszonyok idén. A befőttkészítésre, lekvárfőzésre alkalmas gyümölcsöket megviselték az időjárás viszontagságai, tavaszi fagyok, aszály tizedelte a termést, aztán viharok tépték, jégeső is verte a gyümölcsöt. Sokan legyintenek is az idei befőzésre, nem éri meg. Persze, ha valakinek a kertjében terem a szilva, a barack, és nem kell pénzt adnia a befőznivalóért, akkor mindenképpen érdemes elraktározni azokat - írja a szoljon.hu.

Ahogy a portál írja, megkérdezték olvasójukat és egy árust is, hogy képet kapjanak a jelenlegi helyzetről.

Annyira drága volt idén a sárgabarack, hogy nem vásároltam, így nem főztem lekvárt, amit pedig minden évben megteszek, hiszen az egész család szereti a házi csemegét

- meséli egy nagykörűi nyugdíjas olvasójuk, aki egyébként számos zöldséget, gyümölcsöt tesz el télire.

Borsót, tököt, zöldbabot a fagyasztóba teszünk, uborkából savanyúságot készítek. Gyümölcs is jut a fagyasztóba, így például meggy és cseresznye, de terem málnánk, amiből szörpöt szoktam készíteni az unokáknak

- sorolja, majd hozzáteszi, lekvárt is szokott főzni, igaz, ahhoz vásárolni kell az alapanyagot, de mint mondja, megéri, mert a házi lekvár mindig finomabb, mint a bolti.

Idén nem így volt, sárgabarack nem lesz, de ha jó minőségű szilvához jutunk, abból talán még főzök lekvárt

– tette hozzá.

A lap beszámolója szerint, ugyan szilvatermést is megviselte az időjárás, a gyümölcsből vásárolhatunk jó minőségűt, viszonylag jó áron. A szolnoki piacon az apróbb szemű szilva kilóját 300 forint körül kínálják, a nagyobbakat átlagosan 400–500 forintos kilónkénti áron kínálják.

Nagyon kevés barack volt, ha volt is, nem olyan, mint amihez hozzászokott az ember. Megkóstoltam, de nem volt az igazi. Ráadásul aranyárban lehetett csak venni

- mondta a porátl által megkérdezett árus, aki őszibarackját kilóját most 500–700 forintért adja.

Borsos árat kellett fizetni például a sárgabarackért, ezer forintnál olcsóbban nem nagyon juthattunk magyar gyümölcshöz, de volt olyan időszak, amikor 1300 forintért mérték. Ha lekvárfőzésben gondolkodtunk, akkor öt kilónál kevesebbet biztos nem vettünk, az pedig már hatezer forint. S ez csak a gyümölcs. Minden hozzávalóval együtt már nem biztos, hogy olcsóbban kijött volna, mintha boltban vesszük meg a lekvárt. Meggyet idén 500–600 forintért kínáltak a piacokon, a boltokban még drágábban is. Leginkább azoknak kellett kinyitniuk a pénztárcájukat, akik málnadzsemet, -lekvárt vagy szörpöt akartak készíteni, a málna ugyanis akár 3–4 ezer forintba is került kilónként

- olvasható a lap beszámolójában.

Címlapkép: Getty Images

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

befőtt

befőzés

lekvár

lekvárkészítés

gyümölcs

áremelkedés

drágulás