Teszten a Nana: tényleg csak egy túlárazott biszró Pécs egyik legtrendibb étterme?

Jeki Gabriella   
  Megosztom
Teszten a Nana: tényleg csak egy túlárazott biszró Pécs egyik legtrendibb étterme?

Ez az a hely a pécsi belvárosban, ami hétvégenként szinte mindig tele van. Aminek a sétáló utcára néző terasza zsibong az élettől és ahol annyira keveredik a magyar és a külföldi beszéd, hogy szinte azt gondolhatjuk, hogy nyaralni érkeztünk. Első ránézésre látszik, hogy a Nana nem egy klasszikus hely: a hangulata, az egyszerű dizájnja, a trendi kialakítása és a pezsgése talán még olyan, amit tanulni kell. Úgy is mondhatnánk, hogy a benyomások azt sugallják, hogy egy ízig-vérig 21. századi, sznob helyről van szó. Hogy ezek a megérzések csalókák vagy sem, azt ránézésre mégsem lehet megállapítani, ezért még a vírushelyzet miatt meghozott korlátozások előtt teszteltük a pécsi Nana Bistro&Bar-t.

A barátnőm születésnapját ünnepeltük, nem is akárhányadikat, hanem a harmincadikat. Arra gondoltunk, hogy egy kellemes étteremben töltjük az estét és akkor már meg is adjuk a módját. Ezért is esett a választásunk a manapság igen divatosnak számító Nanára. A helyet már jóval korábban lefoglaltuk és egy pénteki kora esti időpontot választottunk.

Egy nappal korábban a barátnőm még rájuk írt egyszer, hogy akkor reméli, hogy sikerült rögzíteni a foglalást és lehetőség szerint a teraszon szeretnénk elfogyasztani a vacsorát, nyolc főre. Hamarosan érkezett egy kurta válasz, miszerint a teraszra nem lehetséges az asztalfoglalás, helyette egy benti asztalt tudnak adni, ami viszont a terasz mellett van. Mit tehetnénk, ez mégis születésnap, így maradtunk az eredeti tervnél.

Az étterembe érkezve az ünnep napján a pincér azzal fogadott minket, hogy igen, itt a foglalt asztal és a teraszra vezetett minket. Bár az asztalnál csak hat szék volt, gyorsan pótolták azt a maradék kettőt. A jó pont, azonban nem tartott sokáig. Hamarosan érkezett újra a pincér, hogy sajnos tévedés történt, mert ez mégsem a mi asztalunk, fáradjunk inkább be.

Ebből persze azonnal kiderült, hogy mégiscsak lehet a teraszra asztalt foglalni, csak valamiért ez ránk nem vonatkozott. Ezzel a negatív élménnyel indultunk befelé, ahol legalább volt lehetőségünk körbenézni is. A hely valóban trendi: egyszerű, talán skandináv dizájn, óriási belmagasság, apró és divatos részletek.

Megérkezett az étlap és a hölgy az italrendelésekkel, aki kapásból elkezdett angolul beszélni hozzánk, majd csodálkozó tekintetünket látva gyorsan magyarra váltott, exkuzálva magát a rengeteg külföldi vendégre hivatkozva. Elvéve a dolog élét, készített rólunk két telefonos fotót a kérésünkre (hiszen mégiscsak egy szülinap), ám mindezt egy kézzel, perspektíva és élesítés nélkül – egyértelműen minél hamarabb túl akart lenni a dolgon (oké, nem ért rá, de nekünk fontos lett volna).

És akkor nézzük az étlapot! Ebben a tekintetben végre tényleg nincs miért panaszkodnunk: könnyű fogások, levesek, tészták, saláták, pizzák, hamburgerek, köretek, főételek és desszertek (dolce vita néven) is vannak a kínálatban. Első ránézésre az ételek kissé túlárazottak. De nézzük őket sorban! A könnyű fogások között a legolcsóbb a 690 forintos pizzastangli, a legdrágább pedig 2990 forintos olasz sonka, szalámi és sajt, de akad a kettő kategória között például bruschetta és fokhagymás-chilis garnéla. A háromféle levesből kettő 990, illetve egy 1290 forintos, közte egy hagyományos gulyásleves, de az ínyenceknek mentás zöldborsókrém leves.

A saláták 2390 és 2990 forint között mozognak, köztük a hagyományos Cézár saláta, vagy épp bélszín vagy mézes-mustáros saláta. Halételek címszó alatt bundázott tintahalkarikák 2790-ért, fish and chips 3590, lazac steak 3990 forint. A tészta kínálat meglepően nagy: nem kevesebb, mint tizenöt tételt számlál 1590 és 2990 forint között. Hétféle hamburger 2490-3890 forintos áron, tizenhat -féle pizza 1590-2590 forint között mozog. A főételek kínálata is elég széles: a klasszikus rántott csirkemellfilétől kezdve a bélszín steak-en át rosé kacsamellig terjed, 2390-5990 forintos áron.

Miután nyolcan voltunk, ezért számos fogást kipróbáltunk, többek között a fokhagymás-chilis garnélát; a lazacos, rukkolás, fehérboros fusilli tésztát; a lazac steak-et brokkolikrémmel és mangóhabbal vagy épp a superfood salátát quinoával, áfonyával, bébispenóttal, céklával és pirított magokkal. Az ételeket zavarbaejtő lassúsággal hozták ki, de azoknak az ízére, állagára és minőségére nem lehetett egy szavunk sem. A saláta több mint laktatónak bizonyult, a lazac különleges élményt nyújtott a köret miatt, a garnéla kellemesen ötvözte az ízeket, míg a tészta hozta az elvárásokat. Barátnőm persze bevállalt egy desszertet is a hatféle kínálatból: a csokiláva fagylalttal nem csak jól hangzott, hanem igazi ünnepi hangulatot is varázsolt.

Beszélgetni azonban nem tudtunk: a zene végig ordított vagy dübörgött a fülünkbe, ezért maximum a mellettünk ülővel volt lehetőség néhány mondatot váltani. Az ünnepelt próbált tósztot mondani, de sajnos a felét sem hallottuk. Így bár a vacsora nagyon ízlett, a kellemes beszélgetés hiánya nem igazán tudta ellensúlyozni az összhatást.

A Nana tehát vállalható, igen jó konyhával rendelkező, trendi szórakozóhely, ízléses stílussal, de nem túl kedves vagy a megoldásra fókuszáló pincérekkel. Valóban ad egy plusz érzést, de a csillogó külső nem minden. Az első szó, ami eszembe jut róla, az a szélsőséges. És akkor még a toalett állapotáról és kialakításáról még nem is beszéltem...

Végül egy kis Nana történelem: a helyszínen korábban egy Ír pub-étterem kapott helyet, amit 2016-ban alakítottak át. A tulajdonos egyszer azt nyilatkozta, hogy azzal a koncepcióval dolgoznak, miszerint az egyszerű, de közkedvelt ételeket kínálják igen jó minőségben, de emellé az az ott tartózkodás élményét szeretnék magas szintre emelni. A Nana így egy 100 milliós beruházással megvalósult, de igazából a többi Király utcai (sétálóutca) vendéglátóegység kaptafájára kialakított nyugatias divatétterem. Annak minden előnyével és hátrányával.

Az új koronavírus-járványra való tekintettel életbe lépő korlátozásokra a Nana Bisro&Bar azonnal reagált. November 12-én elindult a vendéglátóhely speciális weboldala, ahonnan nem csak az étlapot lapozhatjuk, hanem a vendégek házhoz rendelhetik kedvenc Nana fogásaikat, illetve ahol hétfőtől péntekig napi menüvel jelentkeznek. Az étterem úgynevezett pick-up pontként is működik, tehát bárki elviheted tőlük a megrendelt ételt. A belvárosi elhelyezkedés és a nehézkes parkolásra való tekintettel bevezettek egy új megoldást: ha a vendég felhívja telefonon őket, mielőtt érkeznének az ételért, akkor a személyzet kiviszi a rendelést az autóhoz.

Fotók: Jeki Gabriella

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

hellovidek teszt

étterem

pécs

nana

gasztronómia

gasztro