Az immunerősítésben is segít ez a szuperélelmiszer: fillérekből termeszthetjük télen is

HelloVidék   
  Megosztom
Az immunerősítésben is segít ez a szuperélelmiszer: fillérekből termeszthetjük télen is

A csírákat kifejezetten ajánlott a hidegebb hónapokban fogyasztani, a vitaminhiányos időszakban támogathatjuk vele immunrendszerünket. A magok házilag történő csíráztatása nem igényel hatalmas szaktudást, jóval könnyebb, mint sokan gondolhatják.

A különféle magvak csíráztatása bevált és egyszerű módszer arra az esetre, ha éppen olyan időszakot élünk, amikor kevés lehetőségünk van a friss, egészséges zöldségek beszerzésére. A tél tipikusan ilyen időszak: míg tavasszal, nyáron és még ősszel is dúskálhatunk a finomabbnál finomabb zöldekben, ezidőtájt azonban szűkében vagyunk az értékes tápanyagforrásoknak. Két választásunk lehet: vagy a piacon, élelmiszerboltban vásárolunk, vagy magunkhoz ragadjuk az irányítást és elkezdünk magokat csíráztatni.

A csírákat kifejezetten ajánlott a hidegebb hónapokban fogyasztani, a vitaminhiányos időszakban támogathatjuk vele immunrendszerünket. Az egészséges táplálkozás kihagyhatatlan eleme, ami ráadásul költséghatékony is, hiszen fillérekből megtermeszthetjük magunknak a napi természetes vitaminforrásunkat.

A brokkolicsírának például magas az antioxidáns-tartalma, a mungóbabcsíra kalóriatartalma rendkívül alacsony, viszont rengeteg fehérje található meg benne, így mindkét fajta tökéletes kiegészítője lehet egy ízletes salátának. A gabonamagvakat is lehet csíráztatni: ez a folyamat csökkenti a keményítő mennyiségét, és maximálisan ki lehet vele aknázni az előbb említett tápértékeket is. Még egy pozitívum: a csírák, csíráztatott magvak fogyasztásával több C-vitamint, B-vitamint és karotint csempészhetünk az étrendünkben, ami csak hasznunkra válhat. Szinte minden ételbe belerakhatjuk őket, legyen szó salátákról, sültekről vagy szendvicsekről.

Néhány csíráztatott hüvelyes a főzés előtt nehezen emészthető vagy egyenesen mérgező. Ilyen esetben a szemeket meg kell párolni fogyasztás előtt, mert olyan anyagok tartalmaznak, amik irritálhatják a gyomrot. Ezeket az anyagokat a főzés során egyszerűen semlegesíthetjük. Ezzel szemben például a brokkoli- vagy a retekcsírát nyersen jó enni.

mert ezek egy szolanin nevű toxint tartalmaznak. De babot, brokkolit, retket, karfiolt, gabonaszemeket, salátát, spenótot, lucernát, sőt még hagymát is nyugodt szívvel hajtathatunk, tanácsolja a Countryside cikke. Azt mindenesetre tartsuk szem előtt, hogy a legjobb választás a kifejezetten csírázás céljából árult mag, mert ezeket eleve fertőtlenítik a mikrobiális szaporodás elkerülése miatt. (Ha biztosra akarunk menni, mi is alaposan átmoshatjuk őket ecetes-citromleves vízben, még mielőtt nekilátnánk a műveletnek.)

Hogyan csináljuk?

A magok házilag történő csíráztatása nem igényel hatalmas szaktudást, jóval könnyebb, mint sokan gondolhatják. Mindenképp szükség lesz hozzá egy teljesen tiszta, széles szájú edényre (befőttesüveget is használhatunk, de azt tartsuk szem előtt, hogy minél szélesebb az üveg szája, annál jobban tud áramlani és cserélődni a levegő a belsejében), egy szitára vagy egy kilyuggatott fedélre, befőttesgumira és friss vízre. A fedelet mindenképp fertőtleníteni kell majd használat előtt. Ami a friss vizet illeti: néhányan még tesznek bele élelmiszeriparban használatos hidrogén-peroxidot is, hogy elkerüljék benne a mikrobiális szaporodást.

Töltsük meg az edényünket vagy befőttes üvegünket harmadrészig a magokkal. Öntsünk rájuk annyi tiszta vizet, amennyi ellepi őket (ez lehet kétszer annyi mennyiség, mint a magok), és áztassuk őket így egy éjszakán keresztül. Legjobb, ha sötét, fénytől védett, jól szellőző helyen, melegben tartjuk őket. Másnap reggel illesszük a lyukacsos, szitás fedelet az üveg szájára, és szűrjük le a magokról a vizet. Öblítsük át őket néhányszor, de ne töltsünk újra vizet az üvegbe. Minden nap öblítsük le kétszer vagy háromszor – ezt addig kell folytatnunk, míg a magok ki nem hajtanak, ami akár öt napba is telhet. Amikor ezt tapasztaljuk, öblítsük le utoljára a csírákat, majd nyersen vagy párolva fogyasszuk el őket. Ha a folyamat közben bármikor azt látjuk, hogy az edény és annak tartalma elkezd penészedni, savanyú szagot árasztani, ki kell dobnunk a magokat és kiöntenünk a vizet. Véletlenül se fogyasszuk el így!

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

csíra

csíráztatás

immunerősítés

tápanyag

vitamin