A legfinomabb Rákóczi túrós recept: Rákóczi túrós sütemény és Rákóczi túrós torta

HelloVidék   
  Megosztom
A legfinomabb Rákóczi túrós recept: Rákóczi túrós sütemény és Rákóczi túrós torta

Rákóczi túrós recept: így készül a Rákóczi túrós torta. A Rákóczi túrós mikor készüljön, Rákóczi túrós pudingpor hol kapható? Mutatjuk, hol lehet kapni Rákóczi túrós pudingport.

A Rákóczi túrós túlzás nélkül a magyarok egyik legközkedveltebb desszertje, ami kifejezetten illik a télies hangulathoz. A Rákóczi túrós üde, savanykás-édes süteményként bármilyen családi összejövetelt, ünnepnapot feldob, ünnepi lakomává varázsolva még az egyszerű hétköznapi ebédet, vacsorát is. Cikkünkben leírjuk, hogyan készül az eredeti Rákóczi túrós, mi a Rákóczi túrós recept titka és hogyan készítsük el úgy, hogy a vendégsereg mind a tíz ujját megnyalja utána! A Rákóczi túrós pudingpor használata is egyre népszerűbb, ezért eláruljuk, hogy a Rákóczi túrós pudingpor hol kapható!

A Rákóczi túrós desszert eredete

Sokan azt hiszik, hogy a Rákóczi túrós a Rákóczi-szabadságharchoz köthető, a híres II. Rákóczi Ferenc emlékére elhíresült desszert, ám ez egyszerű tévhit. A Rákóczi túrós desszert „feltalálása” bő két évszázaddal későbbre tehető, amikor is Rákóczi János budapesti cukrász, mesterszakács elkészítette az első Rákóczi túrós lepényt. A Rákóczi túrós egy lepényjellegű édesség, tölteléke mazsolás túróból, baracklekvárból áll és mennyei tojáshabbal koronázzák meg. Napjainkban a Rákóczi túrós egy olyan népszerű desszert, amelyet bárhol, bármilyen cukrászdában megkaphatunk, sőt, otthon is egyszerűen elkészíthetjük, ha vállalkozó szellemű szakácsok vagyunk. A Rákóczi túrós torta készítése is egyre népszerűbb, az eredeti recept alapján – Te kóstoltad már?

A Rákóczi túrós mikor fogyasztandó?

A Rákóczi túrós egy olyan desszert, amit télen és nyáron is fogyaszthatunk, ám sokan kötik a téli ünnepekhez és a hideg hónapokhoz a sok tojáshab miatt.

A Rákóczi túrós hozzávalói

A Rákóczi túrós tésztájához

  • 240 g búza finomliszt
  • 120 g vaj
  • 60 g kristálycukor
  • 1 cs sütőpor
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 db tojássárgája
  • 1 dl tejföl

A Rákóczi túrós töltelékéhez

  • 500 g tehéntúró
  • 100 g kristálycukor
  • 2 ek sárgabaracklekvár
  • 100 g mazsola (beáztatott)
  • 1 cs vaníliás cukor
  • 3 db tojás
  • 1 ek zsemlemorzsa

A Rákóczi túrós habjához

  • 3 db tojásfehérje
  • 120 g porcukor

A Rákóczi túrós recept elkészítése

  1. Fogjuk a fent leírt Rákóczi túrós tészta hozzávalókat és egy tálban dolgozzuk össze őket alaposan kanállal vagy tetszés szerint kézzel. Amikor készen van a Rákóczi túrós homogén masszája, tegyük egy tálba és pihentessük a hűtőben körülbelül 30 percen keresztül.
  2. A pihent a Rákóczi túrós tésztát sütőpapírra helyezve nyújtsuk vékonyra, majd egy nagyobb tepsiben, 180°-ra előmelegített sütőben süssük világos barnára (kb. 15 perc) – félig sült állapot.
  3. Amíg a Rákóczi túrós alapja sül, készítsük el a tölteléket: válaszuk szét a tojások fehérjét és sárgáját; a fehérjét külön verjük fel. Keverjük össze a túrót a cukorral és a sárgákkal, majd forgassuk hozzá óvatosan, keverőlapát segítségével a tojásfehérjét is, végül pedig a beáztatott mazsolákat.
  4. A félig megsült Rákóczi túrós tésztát kenjük meg baracklekvárral, majd egyengessük el rajta a túrós tölteléket. Tegyük vissza a sütőbe további 20 percre.
  5. A Rákóczi túrós tetejére verjük fel a tojáshabot, majd adjuk hozzá a cukrot és verjük tovább, míg fényes, kemény hab nem lesz belőle.
  6. Vegyük ki a Rákóczi túróst a sütőből, majd kenjük meg a tojáshabbal a tetejét (az eredeti kinézet eléréséhez a tojáshabot habzsákkal nyomjuk rá, rácsozva), végül tegyük vissza röviden sülni, míg a Rákóczi túrós tetején a tojáshab el nem kezd színesedni. Ekkor vegyük ki, hagyjuk egy kicsit hűlni és tálalhatjuk is a süteményt.

Rákóczi túrós torta

Születésnapra, névnapra imádunk tortát készíteni és kapni. Nem kell aggódnunk, a Rákóczi túrós torta verziója is egyszerűen elkészíthető. Fogjuk a fent leírt receptet és készítsük el a Rákóczi túrós tésztáját és töltelékét, ám négyszögletű tepsi helyett egyengessük el egy nagyobb méretű tortaformában. Egyszerűen süssük ki 3 részletben és tálalhatjuk is!

Rákóczi túrós pudingpor

A Haas Rákóczi túrós pudingpor bármelyik nagyobb élelmiszer-áruházláncban kapható. Elkészíthetjük egyszerűen, pudingként, felelevenítve általa az ismert Rákóczi túrós ízvilágot, de felhasználhatjuk más, Rákóci túrós jellegű sütemények elkészítéséhez is.

Hol lehet kapni Rákóczi túrós pudingport?

A Haas Rákóczi túrós pudingpor bármelyik nagyobb élelmiszer-áruházláncban kapható.

Címlapkép: Getty Images

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

rákóczi túrós

rákóczi túrós recept

gasztro

torta

torta recept

desszert

édesség

túró

puding

pudingpor