Ez lehet a tél legjobb vitaminbombája: mutatjuk, hogy készítsd el házilag

HelloVidék   
  Megosztom
Ez lehet a tél legjobb vitaminbombája: mutatjuk, hogy készítsd el házilag

Az elmúlt egy évben, de különösen az utóbbi hetekben, hónapokban szinte minden élelmiszer, a húsoktól kezdve, a tejtermékek, a zöldségek és a gyümölcsök is egyre drágábbak lettek Magyarországon. Az elszálló piaci árakat elnézve pedig egyre többször kapjuk magunkat azon, hogy már a szezonális zöldségeknél is kétszer meggondoljuk, mit vegyünk. Egyre többen aggódnak azon, mi télen, ha már most pár deka zöldség- és gyümölcsféleségért ezreket hagyunk ott a boltokban. A hidegebb hónapok slágerzöldség viszont, egész jó áron kapható a boltokban, piacokon, ami nem más, mint a fejes káposzta. Már csak azért is számít közkedveltnek, hiszen sokan készítenek belőle otthon savanyított káposztát, amiből aztán kiváló téli csemegéket főzhetünk. Mennyibe kerül most a káposzta? Hogyan készíthetjük el otthon a savanyú káposztát? Mennyibe kerül, ha boltban vásároljuk? Ennek jártunk most utána.

Az infláció miatt a családok első között kezdtek spórolni a zöldségek vásárlásán, fogyasztásán. Nem csoda, hiszen a gazdasági hatások mellett az aszály is rátett ezen termékek árának emelkedésére. Magyarországon különösen kedvelt zöldségféle a káposzta és annak minden fajtája, de leginkább a fejes káposzta fogy. Ilyenkor, az őszi-téli időszakban sokan jelentős mennyiséget vásárolnak és savanyú káposztát készítenek belőle. Azok pedig, akik nem bajlódnak a konyhában, most nagyobb tétellel vásárolnak be a téli csemegékhez, mint a toros káposzta, székely káposzta vagy épp a korhely leves.

A savanyú káposzta egy fejes káposztából, tejsavas erjedéssel készülő tartósított élelmiszer, kiemelkedően magas C-vitamin tartalommal. Remek vitaminforrás lehet a téli időszakban, viszont a jelenlegi fogyasztás mértéke egyelőre a WHO napi 400 grammos minimum ajánlása alatt van.

Nézzük meg az árakat

Azok, akik otthon készítenék el, hasznos infó lehet, hogy milyen árakra számíthatnak a piacokon. Éppen ezért megnéztük az Agrárgazdasági Kutató Intézet Piaci Ár Információs Rendszerének friss adatait. Ennek alapján azt látjuk, hogy

  • a vidéki fogyasztói piacokon a fejes káposzta ára 300-380 Ft/kg
  • a vidéki nagybani piacokon pedig 200-250 Ft/kg.

Összehasonlításképp megnéztük a kész termékek árát is a nagyobb áruházakban, ennek mentén azt láthatjuk, hogy

  • a Tesco online kínálatában 549-999 Ft/csomag áron juthatunk savanyított káposztához.
  • A Spar online shopjában 649-739 Ft/csomag áron vehetjük meg.
  • Az Auchan webshopjában pedig 649-1629 Ft/csomag áron találjuk a savanyú káposztát.

Ha összességében nézzük, sokkal egyszerűbb készen vásárolni a terméket, hiszen azzal már nincs teendő, azonnal mehet az ételekbe, rögtön fogyaszthatjuk. Viszont nem számít az sem zsebbenyúlásnak, ha egy-két fej káposztából az egész család számára készítünk savanyított káposztát a hűvösebb hónapokra. Szóval inkább csak rajtunk múlik, melyik a szimpatikusabb megoldás.

Hogyan készül a házi verzió?

A fejes káposztát gyalun csíkokra vágják, sózva, fűszerezve nagy edényekbe, tradicionálisan fa, újabban műanyag hordókba rakják. Töltött káposztához egész leveleket is savanyítanak. Gyakoribb ízesítője a karikázott vöröshagyma, köménymag, egész fekete bors, mustármag, apró erős paprika, babérlevél, torma, karikázott birsalma. Levegő kiszorításával (tömörítés) a rászorított fedél alatt erjedésnek indul.

Mikor az erjedés megindult, a káposzta levet ereszt, felhabzik, a tetejére gyűlő habot víz hozzáadásával eltávolítják. Gyors savanyítása (régen): a fejeket felaprították, kisebb edénybe téve vízzel felöntötték, az erjedést kovásszal, vagy kenyérdarabbal indították. Az erjedés befejeztével ételek alapanyagául szolgál, de azonnali nyersen fogyasztásra is alkalmas (így megmarad a C-vitamin tartalma).

Mutatunk egy egyszerű receptet hozzá

Hozzávalók:

  • 4 közepes káposzta
  • 4 evőkanál só
  • 15 szem fekete bors
  • 4 kávéskanál őrölt fűszerkömény
  • 4 db babérlevél
  • 2 evőkanál joghurt
  • 6 dl víz

Elkészítés:

A káposztát gyaluljuk le, és sózzuk be. Hagyjuk állni 20 percet, hogy jól összeszottyadjon. Amint kieresztette a levét, utána jöhet a munka. Kb. 4 fej káposzta fér 3,5 literes befőttesüvegbe. A káposztát pakolgassuk kis adagokban a befőttesüvegbe, és erősen nyomkodjuk le minden réteget. Fontos, hogy minden réteget szórjunk meg egy kis köménnyel, és tegyünk egész borsot is hozzá. A só adagolása ízlés dolga, vigyázzunk, ne sózzuk azért el. Babérlevelet is dobáljunk bele az üvegbe. Miután készen vagyunk a gyömöszkeléssel (fontos, hogy a levegőt jól kiütögessük), öntsük fel annyi vízzel, ami ellepi a káposztát teljesen. A tetejére tegyünk joghurtot, és szorítsuk le a káposztát. Nem szabad a káposztának kilógnia soha a vízből, mert akkor megromlik, bepenészesedik. A joghurt elvégzi a dolgát, pár hét alatt nyoma sem lesz.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

savanyú káposzta

árak

savanyú káposzta házilag