Itt a nagy bejgli körkép: ennyiért vehetjük idén a karácsony slágersüteményét

Pénzcentrum   
  Megosztom
Itt a nagy bejgli körkép: ennyiért vehetjük idén a karácsony slágersüteményét

Az ünnepi asztal elengedhetetlen kelléke a bejgli, vagy a tekercs. A pékségekben már elindult az előrendelés, a boltok polcai is roskadoznak a kínálattól, de van, aki már otthon javában az ünnepi bejgli-sütésre készülődik. A Pénzcentrum most megkérdezte a nagyobb üzletláncokat, valamint a Magyar Cukrász Ipartestületet, hogy ők hogyan készülnek a bejgli-szezonra.

Az élelmiszerek inflációja már 43,8 százalékos. Ezt megérezhetjük akkor is, ha bejglit vásárolnánk. Erdélyi Balázs, a Magyar Cukrász Ipartestület szakmai elnöke a portálnak elmondta, hogy szinte minden alapanyag megduplázódott az elmúlt egy év alatt, és amelyek nem változtak ilyen drasztikusan, azok egyedül a magvak, de azok már eleve nagyon drágák voltak.

Az energiaköltségek is az egekben vannak, a valóban energiaintenzív szakmánkat ez sújtja most leginkább, és egyelőre a cukrászdák kormányzati segítséget sem kaptak. A cukrászdák energiaköltsége jóval meghaladja a 3 százalékot, a bekért információink alapján a 2021-es árakkal számolva is 5-6 százalék körül van. A mostani piaci árakkal számolva már szinte kitermelhetetlenek lesznek, főleg úgy, hogy a legtöbb esetben a szolgáltató kettő hónappal előre kiszámlázza a várható, kalkulált fogyasztást, és ha nem fizeti be az üzlet, akkor már le is szerelik a mérőórákat. Próbálnak mindenhol spórolni a kollégák, még hatékonyabban működni, mert képtelenség minden terhet a vendégekre hárítani. Meg kell találni azt a határt, ami még nem veszélyezteti az üzlet működését, és a vendég is hajlandó megfizetni. A bejglik esetében ez a határ idén a cukrászdákban általában 3 000 forint és 4 500 forint között van jelenleg, ami az üzlettől, vendégkörtől és a minőségtől függően változhat és természetesen e fölött és ez alatt is kínálnak bejglit

- mondta a drágulásról. Hozzátette, a drágulás mellett azonban nem tartanak attól, hogy a vásárlók lemondanának a minőségről, ugyanis a minőségi termékek népszerűsége az elmúlt években is folyamatosan növekszik. Egyre tudatosabbak a fogyasztók és inkább a mennyiségből, de nem a minőségből engednek.

Érdekes, hogy 2000 forint körül is lehet találni a multik polcain ipari, silányabb minőségű termékeket, de már 2500 -3000 forint között is kaphatunk egyes cukrászdában hagyományos és minőségi bejglit. Ez már nem olyan nagy árkülönbség, szerintem érdemes a jobb minőségű terméket választani, hogy valóban az ünnepi asztal éke lehessen, és ne a csalódás árnyékolja be az ünnepet

- mondta a szakmai elnök.

Ahogy a portál írja, a

  • A Pennyben az 50 százalékos töltelékarányú 500 gramm kiszerelésű diós és mákos bejgli ára 1399 forint.
  • Az Aldi kínálatában a 300 grammos kiszerelésű, frissen, helyben sütött bejgli diós és mákos változatban is kapható, mindkét termék ára 699 forint. A 400 grammos kiszerelésű Pantastico bejgli diós, mákos, illetve gesztenyés ízben érhető el 999 forintért. December 4-től az ALDI üzleteiben - a készlet erejéig - elérhető a Gerbaud diós és mákos bejglije is, 500 grammos kiszerelésben. A Gerbaud bejglik ára egységesen 2 999 forint. Az ünnepi kínálatban elérhető majd az Aranycipó pékség 400 grammos fahéjas ízű fonott kalács is, amelynek ára 799 forint.
  • A Spar üzleteiben 1 199 Ft-tól egészen 3 499 Ft-ig ajánlanak a vásárlóknak diós és mákos bejglit, választékukban bejglit és tekercset egyaránt tartanak.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

bejgli

bejgli ára

pénzcentrum