Nehéz éve volt a kézműves sörfőzdéknek: a brutális áremelkedés csak a kezdet?

Pénzcentrum   
  Megosztom
Nehéz éve volt a kézműves sörfőzdéknek: a brutális áremelkedés csak a kezdet?

Az utóbbi évtizedben komoly sörforradalomnak lehettünk tanúi Magyarországon: sorra nyíltak meg az újabb és újabb kézműves sörfőzdék, melyek közül sok neve ma már egybeforrt a minőségi sörfogyasztással. Viszont az elmúlt év ennek az ágazatnak se hozott könnyebbséget. A Covid után a brutális alapanyagár emelkedés, és a rezsiárak elszállása sem kímélte a főzdéket. 

A Covid és a vendéglátóhelyek kényszerbezárása nagy csapást mért a hazai kraft főzdékre, azonban az idei év ennél is nagyobb kihívásokat állított a magyar sörfőzők elé. Ahogy a Pénzcentrum írja, 2022 nagy valószínűséggel semmilyen területen nem volt egyszerű: a brutális inflációt, a gyenge forintot és az elszálló energiaárakat rengeteg cég érezte meg. Ez alól nem jelentetettek kivételt a kraft sörfőzdék sem, ahol különösen a rezsiárak emelkedése és a magas euróárfolyam jelentett problémát.

Ugyan már 2022-ben is brutális volt itthon a drágulás mértéke, jövőre még ennél is nagyobb mértékű éves inflációt jósolnak a szakértők. Ráadásul a rezsiköltségek csökkenése sem várható belátható időn belül, ami érzékenyen érinti a főzdéket a sörfőzés magas energiakitettsége miatt. Annyira energiaintenzív az iparág, hogy a sörfőzdéknek és a sörgyáraknak sincs nagyon más választása, mint hogy árat emeljenek. Nem meglepő így az sem, hogy volt, ahol idén négyszer is árat kellett emelni.

A portál most megkérdezte a hazai kézműves sörfőzdéket, hogy értékelik az idei évet, mennyire ajándékoznak szívesen sört a magyarok karácsonykor, és mit várnak 2023-tól. Erről többet a teljes cikkben olvashatunk, ide kattintva.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

sör

kézműves sör

kézműves sörfőzde

pénzcentrum