Így turbózd fel a vasárnapi húslevest: extra gyógyító hatást érhetsz el ezzel a trükkel

Dubóczky Krisztina   
  Megosztom
Így turbózd fel a vasárnapi húslevest: extra gyógyító hatást érhetsz el ezzel a trükkel

Hazánk igazi gyógy- és fűszernövény nagyhatalom, a Kárpát-medence fekvése rendkívül kedvező éghajlatán kiválóan megteremnek ezek a növények. Közülük a legtöbbet cserépben is megvásárolhatjuk, és a konyhánkban is nevelhetjük őket, miután átültettük a megfelelő talajba, de akár a kiskertbe is kiültethetőek. Most azt mutatjuk meg, hogy ezek a növények bár kitűnő ízt adnak az ételeinknek, jóval többre is képesek: gyógyító hatásukat dédanyáink még felhasználták a mindennapjaikban. Most TikTok videón is mutatjuk, mely növényekkel érdemes a szokásosak mellett pluszban megbolondítani a vasárnapi húslevest a saját és családunk egészsége érdekében.

A gyógy-, fűszer-, aroma- és ipari növények gyűjtése és termelése éves szinten közel 8-10 milliárd forintot tesz ki. A gyógynövényteák, gyógytermékek és más gyógynövény alapanyagú készítmények, például étrend-kiegészítők, kozmetikumok összforgalma éves szinten nagyjából 40-50 milliárd forint. A legfrissebb adat szerint Magyarországon 100-120 rendszeresen használt gyógynövényfaj van, az aktív hatóanyagot tartalmazó részek több ezer tonnát tesznek ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szerint.

1. Rozmaring

A legtöbb otthonban a rozmaringot mint mediterrán fűszernövényt ismerik, pedig a rozmaring egy remek és sokoldalú gyógynövény is, amelynek számos jótékony gyógyhatása van.

A rozmaring serkenti a gyomor működését, és a gyomornedv termelését, oldja az epe utak görcsös állapotát, és megelőzi a felfúvódást, valamint csökkenti a puffadást. Ha úgy érzed túl sokat ettél, igyál meg rá egy csésze enyhe rozmaring teát, és máris enyhülni fog a teltségérzet. De ezen kívül jótékony hatással van a belső szervekre, gyorsítja az anyagcserét, és jó hatással van a szívre és a vérkeringésre.

Mivel a rozmaring fokozza az agy vérellátását is, így javul a memória és az agytevékenységet is serkenti, valamint az emlékezőképesség is javulhat.Ha úgy érzed túl fáradt vagy, egy friss rozmaring ág, vagy a belőle készült tea gyors energiát biztosít. Krémekbe keverve a rozmaring illóolaj csökkenti a viszketést, és enyhíti a bőrirritációt.

2. Orvosi vagy kerti zsálya

Bár elsősorban fűszernövényként ismert, az orvosi vagy kerti zsálya az egyik legrégebbi gyógynövény. Erre utal latin neve is: aalvia, ami azt jelenti "gyógyítani". Torokfájás ellen igen hatékony, s ezt ma már modern vizsgálati eredmények is alátámasztják. A meghűléses betegségek gyakori kísérője a torokfájás, de a kellemetlen kaparó érzés a nátha, influenza, sőt mandulagyulladás első jele is lehet. Rendszerint vírus okozza, de baktériumok is előidézhetik. Mivel a zsályában található illóolaj fertőtlenítő, baktériumölő és gyulladásgátló hatással is bír, ezért rekedtség és torokgyulladás gyógyítására kitűnő.

3. Kurkuma

A kurkumában található kurkumin nevű vegyületnek számos jótékony hatása van az egészségünkre. Így immunrendszerünk erősítésében is komoly szerepe van azáltal, hogy olyan fehérjék termelődését segíti a szervezetben, amely a védekező rendszerünk megfelelő működéséhez nélkülözhetetlen.

Daganatmegelőző

A kurkumin számos daganatos betegség megelőzésében is segíthet. Többek között hatásos a mell- és a különböző nyakdaganatok megelőzésében. De a különböző vizsgálatok azt is kimutatták, hogy akár még a prosztatadaganat megelőzésében is hatásos segítség lehet.

Antioxidáns

A kurkumin antioxidánsként is hatékony, így többféle daganatos betegség megelőzésében is segíthet, de egyes vizsgálatok szerint akár még az Alzheimer-kór gyógyításában is, bár ezt a hatását még jelenleg is csak vizsgálják az orvosok.

4. Gyömbér

A gyömbér felturbózza az immunrendszert és melegítő, izzasztó hatása miatt is természetes gyógyszerként használják megfázás kezelésére. Ilyen betegségek alatt javallott a növényt naponta többször fogyasztani, hogy a benne lévő vírusellenes, méregtelenítő és gombaölő hatása érvényesülhessen. A növény egyébként jelentős mennyiségben tartalmaz A-, C-, E- és B-vitaminokat, magnéziumot, foszfort, káliumot, vasat és cinket.

Így turbózzuk fel otthon a húslevest: gyógyszer nélkül gyógyulhatunk vele

Ezeket a gyógynövényeket tegyük hozzá pluszban a megszokott recept szerint készülő húslevesünkhöz, amikor befűszerezzük:

  1. rozmaring: antibakteriális, csökkenti a megfázás tüneteit
  2. zsálya: lázcsillapító
  3. kurkuma: erős gyulladáscsökkentő
  4. gyömbér: fájdalomcsillapító, immunerősítő

A videóban nyomon követhetjük a folyamatot:

@greens_of_daisy Nálatok mi a titkos összetevő?☺️#húsleves #gyógynövények #recept #egészséges #herbs #organic #natural #health #detox #herbalmedicine #herbal #soup ♬ original sound - It was never meant to be o7

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

húsleves

fűszerek

gyógynövények

rozmaring

zsálya

kurkuma

gyömbér

tiktok

videó

tipp