Atyaég! Ki nem találod, milyen ízű jégkrém lett a magyarok kedvence 2023-ban!

HelloVidék   
  Megosztom
Atyaég! Ki nem találod, milyen ízű jégkrém lett a magyarok kedvence 2023-ban!

A fogyasztók, bár a jégkrémvásárlások során is költség-tudatosabbak lettek, mint korábban, azért továbbra is inkább a szívükkel választanak: egy-egy izgalmas újdonság, kedvenc ízvilág könnyen elcsábítja a vásárlókat. A jégkrémgyártók folyamatosan kísérleteznek a különböző ízekkel és textúrákkal: a sós-karamellás, fűszeres vagy gyümölcsös jégkrémek egyre népszerűbbek, emellett a különböző textúrák, mint például ropogós vagy krémes rétegek, szintén divatosak lettek az elmúlt években. Az idei év nagy slágere a mangós és a popcornos jégkrém lett.

Töretlen a jégkrémek népszerűsége a magyarok körében, a hagyományos ízvilágú hűsítő desszertek mellett pedig egyre kelendőbbek a különleges ízű és textúrájú termékek. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara körképe szerint a nagy, nemzetközi márkák mellett a hazai gyártók széles termékkínálatából is válogathatnak a fogyasztók. A jégkrémgyártás területén csaknem 50 vállalkozás tevékenykedik az országban. Az időjárás és az infláció miatt a hazai jégkrémgyártók mintegy 10 százalékos visszaesést jósolnak az idei eladásokban, a magyarok többsége ugyanakkor az emelkedő árak ellenére sem mondott le a hűsítő nyalánkságokról.

Bár a jégkrémek már egész évben kaphatók a nagy üzletláncokban, a valódi szezont a nyári időszak jelenti, így az éves, mintegy 32 millió literre tehető hazai fogyasztás jelentős része is a melegebb hónapokban realizálódik. Ez azt jelenti, hogy minden magyar átlagosan kicsit több, mint 3 liter jégkrémet fogyaszt el – többségében a nyári szezonban.

Kevesen tudják, hogy a boltokba kerülő jégkrémek nem csak a külföldi nagy gyártóktól érkeznek a boltokba, a kínálat egy része hazai cégektől származik, jégkrémelőállítással csaknem 50 vállalkozás foglalkozik Magyarországon. Egy hazánkban működő nemzetközi vállalat nagyüzeme mellett a hazai KKV-k képviselik a harmadik legnagyobb édesség előállító szakágazatot hazánkban. A hazai gyártóktól évente mintegy 74 millió liter jégkrém kerül a belföldi és az export piacok boltjaiba. Európa legnagyobb jégkrémgyártója egyébként Németország, ahol az elmúlt évben 620 millió liter jégkrémet állítottak elő.

A gyártók tapasztalatai szerint az idén mintegy 10 százalékos keresletcsökkenés látható a hazai piacon, ami részben az infláció miatti áremelésekkel magyarázható, ugyanakkor a fogyasztásra a hektikus nyári idő is negatív hatással volt.

A különleges ízek mellett az úgynevezett alapízek a meghatározók a keresletben: a csokoládé, a vanília, az eper és a mandula. A kiszerelést tekintve a legtöbben a 100-249 milliliteres jégkrémeket választják, amelyek a piac 30 százalékát adják, de terjed az úgynevezett multipack és a „pint poharas” kiszerelés is. A hazavihető, dobozos csomagolás részesedése eléri a 48 százalékot. Ugyanakkor míg a kedvenc ízekhez ragaszkodnak a fogyasztók, a márkahűség egyre kevésbé fontos a vásárlás során. A legtöbb jégkrém a kereskedelmi láncok saját márkás termékeiből fogy, ezeket követik hazánk legnépszerűbb gyártói márkái.

A gyártók a különleges ízek és textúrák mellett egyre nagyobb figyelmet szentelnek az egészséges életmódot követő, illetve az ételérzékenységgel élő fogyasztóknak is. Folyamatosan nő az igény a vegán, növényi alapú, vagy például a gluténmentes jégkrémek iránt. A legnagyobb márkák kínálatában már megtalálhatók ezek a termékek és nem csak az alap-ízekben, hanem olyan különlegesekben is, mint például a földimogyoróvaj és banán ízű jégkrém.

Nagy könnyebbség volt a jégkrémgyártóknak a NETA halmozódás eltörlése, ami mellett a NAK is állást foglalt, mivel hagyományosan nagyon változatos alapanyagbázisból dolgozik az iparág, ezért hatványozottan is hátráltató volt a korábbi szabályozás.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

jégkrém

fagyi

fagylalt

édesség

nyár