Tökéletes vitaminforrást jelentenek ezek az őszi gyümölcsök: így tartósítsd őket egyszerűen

HelloVidék   
  Megosztom
Tökéletes vitaminforrást jelentenek ezek az őszi gyümölcsök: így tartósítsd őket egyszerűen

Egészségünk megőrzése érdekében kulcsfontosságú, hogy bőséggel fogyasszuk ezeket az ízletes őszi gyümölcsöket. Hogyan tegyük el őket télire úgy, hogy közben megőrizzük a bennük lévő értékes vitaminokat, ásványi anyagokat és rostokat? Milyen konyhai kisgépeket használjunk, mire figyeljünk az aszalás, befőzés vagy fagyasztás kapcsán?

Az immunrendszer ideális működéséhez és a jó közérzethez elengedhetetlen, hogy megfelelő mennyiségben vigyünk be vitaminokat, nyomelemeket, ásványi anyagokat. A hidegebb időjárás közeledtével pedig még inkább érdemes erre odafigyelnünk. Az Euronics szakértője szerint szerencsére rengeteg kora ősszel termő gyümölcs – körte, őszibarack, szeder, szilva, füge, birsalma – tökéletes vitaminforrást jelent, amiket befőttként, lekvárként vagy akár aszalva eltehetünk az év későbbi részére.

Házi lekvárok az asztalon

A lekvár hosszú ideig eláll, rost- és víztartalma pedig segíti az emésztést. Ha házi lekvárkészítésre adjuk a fejünket, már a bevásárlásnál érdemes odafigyelnünk a részletekre, ugyanis minél érettebb a gyümölcs, annál ízletesebb lesz a készítmény. Az alapanyagok feldolgozását kétféle eszköz egyszerűsítheti le a leginkább: ezek a lassúprés és a hagyományos gyümölcsprés. A gyümölcsprésekkel kényelmesen, az egész konyha összemaszatolása nélkül dolgozhatjuk fel a gyümölcsöket, ami után már csak a főzés és az eltárolás feladatai hárulnak ránk. Ha azonban ennyit sem szeretnénk bajlódni a lekvárkészítéssel, léteznek olyan kenyérsütő készülékek is, amelyeknél csak darabokra kell vágnunk a gyümölcsöt, hozzáadni a cukrot vagy édesítőt, majd elindítani a programot, és a gép magától elkészíti a lekvárt.

Befőttkészítés segítséggel

A vitaminok megőrzésének egy másik módszere a befőttkészítés. A hagyományos eljárás lényege, hogy a gyümölcsöket és az egyéb hozzávalókat kíméletesen, kisebb befőttesüvegekben, egy nagy lábasba helyezve, vákuum alatt főzzük, így azok jobban megőrzik vitamintartalmukat. A vízfürdő után pedig a befőtteket dunsztoljuk, azaz takaróval bélelt dobozban hagyjuk lassan kihűlni. Nagymamáink módszere azonban sokaknak túl időigényes és bonyolult lehet – számunkra jelenthet jó alternatívát egy, az elektronikai üzletekben kapható befőző edény vagy lassúfőző. Ezek nemesacél burkolatuknak köszönhetően könnyen tisztíthatók, és akár forralt bort, teát, egyéb forró italt is készíthetünk bennük.

Fagyasztott finomságok

Amennyiben eredeti formájukban szeretnénk tartósítani a gyümölcsöket, a fagyasztás a legjobb lehetőség. A módszer plusz pozitívuma, hogy a vitaminok nagy mennyiségben megmaradnak bennük, kellő odafigyeléssel pedig teljes egészében megóvhatjuk a gyümölcsök ízét és színét is. Ehhez érdemes kiválogatni az ép terméseket, megtisztítani és hagyni megszáradni őket, majd a szükségtelen részeket (magok, szárak stb.) eltávolítani. Kisebb adagokra osszuk fel és tegyük el őket műanyag zacskóba vagy kisméretű tárolóedénybe. Ehhez használhatunk vákuumedényt, vagy háztartási méretben kapható vákuumcsomagolót, hiszen így megóvhatjuk az értékes gyümölcsöt a csomagolásban maradt levegő okozta károsodástól is.

Aszalás, a legősibb módszer

A boltokban borsos összegekért árulják az aszalványokat, holott ezeket otthon is könnyen elkészíthetjük például szilvából vagy fügéből. Mindig egészséges gyümölcsöt válasszunk, így a romlási folyamat elkerülhető az eljárás során. Alaposan mossuk meg őket, de az áztatást kerüljük, hogy a szövetek ne szívjanak fel felesleges vizet. A könnyebb aszalhatóság érdekében a nagyobb, lédús gyümölcsöket vágjuk kisebb karikákra és figyeljünk arra, hogy egyforma vastagságúak legyenek. Az elektromos aszalógépek kiváló megoldást nyújtanak, mert könnyen beállítható rajtuk az optimális hőmérséklet és az időjárásváltozás sem okoz problémát, nem kell megvárni, hogy süssön a nap, emellett a forgó tálcák tökéletes levegőellátást is biztosítanak a folyamathoz.

Rengeteg lehetőség, de melyiket válasszuk?

Vásárláskor az első és legfontosabb dolog, hogy eldöntsük, melyik technológiával rendelkező készüléket és milyen céllal szeretnénk használni. A gyümölcsprés és -centrifuga tekintetében a legkritikusabb pont a tisztíthatóság kérdése. Fontos mérlegelni, hogy mennyire szétszerelhető, milyen teljesítményű és űrtartalmú készülékkel tudnánk legjobban dolgozni. Szintén érdemes szem előtt tartani a termékek tárolhatóságát, hogy akkor se legyenek útban, amíg használaton kívül vannak. Amennyiben bizonytalanok vagyunk és nem tudjuk eldönteni, melyiket válasszuk, a bolti szakeladóktól kérhetünk tanácsot.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

aszalás

befőzés

kompót

idénygyümölcs

lekvár

fagyasztás

háztartási gép

tartósítás