Borsos ára lesz az idei Márton-napi vacsorának: több tízezer is lehet a kacsa, liba kilóára

HelloVidék   
  Megosztom
Borsos ára lesz az idei Márton-napi vacsorának: több tízezer is lehet a kacsa, liba kilóára

A madárinflueza-járvány után ismét magára talált a hazai lúdágazat, az év második felében nagy lendületet vett a hízott liba felvásárlása és a vágás is. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara körképe szerint a közelgő Márton napon kiváló minőségű magyar libahús és -máj kerülhet a hazai fogyasztók tányérjára. Na, de mennyibe kerül majd a boltokban? Most kiderül!

Bár az év nem indult kedvezően a hazai lúdtartók számára – a madárinfluenza-járvány két, egymást követő hulláma miatt 2023. első felében az utóbbi évek legalacsonyabb mennyiségét állította elő –, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara közleménye szerint az év második felében ismét felfutóban van a termelés (bár ahogyan az a korábbi években is történt, a madárinfluenza bármikor megtörheti ezt a folyamatot), így remélhetőleg a közelgő Márton napon sem lesz hiány a hazai libahúsból.

A járványvédelmi korlátozások feloldását követően a hízott liba felvásárlása nagy lendületet vett: hétről-hétre jelentősen meghaladta a korábbi év adatait. Ezzel egyidőben a húslibavágás is megindult. A Lúdszövetség adatai szerint az év első kilenc hónapjában összesen 15 ezer tonna élő libát vágtak le a hazai vágóhidakon, ami 17 százalékkal haladja meg az előző évi szintet.

A libatartóknak az idén is további költségnövekedéssel kellett számolniuk. Bár az év során a takarmány-árak némiképp csökkentek, a naposliba átlagára mindkét típus – a máj- és a húsliba – esetében emelkedtek.

Mi történt az ágazatban?

Szabó Ákos, Tranzit Csoport vezérigazgatója az Agrárszektornak mesélt korábban arról, hogy Magyarországon 2022-ben adóvisszatérítés és más juttatások formájában érkezett a helikopter-pénz, akkor a fogyasztást tekintve nem is éreztünk problémát, megvették a drágább terméket is. Mára ez a pénz elfogyott, mostanra kialakult egy fogyasztási válság, amelyet a lakosság egyéb költségeinek, így a rezsikiadások emelkedése is növelt.

Ahogy a szakember mondta, jelenleg a fogyasztók inkább óvatosak, nagyon megnézik, mire adnak ki pénzt. Emiatt a víziszárnyas-ágazat különösen nehéz helyzetben van, mert itt prémium termékekről van szó, rosszabb időkben a vásárlók elhagyható élelmiszernek tekintik ezeket az árucikkeket. A kacsahús talán az elmúlt tíz évben már elterjedt, de a libahús és a hízott máj mindenképpen olyan kategória, amelyről lemondanak a vevők, ha rosszabb anyagi helyzetbe kerülnek.

A liba ráadásul a legextenzívebb, leghatékonytalanabb baromfifajta, a tartástechnológiája, genetikája nem teszi lehetővé, hogy hatékonyan, tömegesen termeljük. Ez a takarmányozásában is tetten érhető. Míg a csirkének nagyjából 1,55, egy kacsának 2,05 a takarmánykonverziós rátája, a libának 4,1, vagyis a takarmány drágulása is ezt a fajt érintette legjobban. Ráadásul a liba lassú forgású, szezonális termék, a Márton-naphoz és a karácsonyi időszakhoz kötődik. Most érzékeljük azt a vásárlók által tavaly meghozott döntést, hogy jelenleg nincs kereslet a libára

- emelte ki Szabó Ákos.

Milyen lehet az idei forgalom?

A hízottmáj piacán a luxuskategória, a pecsenyekacsa-hús termékek esetében a kedvező ár-érték arány, végső soron pedig az export jelenthet védelmet a víziszárnyas-ágazat számára a lakosság vásárlóerejének csökkenésével szemben. Az ágazati szövetségnél ezért nem tartanak attól, hogy az idei Márton-nap alkalmával soványabb lenne a forgalom.

A hízott kacsa- és libamáj luxusterméknek számít, amelynek a jelentős része, hozzávetőleg 80 százaléka exportra kerül. A hazai fogyasztás jelentős részben a vendéglátásban, döntően a csúcsgasztronómiában jelenik meg, ahova nem az átlagemberek járnak, hanem javarészt a turisták és az a réteg, ahol a vásárlóerő csökkenése nem hangsúlyos. Azt gondolom, hogy a belföldre szánt termékmennyiségnek változatlanul megvan a vásárlói köre

mondta el az Agrárszektornak Látits Miklós, a Kacsa- és a Lúdszövetség titkára.

Mit láthatunk a boltokban?

Aki ma még vásárlásra adja a fejét, annak jól meg kell néznie az akciós újságokat és a boltok kínálatát, mert nagyon nem mindegy, hol vásároljuk meg a Márton-napi libavacsora vagy ebéd alapanyagát. Éppen ezért, a HelloVidék most megnézte a nagyobb áruházak kínálatát, hogy milyen árakra számíthatunk idén. Ehhez a Pénzcentrum oldalán elérhető, mindig frissülő akciós rovatot böngésztük át, ahol a magyar áruházak legújabb kiadványait mindig megtalálhatjuk.

  • Az ALDI akciós szórólapjában a friss egész pecsenyekacsa 1379 Ft/kg, kacsacomb- és mellfilé bőrrel 1579 Ft/kg
  • Az Auchan kínálatában a pecsenyekacsa egészben 1498 Ft/kg, a pecsenyeliba egészben 2999 Ft/kg, a libamell 7999 Ft/kg, a kacsacomb 3499 Ft/kg, a hízott libamáj testhájjal 12 999 Ft/kg, a kacsamáj testhájjal 11 999 Ft/csomag
  • A Coop kínálatában a pecsenyekacsa egészben 1499 Ft/kg
  • A Lidl szórólapjában az egész liba ára 2689 Ft/kg, a libamáj ára 6699 Ft/kg, a libacomb ára 5249 Ft/kg
  • A Pennyben az egész pecsenye kacsa ára 1379 Ft/kg, a kacsacomb ára 1299 Ft/kg,
  • A Tesco kínálatában az egész liba 3099 Ft/kg, a libacomb 5599 Ft/kg, a kacsacomb ára 1299 Ft/kg, a kacsamell filé 1999 Ft/kg, libamell filé 6999 Ft/kg.

Ahogy látjuk, bizony zsebbenyúlós ára van a kacsa- és libahúsnak. Ezért nem mindegy, hogy hol szerezzük be a hétvégére a főznivaló alapanyagokat. Érdemes tehát megnézni az áruházak akciós újságait, hogy hol kaphatjuk meg legolcsóbban a választott hústermékünket.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

agrárszektor

libahús

liba

libanapok