Itthon alig kapni ezt a húsfélét a boltokban: külföldön igazi luxus, megvesznek érte

HelloVidék   
  Megosztom
Itthon alig kapni ezt a húsfélét a boltokban: külföldön igazi luxus, megvesznek érte

A nyúl régi nemzeti alapanyagunk. Nagyon finom és tiszta a húsa. Sütve, rántva, pörköltnek- egyaránt tökéletes választás. Szenzációs étel készíthető belőle, amit a szakácsok, séfek tudása még inkább felemel. A nyúlgerinc filé, a nyúl lapocka, vagy a máj nagyon találó étel a vendégek számára. A nyúl igazi gourmet választás lehet. Sajnos, méltatlanul mellőzik ezt az egyik legegészségesebb fehérjeforrást a magyarok. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Nyúl Terméktanács adatai szerint, a hazai nyúlágazat az elmúlt években jelentős fejlődésen ment keresztül, s bár a pozitív trend idén megtört, a nyugat-európai piacokon jelentkező nyúlhiány lehetőséget teremthet az ágazat hazai szereplőinek a piacszerzésre.

Az elmúlt években folyamatosan nőtt a hazai nyúlhústermelés, a pozitív trendet csak az orosz-ukrán háború nyomán kialakult nehéz gazdasági helyzet tudta megtörni. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Nyúl Terméktanács piaci körképe szerint az ágazat 2022-ben figyelemre méltó eredményt ért le, 2023-ban azonban a vártnál is jelentősebb volt a visszaesés.

A jelenség nemcsak hazánkban figyelhető meg, a nyúlágazat Nyugat-Európában is válságba került. Miközben itthon 2023-ban 20 százalékos termeléscsökkenésről beszélhetünk az első félév adatait vizsgálva, a francia, a spanyol és az olasz nyúltenyésztők 30 százalékos visszaesésről adtak számot. A válság tehát nemcsak nehézségeket hozott a hazai nyúltartóknak, hanem egyben lehetőséget is jelent: a nyugat-európai termelés csökkenésével keletkező vágónyúlhiányt – a szükséges fejlesztéseket követően – a magyar nyúlágazat pótolhatja.

Szomorú tény: nagyon kevés magyar fogyasztja

Bár a nyúlhús kiváló fehérjeforrás, a magyarok körében sajnos nem elterjedt a fogyasztása, a hazai nyúlágazat ezért jelentősen exportorientált. Emiatt – az európai uniós előírások mellett – a termelőknek teljesíteniük kell a külföldi vevők sokszor az uniósnál is szigorúbb elvárásait. A magyar nyúltenyésztők és - feldolgozók számos minőségbiztosítási rendszerben bizonyították elkötelezettségüket és hatékonyságukat a fenntarthatóság és az állatjólét területén.

A nyúlágazat fejlődését az elmúlt időszakban több tényező is nehezítette. Más állattenyésztési ágazatokat is érintő gondok – a termelési költségek ugrásszerű emelkedése, az orosz-ukrán háború nyomán kialakult infláció – mellett a világszinten is egyre nagyobb méreteket öltő, úgynevezett RHD járvány okozta kihívással is szembe kellett nézniük a nyúltenyésztőknek. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara – ahogy az eddigiekben is tette – ezután is minden rendelkezésre álló eszközzel segíti a nyúlágazat szereplőit abban, hogy folyamatosan biztosítani tudják a hazai és a külföldi piacok biztonságos és tápláló hazai nyúlhússal való ellátását.

Miért érdemes fogyasztani?

A nyúlhús könnyen emészthető, zsírszegény, egészséges és ízletes fehér hús, semmilyen allergén anyagot nem tartalmaz. A húsfélék közül a nyúlhús rendelkezik a legmagasabb fehérjetartalommal. Kedvező táplálkozás-élettani hatásai alkalmassá teszik arra, hogy a diétás étrenden élők, a kisgyermekek és az idősek számára is ajánlott alapanyag. Nem véletlen, hogy számos bébiételgyártó emelte be a kínálatába, a csecsemőknek már négyhónapos kortól ajánlott a nyúlhús fogyasztása.

Milyen ára van most a nyúlhúsnak?

Mint minden körképünk esetében, most is megnéztük a nagyobb áruházak kínálatát, viszont érdekes esettel szembesültünk. Az Auchan, az ALDI és a Tesco online shopjában nem találtunk nyúlhúst semmilyen formában. Ezzel szemben

  • a spár online kínálatában a nyúl máj ára 1399 Ft/csomag, a darabolt nyúlhús 2199 Ft/csomag, a pecsenye nyúl combfilé 2399 Ft/csomag, a pecsenye nyúl lapocka pedig 2499 Ft/csomag áron kapható.
  • Vidéki tekintetven a Matusz-Vad kínálatát is megnzétük, hiszen rendelni lehet tőlük akár online is. Náluk a nyúlgerinc ára 4539 Ft/kg, pecsenye nyúlcomb 3499 Ft/kg, a nyúllapocka 2119 Ft/kg, a nyúlmáj ára pedig 1819 Ft/kg.

Ha megnézzük a kínálatot, akkor jól látjuk, hogy a nagyobb húsáruházak, húsboltok, termelők felé kell érdeklődnünk, ha nyúlhúst vásárolnánk, hiszen az áruházakban úgy tűnik csak időszakos kínálatban szerepel.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

nyúlhús

nyúlhús-fogyasztás

nyúlhús ára

árak

nemzeti agrárgazdasági kamara

nyúl terméktanács