Laborban készül a jövő új szuperélelmiszere: idő kérdése és hazánkban is megjelenhet?

HelloVidék   
  Megosztom
Laborban készül a jövő új szuperélelmiszere: idő kérdése és hazánkban is megjelenhet?

Tápláló és költséghatékony, a bab kiváló fehérjeforrás és alapvető tápanyagok. De sokan nem eszik meg őket. Világszinten és Magyarországon is nagyon kevés hüvelyest fogyasztanak az emberek, a magyaroknak mindössze 43 százaléka sorolja a preferált zöldségek közül az első három helyre ezeket. Pedig amellett, hogy számos jótékony hatással rendelkeznek, egész évben kaphatók és viszonylag jó áron beszerezhetők. Most viszont kutatók különös dolgon kezdtek dolgozni. Mutatjuk, hogy min.

A hüvelyesek a világ számos részén fontos szerepet töltenek be az emberi táplálkozásban. Elsősorban jó növényi fehérjeforrásként tartják számon, de kedvező rost-, vitamin-, ásványianyag-, valamint egyéb, biológiailag aktív komponensei miatt egyre több kutatási eredmény számol be a hüvelyesek egészségvédő hatásairól. Az étrend rendszeres kiegészítése hüvelyes terményekkel csökkentheti a leggyakoribb, súlyos betegségek (elhízás, cukorbetegség, szív- és érrendszeri betegségek, rák) kialakulásának kockázatát.

Segítség a szervezetünknek és a Földnek

A sokszor mellőzött hüvelyesek amellett, hogy tápanyagban gazdag alapanyagok, fehérjetartalmuk jelentős, számottevő vas- és rost-források, fenntarthatósági szempontból is előnyös lehet a fogyasztásuk. A hüvelyesek termesztésének vízigénye ugyanis más fehérjeforrásokkal összehasonlítva jóval kisebb. Nitrogénmegkötő tulajdonságuknak köszönhetően javítják a talaj termékenységét, ezáltal a földek termőképességét is. Hosszú eltarthatóságuk miatt az élelmiszer-pazarlás elleni küzdelemben egyaránt kiemelkedő szerepük van.

Ez lehet a jövő szuperélelmiszere?

A szárazbab fenntartható fehérjeforrás, költséghatékony, jobban szabályozza a nátriumbevitelt, mint a konzerv bab, és gazdag tápanyagokban, például káliumban, kalciumban és élelmi rostokban. Szóval, miért nem eszünk belőle többet?

A Modern Farmer korábbi cikke szerint az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériumának (USDA) szakemberei szerint valószínűleg azért, mert olyan sokáig tart a főzés. A szárazbab főzése akár két órát is igénybe vehet – és ez nem számít bele a néha 12 órás előáztatásba.

Karen Cichy növénygenetikus és szárazbab-szakértő vezetésével két olyan bab fajtához fűznek reményket, amelyeket a legtöbb amerikai nem ismer: a Mayocoba és a Manteca. Ezek mindketten gyorsabban főnek, és ami talán furcsa, de még fontosabb: sárga színűek. Cichy laboratóriumának tudósai 295 különböző méretű és sárga árnyalatú babfajtát termesztettek és főztek 2018-ban és 2019-ben.

A laborban termesztett babokat a világ minden tájáról, többek között Ugandából, Kolumbiából és Haitiból szerezték be. A csapat 2022-ben tette közzé eredményeit. Mint azt kutatásukban kiemelték, a sárga szárazbab már népszerű Latin-Amerikában, a Karib-térségben és Afrikában. A száraz sárgabab népszerűsége a világ más részein segíthet rávenni a gazdálkodókat egy olyan új növény termesztésére, amelyre igen is van kereslet.

Mit lehet tudni a két babfajtáról?

  • A Mayocoba, amely Peruból származik, népszerű Mexikóban. Ovális alakú és telt, krémes állaga miatt gyakran sütik. A hagyományos Mayocoba bab azonban még mindig órákat igényel a konyhában. A Mayocoba főzési ideje egytől három óráig terjedhet, attól függően, hogy mennyi ideig áztattuk a babot korábban. Viszont az új Mayocoba fajta - a kutatók szerint - főzési ideje körülbelül 20 perc.
  • A Manteca Chiléből származik. Halványsárga színű, és néha íveltnek tűnik a hilumgyűrűje miatt, a maghéján lévő heg miatt, amely jelzi, hol csatlakozott egykor a növényhez. Népszerű a chilei fogyasztók körében, mivel könnyen emészthető, és alacsony puffadást észlel. Ezenkívül egyes Manteca fajták nemcsak gyorsan főnek, hanem magas a vas biológiai hozzáférhetősége is. Ez azt jelenti, hogy a babban lévő vas könnyen felszívódik a szervezetünkben.

A tanulmány közzététele óta a laboratórium két Mayocoba és Manteca fajtát nemesített, amelyeket szántóföldi kísérletekben értékeltek, és most a szellemi tulajdon védelmére és a kiadás jóváhagyására várnak. Ha minden jól megy, Cichy arra számít, hogy a két fajta idén nyáron kereskedelmileg forgalomba kerülhet. Ezután pedig a babtermelők és -kereskedők feladata lesz, hogy a babot értékesítsék a fogyasztóknak.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

bab

sárga bab

babfajták

babfogyasztás

bab termesztés

bab termelők

kutatás

szuperélelmiszer