Ősi fortélyok a konyhából: ezekkel a receptekkel küzdik le a betegséget a szomszédos országok lakói

HelloVidék   
  Megosztom
Ősi fortélyok a konyhából: ezekkel a receptekkel küzdik le a betegséget a szomszédos országok lakói

A hidegebb hónapok közeledtével, mindenki azon tüsténkedik, hogy szervezetét felkészítse, hogy az ellenállóbb legyen a betegségekkel szemben. A vitaminok és különböző táplálékkiegészítők hasznosak, de ahogy a legtöbb csomagoláson is feltüntetik: nem pótolják a megfelelő étkezést. Ez azért fontos, mert étkezésünk során rengeteg tápanyagot és vitamint juttathatunk a szervezetünkbe, ami fontos testünk és immunrendszerünk számára. Éppen ezért, hogy az őszi, téli időszakban is vitamindús legyen a táplálkozásunk, különböző vidékekről és országokból mutatunk házi recepteket. Ezek az ételek nem csak egészségesek, de egy megbetegedés esetén hozzájárulnak a gyors gyógyulásunkhoz is.

Hazánkban a legelterjedtebb orvosságnak a levesek számítanak. Gondoljunk csak bele, hogy a megfázós időszakokban a legtöbb háztartásban előkerülnek a húsleves receptek: van, aki a nagymama receptjére esküszik van, akinek az édesanyja levese a befutó.

Azt viszont kevesen tudják, hogy a húslevesen túl is vannak olyan levesek, melyek jótékony hatással vannak a szervezetünkre. A magyaroknak három ’arany levese’ is van, ami minden esetben gyógyít, amellett, hogy rendkívül ízletesek is:

  • Első sorban a sütőtökkrém leves naranccsal, almával, fokhagymával és gyömbérrel. Kúraszerűen 3-4 napig egy csésze forró leves, és meghálálja a szervezet.
  • A húsleves a leginkább ismert, de az is csak akkor jó, ha szépen lassan fő, sok csontból, aminek a velejében van az erő.
  • Nem utolsó sorban a savanyú káposztaleves, amiben gomba, sok hagyma, bors és hús is fő, így táplálja a legyengült szervezetet, és még a macskajajt is elűzi.

A szomszédok titkos gyógymódjai:

  • Hogy mi az, amit Felvidéken minden anyuka megtesz a kisebb és nagyobb gyerekével, amikor köhög, vagy nehéz légzés gyötri? Elővesz egy kis házi zsírt. Lehet az kacsa, liba, disznó vagy mangalica, a lényegen nem változtat: segít! Ebben a régióban a házi zsírra esküsznek a legtöbben, ez az ősrégi alapanyag sokat segít a köhögés leküzdésében. Egy régi textil zsebkendőt kennek be vele középvastagon, ezt a mellkasra helyezik lefekvés előtt, erre egy kisebb törölközőt vagy konyharuhát terítenek, és átkötik a mellkast teljes széltében egy gézzel, hogy éjszaka le ne csússzon. Másnap reggelre, mintha csoda történne.
  • A szlovákok egy különleges kombóra esküsznek. A megfázás, meghűlés és a nátha ellenszereként esküsznek a fekete retek gyógyhatására, nem is akárhogyan. A módszer különös, de sokak szerint működőképes. Egy feketeretket meghámoznak, kettévágják, kivájják mindkettő belsejét, mint egy poharat, amibe mézet töltenek. Mindezt egy pohár, bögre tetejére ültetik, aminek szűkebb a szája, így a retek a pohár tetején ül. Egy éjszakán át hagyják a konyhapulton, hogy a méz át tudjon csurogni a retken, és a pohár aljában találjuk reggelre. Ezt a mézet kell bevenni nagy kanállal egy héten keresztül.
  • Kárpátalján a mézes vaj a tuti recept. Sokan a mézes-vajas tejre úgy hivatkoznak, hogy ez az, ami az inmunrendszerüket erősíti. A köhögést csillapítja, a légcsövet gyógyítja, az orrfolyást elmulasztja. Egy kicsit azonban könnyített az elfogyasztásán, hiszen kakaó formájában kapták, amiben a vaj elolvad, a méz édesített. Azonban a végén egy nyers tojást is elkevert benne.

  • Erdélyben csak keményen: pálinka és fokhagyma a csodaszer. Az ajánlás szerint reggel 2 cl és este 2 cl házi pálinka, akár éhgyomorra is. Ezt még 1-1 gerezd fokhagymával szokták kísérni, hogy biztos nagy segítség legyen. Mindenesetre ez a módszer egy hét alatt kiűzi az emberből még a gonoszt is, olyan ereje van!

Maradj velünk újabb és ismerj meg még több titkot a magyar gasztronómiából!

Közeleg a karácsony, így következő cikkünkben az elfoglalt háziasszonyoknak kedvezünk, hiszen megmutatjuk, hogy egy tésztából hogyan készíthetjük el a három legkedvesebb sós süteményünket az ünnepekre.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

recept

receptek

erdély

felvidék

szlovákia

ételek

gyógymódok

főzetek

levesek

húsleves

méz

fokhagyma

pálinka