Sztrájkhelyzet a Tesco-nál: akár össze is omolhat az áruházlánc teljes bérezési rendszere

Magyar Idők   
  Megosztom
Sztrájkhelyzet a Tesco-nál: akár össze is omolhat az áruházlánc teljes bérezési rendszere

Sztrájkhelyzet van a Tesco áruházláncnál az átszervezés és a csoportos létszámleépítés miatt. A tescós alkalmazottak bérszámfejtését, a cég foglalkoztatással kapcsolatos bevallásait összeállító győri irodaközpont 40 munkatársa tegnap bejelentette, hogy sztrájkbizottságot alakítottak, és amennyiben a multicég nem teljesíti a követeléseiket, azonnali hatállyal abbahagyják a munkát. Az érintettek karácsony előtt tudták meg, hogy a jövőben már nincs szükség rájuk.

Összeomolhat a Tesco áruházlánc 16 ezer munkavállalójának bérezési rendszere, miután Győrben tegnap sztrájkhelyzetet hirdetett a fizetésekkel és a tb-vel kapcsolatos feladatokat ellátó, 40 tescós alkalmazottat foglalkoztató irodaközpont, írja a Magyar Idők.

A Tesco áruházlánc még decemberben jelentette be, hogy közép-európai piacai – Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia – támogatására ez év elején üzleti szolgáltatóközpontot hoz létre Budapesten. Ez azzal jár, hogy az eddig Győrben lévő irodaközpont, ahol az összes magyarországi Tesco-foglalkoztatott bérszámfejtését végzik, illetve a kapcsolódó adminisztrációs feladatokat látják el, teljes egészében megszűnik, ennek következtében pedig a vállalat csoportos létszámleépítést hajt végre.

Az a legnehezebb az érintettek számára, hogy a karácsony előtt váratlanul bejelentett átszervezés kapcsán semmilyen konkrétumot nem árultak el nekik, még azt sem tudják, pontosan mikortól kell felállniuk az íróasztal mellől, de ami a nagyobb baj, hogy egyelőre kilátásuk sincs a további megélhetést biztosító állásra azon a területen, ahol szaktudásuk szerint évek óta eredményesen működnek.

A bérszámfejtési csoport zökkenőmentes működése a tb-kifizetőhelyként is működő vállalat valamennyi dolgozójának megélhetését biztosítja, mondta el Bubenkó Csaba , a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének elnöke, aki a sztrájkbizottság tagja is. Amennyiben nem sikerül megállapodniuk a céggel, akkor akár már a következő hónapban problémák léphetnek fel a fizetések teljesítésében, valamennyi tescós esetén.

Az érintettek azért döntöttek a sztrájk mellett, mert úgy tapasztalják, hogy a munkáltató az átszervezés folyamatában nem partnerként tekint rájuk, ezért a szociális és gazdasági érdekeik csak így érvényesíthetők. Hangsúlyozzuk: nem a többi tescós dolgozót szeretnék nehéz helyzetbe hozni azzal, hogy elakadhat a bérszámfejtés az áruházakban.

– mondta Bubenkó Csaba, a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének elnöke, aki a sztrájkbizottság tagja is.

A cég korábban hivatalosan azt közölte, hogy az új budapesti központ, mely régiós szinten központosítja a bérezéssel kapcsolatos feladatok ellátását, munkahelyteremtéssel jár, miközben a győri alkalmazottaknak, akik közül többen évek óta dolgoznak a láncnál, nem ajánlottak fel másik, hasonló munkakört, legfeljebb olyat, ami kisebb fizetéssel és fizikai munkával jár.

Győrben és vonzáskörzetében mindösszesen három-négy nyitott bér- és tb-számfejtő pozíció van, vagyis meglehetősen rosszak az esélyeik a területükön való elhelyezkedésre, így az érintettek többsége kénytelen lesz átképezni magát, hogy meg tudjon maradni a munkaerőpiacon.

- mondta el Bubenkó Csaba.

Mivel a Tesco új irodaközpontja a főváros pesti oldalán lesz, nincs reális esélye annak, hogy a győriek napi ingázással bejárjanak, és áttételesen a vállalat alkalmazásában maradjanak, mondta a szakszervezeti elnök.

A vállalatnak három időpontot javasoltak a tárgyalásos megállapodásra, melynek során átképzési hozzájárulást kérnek a kirúgott dolgozóknak, illetve azt is szeretnék elérni, hogy a cég tartsa be a felmondás esetén járó felmondási időt, ezalatt mentse fel a kirúgottakat a munkavégzés alól, továbbá biztosítson végkielégítést és további hathavi alapbért.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

tesco

sztrájk