Csak részben valósult meg a mai sztrájk, mutatjuk a részleteket

HelloVidék   
  Megosztom
Csak részben valósult meg a mai sztrájk, mutatjuk a részleteket

Egész napos sztrájkot hirdetett március 14-ére a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete. A szociális ágazat sztrájkját felfüggesztik.

Az érdekképviselet 12 pontban fogalmazta meg követeléseit, köztük az azonnali béremelést, az elvett öt szabadnap visszaadását, és azt, hogy az ebédszünet legyen újra a munkaidő része, írja az Infostart.

Boros Péterné, a szakszervezet elnöke összegezte a legkritikusabb pontokat:

  • álljon vissza az alapszabadság a 2018. december 31-i állapotába
  • a pótszabadság kerüljön összhangba a Munka törvénykönyve szabályaival
  • kerüljön vissza a munkaközi szünet a munkaidőn belülre
  • érvényesüljön hatékonyan a szolgálati idő elismerése
  • legyen egységes juttatási rendszer a kormányzati igazgatásban

Az értelmezhetetlen és következetlen bérrendszer rendezésére kidolgozták és előterjesztették javaslataikat; a kért változtatások mintegy 200 ezer embert érintenek. A csütörtöki sztrájk során két szegmensben valósul meg a munkabeszüntetés: az önkormányzati köztisztviselők és a kormányzati tisztviselők körében, mondta el Boros Péterné. Utóbbiak nem a közintézményekben, hanem a Parlament előtt fognak gyülekezni.

Az MKKSZ honlapjára szerdán felkerült közlemény szerint a szociális ágazatban meghirdetett sztrájkot felfüggesztik és nem tartják meg csütörtökön. A Szociális Ágazatban Dolgozók Szakszervezete, az MKKSZ és az EMMI szerdai sztrájktárgyalásának emlékeztetője szerint az Emberi Erőforrások Minisztériumával kötött megállapodásban foglaltak megvalósulásáig a sztrájkkészültséget a szociális ágazatban is fenntartják.

Az EMMI-vel folytatott sztrájktárgyalásról szóló közlemény szerint a tárgyalófelek megállapodtak abban, hogy az EMMI megteremti a jogalapját annak, hogy a szociális ágazatban kollektív szerződés megkötésére sor kerülhessen. 2019. április 30-ig az erről szóló javaslat a kormányzati döntéshozó fórum részére benyújtásra kerül.

A tárgyalófelek megállapodtak abban is, hogy folytatják a tárgyalásokat annak érdekében, hogy kidolgozásra kerüljön a szociális ágazatban dolgozókat érintő több éves bérfelzárkóztatási program. 2019. június 30-ig az erről szóló javaslat a kormányzati döntéshozó fórum részére benyújtásra kerül.

A sztrájk azt jelenti, hogy a valóban halaszthatatlan ügyek kivételével három fővárosi kerületben, egy megyei jogú városban, illetve több községben nem lehet majd ügyeket intézni, közölte Boros Péterné. A szakszervezet nem közölte, hogy pontosan hol lesz sztrájk.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete is bejelentette, hogy csatlakozik a munkabeszüntetéshez. Csütörtökön több száz tanár nem tartja meg az első két órát, mondta el Szűcs Tamás, az érdekképviselet elnöke A három tankerületben, ahol engedélyezték a sztrájkot, több száz fő részvételére számítanak a visszajelzések alapján.

  Megosztom

hellovidék

sztrájk

közalkalmazott

köztisztviselő

szociális munkás

tanár