Őrizzük a sokszínűséget: ritka hazai fajokat kutatnak majd az új génközpontban

HelloVidék   
  Megosztom
Őrizzük a sokszínűséget: ritka hazai fajokat kutatnak majd az új génközpontban

Újabb lépést tehet Magyarország a génmegőrzés felé: az agrártárca június 1-jei hatállyal ezért megalapítja a Nemzeti Biodiverzitás- és Génmegőrzési Központot – jelentette be Nagy István agrárminiszter a Növényi Diverzitás Központ II. Magbörzéjén.

A tárca még 2017-ben dolgozta ki a génmegőrzési stratégiát, amelyet a kormány 2018-ban fogadott el. A miniszter szerint a kezdeményezés célja az intézmények fejlesztése, a génbanki tevékenységet folytató szervezetek, vállalkozások és magánszemélyek támogatása, illetve

A génmegőrzési stratégia megvalósítása idén kezdődik meg. A feladatok fejlesztésére és a programok végrehajtására a kormány a következő négy évben 12,3 milliárd forintot biztosít.

Nagy István szerint mindez óriási lehetőséget jelent, hogy egy újabb nagy lépést tegyünk előre a génmegőrzés területén, ehhez azonban egy a mostaninál is hatékonyabb intézményrendszer is szükséges.

Az agrártárca a Növény Diverzitás Központ és a Haszonállat-génmegőrzési Központ összevonásával 2019. június 1-jei hatállyal megalapítja a Nemzeti Biodiverzitás- és Génmegőrzési Központot.

  Megosztom

hellovidék

gén

génmegőrzés

diverzitás

génbank

növény

állat