Így növelik a magyar tenger vízszintjét: nyáron több vízben pancsolhatunk

24.hu   
  Megosztom
Így növelik a magyar tenger vízszintjét: nyáron több vízben pancsolhatunk

A Balatont is egyre nagyobb mértékben veszélyeztetik az éghajlatváltozás okozta aszályok, így a szakértők úgy döntöttek, hogy 60 millió köbméterrel megnövelnék a tó vízmennyiségét. Ez a Balaton vízszintjén tíz centis emelkedés eredményezne - írja a 24.hu.

Hazánkban is érezzük már a klímaváltozás hatásait, gondoljunk csak a két végletre: a hosszú, aszályos időszakokra vagy a hirtelen felbukkanó és komoly károkat okozó viharokra. Számos kutató, szakértő igyekszik felhívni a figyelmet a változásokra, emellett évek óta próbálna megoldásokkal is előrukkolni, amelyek megkönnyíthetnék a helyzetünket vagy legalább segítenének alkalamazkodni a kialakult helyzethez.

A hazai vizeinket sem kíméli a klímaváltozás, éppen ezért az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF), 2016-ban – ugyan még csak próba jelleggel - vízszintszabályozást vezetett be a Balatonon. A kapott eredmények miatt a tó szabályozási vízszintjét 110 centiről idén februártól véglegesen 120 centire emelték, mivel több víz párolog el a tóból, mint amennyi belefolyik.

A szabályozásra a klímaváltozás miatt van szükség, mivel a természetes vízkészlet csökkenést mutat, ami a vízkészlet hiányának erősödését jelenti. A Balaton vízforgalmára vonatkozó elemzések azt mutatták, hogy az előttünk álló évtizedekben elsősorban a további melegedés hatására tovább csökkenhet a tó vízkészlete.

– mondta az OVF szakértője a portálnak. A szakember szerint 2000 és 2017 között kevesebb természetes víz folyt a Balatonba, mint amennyi belőle elpárolgott. Mivel az alacsony vízállás természetvédelmi károkat okozhat, így a megoldást azt jelenti, ha a Balaton vízmennyiségét valahogy megnövelik.

Hogy jut 60 millió köbméter víz a Balatonba?

Az új szabályozás szerinti 120 centiméteres átlagvízállást a Balatonakali és a Tihany-révi vízmércék napi, reggel 7 órát megelőző 24 órás átlag vízállásaiból számított számtani középérték adja ki. Ez tehát a Balaton szabályozási szintje.

A szabályozási szintet 110 centiről felemelték 120 centire, mindezt úgy érnék el, hogy 60 millió köbméternyi plusz vizet juttatnak a Balatonba. Ez elsőre soknak tűnhet, viszont a környezet számára pont ideális, ráadásul a partok védelme miatt ez mennyiség nem lehet magasabb.

Jó idő esetén a tó bőven elbírja a magasabb vízállást, baj csak akkor történhet, ha hirtelen nagyobb mennyiségű csapadék érkezik. Ilyenkor a szabályozási szint fölé emelkedhet a vízállás, könnyen ellepheti a partok környékét a víz.

Ezek elkerülésére, azaz szélsőséges csapadékterhelés, erős vagy viharos szél estén szükség lehet a partvonalak védelmére, emellett fontos a Sió zsilip és csatorna levezető képességének a növelése

– áll az OVF közleményében. Ehhez az kell, hogy a vízeresztő zsilipet, a Siófoki nagyműtárgyat és a balatonkiliti duzzasztót átépítsék. De a csatornával más munka is akad, például bizonyos helyeken kotrásra van szükség, máshol át kell helyezni a töltéseket. Ezekkel a szükséges beavatkozásokkal tudják növelni a Sió-csatorna kapacitását, hogy csapadékos idő esetén könnyebben le lehessen ereszteni a többletvizet a Balatonból.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

balaton

víz

vízszint

szabályozás