A májusi eső aranyat ér: reménykedhetnek a gazdák

HelloVidék   
  Megosztom
A májusi eső aranyat ér: reménykedhetnek a gazdák

A gazdálkodók szerint most teljes mértékben beigazolódott a májusi esőről szóló népi bölcselet igazsága. A rég nem látott aszályos tél és tavasz nem sok jót ígért a mezőgazdasági növénykultúráknak. Komoly veszteséggel lehetett számolni az őszi vetésű növényzet esetében. A kilátások azonban májusban jelentősen javultak - írja a heol.hu.

Az egerbaktai Cs. János gombászásból szokta kiegészíteni jövedelmét, s már félt, hogy hoppon marad a szárazság miatt. A jelentős mennyiségű csapadéknak köszönhetően azonban indulhat is az erdőbe. Most még csak májusi pereszkéért, de júniusban egészen biztosan remek lesz a vargánya felhozatala.

Dr. Pál Sándor, az Egri Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnöke szerint a szőlőültetvényekben a viszonylag szárazabb időszak se okozott problémát, mint ahogyan a májusi esőzések sem. A sok csapadék szerinte egyébként inkább pozitívumként értékelhető. Amikor esik, persze az késlelteti a munkát, elsősorban a növényvédelmet és a zöldmunkákat.

Májusban helyre állt a természet rendje

– mondta a portál kérdésére Árvai Sándor.

Tóth Gábor hevesi gazdálkodónak viszont nagy szüksége volt a csapadék megérkezésére. Főként őszi búzát, és repcét vetett, de az időjárás miatt rosszabb termésre számított idén, mint tavaly volt. Ehhez képest nem olyan borzalmas a helyzete, mint azt képzelte.

Az egri szőlész-borász szerint most már az jelenti a problémát, hogy mikor végzik el a szükséges munkálatokat. Az andornaktályai Varga Józsefné szőlői részben régebbi telepítésűek, de újabb ültetvényeket is művelnek a családi gazdaságban. Úgy véli a szárazságot az öregebb szőlők viselték jobban, mivel nekik mélyebbre nyúlnak a gyökerei, a fiatal ültetvényeket viszont az eső mentette meg. Hozzátette, hogy a szőlő a leginkább kézimunka-igényes, az esőzések után igyekezni kell, hogy minden szükséges munkát időben elvégezhessenek. Kiemelte azt is, hogy konyhakertjére is remek hatással volt az elmúlt napok esőzése. Időben elültette őket, most pedig a csapadék hatására szépen növelednek.

Életmentő volt a szántóföldeken a csapadékosabbra forduló időjárás. Habár az őszi kalászosok hozama az idén várhatóan meg sem közelíti a korábbi évek rekordközeli szintjét, az ország túlnyomó részén megmenekültek a növények

– mondta Vancsura József, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének tiszteletbeli elnöke a Magyar Nemzetnek adott nyilatkozatában. Kiemelte azt is, hogy idén tényleg aranyat ért a májusi eső, mivel a tavaszi vetés állapotán rengeteget segített. De amellett, hogy megerősítette a vetéseket, hozzájárult a növényvédelmi munkálatok elkezdéséhez is.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Fontos! 2020. december 31-ig minden hazai banknál igényelhetőek az akciós fogyasztási hitelek, melyek kamata egységesen 5,9%. A kedvezményes személyi kölcsön kamata viszont a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és így magasabb lehet a törlesztőrészlet is, ezért nagyon fontos, hogy már most a számunkra legmegfelelőbb konstrukciót válasszuk! Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

vetés

május

eső

csapadék

vetemény

termény

gazdák

növényvédelem