Fellendülhet a magyar halászat: rugalmasabb lesz a támogatási rendszer

MTI   
  Megosztom
Fellendülhet a magyar halászat: rugalmasabb lesz a támogatási rendszer

Hatalmas lehetőséget jelentenek a magyar akvakultúra ágazat számára az uniós halászati támogatások 2020 utáni elosztására vonatkozó szabályok, amelyeket a Mezőgazdasági és Halászati Tanács elfogadott - közölte Nagy István agrárminiszter Luxembourgban az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint.

A magyar érdekeknek megfelelő, az akvakultúra igényeit szem előtt tartó megállapodás született, amely garancia lehet az ágazat további fejlődésére, közölte Nagy István. Tájékoztatása szerint a miniszterek között egyetértés volt abban, hogy a 2020 utáni időszakban jóval nagyobb figyelmet kell fordítani az akvakultúra fejlesztésére, beleértve a Magyarország számára kiemelten fontos halastavi gazdálkodást és intenzív haltermelést.

Jól mutatja a szemléletváltást, hogy az Európai Tengerügyi és Halászati Alap új nevében most először magyar javaslatra jelenhet majd meg az akvakultúra szó, amely így Európai Tengerügyi, Halászati és Akvakultúra Alapra módosult.

- mondta Nagy István.

A közlemény szerint a halászati termékek iránt folyamatosan nőnek az igények, ezért a halakat tavakban és intenzív rendszerekben kell tenyészteni, ugyanis csak így állítható meg a tengereken a túlhalászat. A fenntartható haltermelő beruházások ösztönzése pedig óriási lendületet adhat az európai akvakultúra ágazatnak, hangsúlyozta a magyar tárcavezető.

A miniszter beszámolt arról is, hogy a tárgyalások során sikerült elérni, hogy az új szabályozás figyelembe vegye azokat a javaslatokat, amelyek a Magyar Halászati Operatív Program (MAHOP) végrehajtását fogják egyszerűsíteni. A jelenlegi kötött és szigorú szabályokat lényegesen egyszerűbb és rugalmas rendelkezések válthatják fel, amelynek köszönhetően gyorsulhat az elbírálás és a kifizetés, valamint egyszerűsödhet a kedvezményezettek által elkészítendő éves jelentés.

Magyar szempontból fontos eredmény, hogy sikerült elérnünk a támogatási intenzitás jelenlegi 50-ről 60 százalékra emelését, amely hatalmasat lendíthet a beruházások megvalósításán.

- fogalmazott a miniszter.

A korábbinál rugalmasabban használhatják majd fel a támogatásokat a tagállamok, maximálisan figyelembe véve az ágazati igényeket. Lehetőség lesz a fiatal halászok és haltenyésztők támogatására, valamint a feldolgozóipar megerősítésére. A termelői csoportok szintén kaphatnak támogatást, illetve megmaradnak a kutatást és fejlesztést ösztönző, valamint a halfogyasztást népszerűsítő programok is.

Nagy eredmény, hogy lehetőség lesz a tógazdaságok ökológiai szolgáltatásainak elismerésére a termelőknek fizetendő kompenzációs támogatáson keresztül. A tárgyalások a tanácsi álláspont kialakítása után ősszel folytatódnak a társjogalkotó Európai Parlamenttel, lezárásuk jövő év első hónapjaiban várható.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

halászat

halász

hal

támogatás

akvakultúra